Katso kuvat!

Wayne Gretzky 60 vuotta! Esa ”Tiki” Tikkanen muistelee uraansa kaikkien aikojen parhaan rinnalla: nousi mailapojasta NHL:n pelätyimpään kentälliseen: legendaarinen Finnish Sandwich ei unohdu!

Uutiset | 26.01.2021 06:02

NHL:n runkosarjassa 1487 ottelua, joissa täysin poskettomat tehot 894+1963=2857. NHL-historian paras maalintekijä, syöttäjä ja kaikista kovin pistemies. Neljä Stanley Cup -mestaruutta ja saman verran 200 tehopisteen kautta.

Tänään tiistaina 26. tammikuuta 60 vuotta täyttävän Wayne Douglas Gretzkyn ennätyksistä saisi kirjoitettua kokonaisen kirjan. Legendaarisen numero 99:n saavutukset ovat niin käsittämättömät, että kaikkien aikojen kovimman kiekkoilijan titteli lienee ansaittu.

– Oli hän ainakin oman aikansa kovin kiekkoilija. Aivan ehdottomasti, kotimainen kiekkolegenda Esa "Tiki" Tikkanen, 55, paaluttaa Seiskalle kantaravintolassaan Helsingin Hookissa.

Lue myös: Tulikuuma tytär, hävyttömän hieno ökykartano ja koko Kanada kyynelissä! Kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Wayne Gretzky täyttää 60 vuotta – värikäs elämä on ollut täynnä yllätyskäänteitä

Kuuluisa tehoketju

ketju

Tiki jos kuka tietää mistä puhuu. Vuosia ”Väinön” tuntenut Esa muodosti Gretzkyn ja Jari Kurrin kanssa pelätyn hyökkäysketjun. Edmonton Oilersin seurahistorian kuuluisimpiin koostumuksiin lukeutuva ykkösnyrkki ristittiin hauskasti Finnish Sandwichiksi.

– Joo, se oli sellainen suomalainen voileipä! Työnjakomme meni niin, että Wayne parkkeerasi vastustajan maalin taakse ja jakeli sieltä niitä lättysyöttöjään. Minä ja Jari yritettiin hakea vapaata paikkaa ja ampua aina, kun tuli tilaisuus. Noh, ehkä meikäläisen tuli jonkin verran röyhittyä myös siellä kaukalon kulmissa, Tiki muistelee.

Lue myös: Esa Tikkanen loisti NHL-historian verisimmissä pelisarjoissa, joissa kukaan ei kumma kyllä kuollut - legendaarinen Albertan taisto oli silkkaa sotaa: ”Valmentaja huusi meille tukka pystyssä!"

– Puolustuspäässä hoitelin usein keskushyökkääjän hommia, mutta hyökkäyksessä ei oikeastaan tarvinnut muuta kuin ajaa maalille lapa jäässä. Se oli tärkeä oppi, jonka oli iskostanut päähäni jo HIFK:n edesmennyt seuralegenda Matti Hagman.

Teippasi mailoja

wayne

HIFK:n kotihalli on myös paikka, josta Tikkasen ja Gretzkyn yhteinen tarina sai alkunsa. Vuosi oli 1980, kun 15-vuotias Esa pääsi Helsingin MM-kisoissa pelanneen Team Canadan mailapojaksi. Teini-ikäinen itähelsinkiläinen teippaili muun muassa tuolloin kaksikymppisen Waynen mailoja.

Lue myös: Kylmiä väreitä Kanadassa! NHL-ärsyttäjämestari Esa Tikkasen Tuuli-vaimo muistelee uskomatonta Edmontonin-reissua: ”Siellä osataan järjestää upeita tapahtumia!”

– Isäni oli Nordenskiöldinkadun jäähallin vahtimestari, sain sen homman sitä kautta. Silloin ei olisi käynyt kyllä mielessäkään, että viisi vuotta myöhemmin juhlisin Gretzkyn rinnalla Stanley Cupia! Silloin vain teippailtiin niitä mailoja, Esa nauraa.

– Wayne on myöhemmin muistellut, että jäin hänen mieleensä silloin mailapoikana. Joku pikkupoika siellä pörräsi kuulemma koko ajan jaloissa! Mutta ei siitä sitten niin kauan mennytkään, kun pelasimme jo samassa ketjussa NHL:ssä.

Voitto ilman Väinöä

wayne

Keväällä 1985 suoraan Prahan MM-kisoista Oilersin mestaruusjunaan hypännyt Esa ehti voittaa Waynen rinnalla kolme Stanley Cupia. Sitten tapahtui se, mitä Edmonton ja koko Kanada oli ehtinyt pelätä: Gretzky myytiin muualle.

Waynesta tuli kesällä 1988 Los Angeles Kingsin uusi kuningas. Samalla kukaan ei kuulemma enää uskonut Oilersiin, vaikka ”öljymiesten” kokoonpano pursusi yhä kivenkovia pelimiehiä kuten Kurri, Mark Messier ja Glenn Anderson.

Lue myös: Kukapa olisi uskonut? Tämä kaupunki on yksi NHL:n suosituimmista - suomalainen NHL-miljonääri hehkuttaa Seiskalle: "Parhaimpia paikkoja pelata lätkää!"

– Saimme rapaa niskaamme, eikä kukaan uskonut meihin. Kokoonnuimme kuitenkin jätkien kanssa ja sovimme, ettei menestyksemme voinut olla yhdestä jätkästä kiinni. Siksi mestaruus 1990 maistui erityisen hyvältä, koska se tuli ilman Waynea.

Maailman parhaan piikkiin

tiki

Gretzky saattoi olla NHL-historian paras, mutta myös herrasmiesmäisin pelaaja. Esa hehkuttaa legendaa, joka on yhä hänen hyvä ystävänsä.

– Wayne on todella hieno ihminen. Ei ikinä pitänyt itsestään minkäänlaista meteliä, eikä myöskään pröystäillyt, vaikka kyllähän me tiedettiin hänen saaneen bonuksina milloin Corvetten, milloin Ferrarin. Todella nöyrä ja mukava kaveri.

Lue myös: Hirviömäisiä summia! 24-vuotias Mikko Rantanen tienaa NHL:n viidenneksi kovinta liksaa – näin tuhtia tiliä suomalaispelaajat tahkoavat tarunhohtoisessa!

– Siihen aikaan pelaajat eivät vetäytyneet pelireissuilla hotellihuoneeseen pelaamaan pleikkaria, vaan liikuimme porukalla ja kävimme illallisilla. Olimme kuin yksi iso perhe. Eikä se jäänyt ihan muutamaankaan kertaan, kun Wayne kuittasi koko porukan laskun!

KATSO VIDEO! Esa Tikkanen lähettää synttärionnittelut Wayne Gretzkylle:

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:PASI MURTO, GETTY IMAGES JA ALL OVER PRESS
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!