fbq
Yleinen oireyhtymä aiheutti tälle naiselle hurjan parrankasvun: Piilouduin ihmisiltä! | Seiska
Uutiset
15.06.2016 16:37
Teksti: Maija Knuuttila|Kuvat: Seiskan toimitus
Yleinen oireyhtymä aiheutti tälle naiselle hurjan parrankasvun: Piilouduin ihmisiltä!
Yleinen oireyhtymä aiheutti tälle naiselle hurjan parrankasvun: Piilouduin ihmisiltä!
Uutiset
15.06.2016 16:37
Teksti: Maija Knuuttila|Kuvat: Seiskan toimitus

Yhdyvaltalainen Rose Geil, 39, avautui hiljattain brittiläisessä This Morning –keskusteluohjelmassa siitä, kuinka parranajon lopettaminen muutti hänen elämänsä. Rose kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS), joka aiheuttaa muun muassa karvojen liikakasvua.

 

 

Rosella diagnosoitiin PCOS 13-vuotiaana. Hän kertoo kokeilleensa lääkitystä, mutta se ei auttanut. Rose on joutunut sietämään karvojen liikakasvua yli 20 vuoden ajan. Jatkuva sheivaaminen on ärsyttänyt Rosen ihoa ja mieltä, ja viime vuonna hän päätti antaa partansa kasvaa.

- Karvankasvu vaikutti sosiaaliseen elämääni. Aloin piiloutua. Persoonallisuuteni ei päässyt koskaan kunnolla esiin. En osallistunut nuorempana koulussa liikuntatunneille, ja kouluun meneminen oli minulle vaikeaa, Rose kertoo.

 

 

Päätöksensä jälkeen Rose on jakanut Facebookissa kuvia itsestään parrakkaana. Sosiaalisesta mediasta Rose on saanut tukea tilanteelleen, ja hän on liittynyt yhteisöihin, joiden perustajina on parrakkaita naisia ja ylipäätään ihmisiä, joiden ulkonäkö ei istu yleiseen muottiin.

Rose kertoo miesten kiinnostuksen lisääntyneen sen jälkeen, kun hän lopetti karvojen ajelun.

- Se ei yllättänyt minua. Maailmassa on monenlaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita monenlaisista asioista.

 

 

Rose kertoo ajatelleensa, että hän olisi säästynyt vuosien surulta ja ahdistukselta, jos hän olisi nuorena tyttönä ymmärtänyt, että on ok lopettaa sheivaaminen. Nyt Rose ymmärtää, ettei hän voi ajatella asiaa siltä kannalta.

- Olin valmis tähän vasta nyt, Rose sanoo.

 

Mikä on PCOS?

Duodecimin mukaan munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö, ja sitä esiintyy 5–15 prosentilla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta. Oireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Se voi aiheuttaa myös kuukautisten poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta.

Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumusta keskivartalolihavuuteen.