Yksityisetsivä Ari Huhtinen tutkii rikoksia yritysten laskuun: En selvitä parisuhdesotkuja!

22.08.2016 17:25

Suomessa yksityisetsivät mielletään ammattiryhmäksi, joka tutkii parisuhdesotkuja mustasukkaisen aviopuolison palkkaamana. Tällaisen palvelun lisäksi on olemassa myös yksityisetsiviä, jotka selvittävät oikeita rikoksia.

Yksi heistä on Ari Huhtinen, joka on myynyt palveluitaan jo 12 vuotta. Hänen johtamansa Bexor Oy tarjoaa erilaisten rikosten tutkintaa omaisuusrikoksista henkirikoksiin saakka. Hän myy palveluitaan pääsääntöisesti vain yrityksille.

– Yksityishenkilöiden tarpeet ovat toisinaan sellaisia, ettemme halua niihin sekaantua. Tiedän esimerkiksi tapauksia, joissa lähestymiskiellossa oleva mies on yrittänyt saada tietoonsa ex-puolisonsa asuinpaikan yksityisetsivän avulla. Rikollisten perintäfirmat ovat myös yrittäneet palkata välimiehen kautta yksityisetsivän selvittämään perittävän sijainnin. Koko ajan enemmän myös törmää tilanteisiin, joissa epätasapainoinen henkilö epäilee jonkun salakuuntelevan häntä, Ari Huhtinen luettelee.

 

Lupa sisäministeriöstä

Ennen yksityisetsiväksi ryhtymistä Huhtinen työskenteli poliisina. Hän ehti olla tutkijana Helsingin rikospoliisissa ja suojelupoliisissa. Huhtisen tausta on osoittautunut hyödylliseksi myös nykyisessä työssä.

– Teen paljon yhteistyötä poliisin kanssa, mutta sitä saisi olla enemmänkin. Yksityisetsivillä ei ole oikeutta saada poliisin rekistereistä tai muutakaan salassa pidettävää tietoa. Pääasiassa tiedonkulku tapahtuukin siksi yleensä yksityisetsivältä poliisin suuntaan, Huhtinen sanoo.

Rikosten paljastamiseen liittyviä palveluja tarjoavalla yrityksellä pitää olla Suomessa sisäministeriön myöntämä vartioimisliikelupa ja yrityksen työntekijöillä vartijakortit. Yksityisetsivillä ei ole erityisiä toimintavaltuuksia, vaan niin sanotut jokamiehenoikeudet eli samat oikeudet kuin kaikilla kansalaisilla.

 

Mainehaittaa vältellään

Yleensä Huhtisen asiakkaat ovat yrityksiä, jotka epäilevät, että oman yhtiön sisällä tapahtuu väärinkäytöksiä.

– Tutkimalla asiaa keräämme näytön, joka riittää esimerkiksi tekoon syyllistyneen henkilön irtisanomiseen. Tutkinnan jälkeen yritys päättää, viekö se asian poliisille vai pitääkö sen salassa. Jutusta tulee julkinen, jos rikos viedään poliisitutkinnan jälkeen oikeuteen. Moni yritys pelkää, että ikävä julkisuus vahingoittaa mainetta, yksityisetsivä selittää.

– Meille tulee toimeksiantoja ulkomailta, ja suoritamme tutkintaa suomalaisille toimeksiantajille kaikkialla maailmassa paikallisten viranomaisten kanssa.

 

Ei vaaratilanteita

Huhtisen mielestä hyvä yksityisetsivä on pitkäjännitteinen, riittävän sosiaalinen, oikeudenmukainen ja rehellinen. Poliisin perustaidotkaan eivät ole alalla pahitteeksi.

– Tutkintatyö tehdään pääsääntöisesti samoin kuin poliisitutkinta. Erona se, että yksityisetsivillä ei ole käytettävissä poliisille laissa määriteltyjä pakkokeino-oikeuksia ja samoja rekisterikyselyoikeuksia. Myöskään yksityisetsivillä ei ole käytössä yhtä laajaa mahdollisuutta analysoida erilaisia teknisiä näytteitä rikospaikalta kuin viranomaisilla, Huhtinen sanoo.

Onko yksityisetsivän työ sitten vaarallista?

– Kohdalleni ei ole koskaan sattunut erityistä vaaratilannetta. Pelottavin tilanne on tainnut olla Pietarissa paikallisen poliisin auton kyydissä keskellä yötä. Tässä työssä on tärkeää osata ennakoida mahdollisia uhka- ja vaaratilanteita sekä tietenkin välttää ne.

Katso video Ari Huhtisen työpäivästä!

 

 

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!