fbq
Uutiset
11.11.2016 16:32
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus
Yli tonnin nuuskaa salakuljettanut Tommi vältti vankilan: Taloudellisesti sain elinkautisen!
Yli tonnin nuuskaa salakuljettanut Tommi vältti vankilan: Taloudellisesti sain elinkautisen!
Uutiset
11.11.2016 16:32
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus

Nuuskakauppias Tommi Ahokas tuomittiin viime viikolla Satakunnan käräjäoikeudessa kahdesta törkeästä veropetoksesta, salakuljetuksesta ja alkoholirikoksesta vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Ahokas oli tuonut maahan myyntitarkoituksessa yli tuhat kiloa nuuskaa ja 13 000 litraa alkoholia.

TÄSTÄ ON KYSE: Työtön Tommi salakuljetti nuuskaa Suomeen: 400 000 euron lasku!

Seiska haastatteli Ahokasta aiheesta viime helmikuussa. Tuolloin hän kertoi aloittaneensa nuuskabisneksen päähänpistona. Idea kävi kalliiksi, sillä syyttäjä vaati hänelle yli kahden vuoden kiinteää vankeutta.

– Tuomio lieveni ehdolliseksi, koska tunnustin asianajajan ehdotuksesta kaiken. Muuten olisin joutunut vankilaan hengailemaan, Ahokas toteaa.

 

Tulevaisuus pöntöstä alas

Ehdollista vankeutta kovempi rangaistus olivat Ahokkaalle määrätyt vahingonkorvaukset. Hän joutuu maksamaan valtiolle tupakka-, alkoholijuoma-, juomapakkaus- ja arvonlisäveroja yhteensä yli 360 000 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että porilaisen tulevaisuus vedettiin vessanpöntöstä.

– Tuntuu, että minulle tuomittiin 20 vuotta elinkautista. Korvauksia ei pysty maksamaan millään, koska ne kasvavat jo ensimmäisen vuoden aikana 60 000 euroa korkoa. Kun velat vanhenevat, olen 56-vuotias, Ahokas pohtii.

 

Huoli ex-asiakkaista

Ahokkaan lisäksi nuuskajutusta tuomittiin useita porilaisia urheilijoita. Tuomioiden perusteella eniten nuuskaa osti jalkapalloilija Samu-Petteri Mäkelä, joka on porilaisen FC Jazzin kapteeni. Hän myönsi hankkineensa yli 33 kiloa nuuskaa, mistä mätkäistiin 12 100 euron korvaukset. Lisäksi tupakkatuotteita ostivat useat tunnetut jääkiekkoilijat, kuten Jokereiden hyökkääjä Mika Niemi.

– Kyllä minua harmittaa, että olen ajanut heidät tällaiseen tilanteeseen. Olen kuullut, että entiset asiakkaani ymmärtävät tilanteeni. Ajattelin ensin, että he ovat minulle vihaisia, vaikka ovat yhtä lailla syyllisiä. Jos saisin lottovoiton, maksaisin ensimmäisenä heidän korvauksensa, ja sitten omani, entinen nuuskakauppias sanoo.

 

”En ole rikollinen”

Kysyttäessä katumuksesta Ahokkaan tuntemukset ovat ristiriitaisia.

– Tämä on ollut minulle työtä. Jotkut tekevät normaalia työtä, mutta minä olen valinnut tällaisen tien. Ei minusta ole mihinkään virastoon tietokoneita näpyttelemään, vaan osaan tällaista hommaa, Ahokas kuvailee.

Työtön porilainen sanoo aloittaneensa nuuskabisneksen, koska hänen ulosottovelkansa olivat käyneet ylivoimaiseksi. Ahokas ei pidä itseään rikollisena.

– En minä pidä sitä pahana. Jos on samanlainen tilanne kuin minulla, että ei ole mitään toivoa, antaa mennä vaan.

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »