Uutiset

Vexi Salmi sanoitti Pepe Willbergin rakastetuimmat hitit – ”Vexillä oli selkeä aavistus sielunelämästäni”

21.09.2020 19:03

Tuottaja ja sanoittaja Veikko Olavi, ”Vexi” Salmi, 77, kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Terhokodissa, Helsingissä, 8. syyskuuta. Hän sanoitti urallaan tuhansia suomalaisten rakastamia ikivihreitä kappaleita.

Työväenluokkaiseen perheeseen syntynyt Vexi tutustui jo lapsena Antti Hammarbergiin eli Irwiniin. Vexi on kertonut Irwinin kuoleman olleen hänen elämänsä vaikeimpia hetkiä.

– Vexin ei tarvinnut laulaa, sillä Irwin oli hänen äänensä, sanoittaja, tuottaja ja taiteilija Ilkka ”Ile” Vainio, 59, kertoo.

Irwin ja Vexi olivat 1940-luvulta asti erottomaton parivaljakko. he olivat tutustuneet jo pieninä poikina toisiinsa naapureina Hämeenlinnassa.
Irwin ja Vexi olivat 1940-luvulta asti erottomaton parivaljakko. he olivat tutustuneet jo pieninä poikina toisiinsa naapureina Hämeenlinnassa.

Lue lisää: Ile Vainio muistelee äkillisesti menehtynyttä esikuvaansa: Vexi Salmi piti lapsiansa parhaina teoksinaan!

Vexin huikea elämäntyö

Vexi aloitti päivätyönsä sanoittajana Musiikki-Fazerilla 60-luvulla. Yhtiössä tuotantopäällikkönä toiminut säveltäjä Toivo Kärki oli Vexin uraan eniten vaikuttaneita henkilöitä.

Vexi ja Antti Hammarberg perustivat nuorina protestilauluja tehtailevan duon ja loivat Irwin Goodmanin ja Emil Reteen huumorihahmot, joiden tavaramerkiksi nousivat ronskit sanoitukset.

Vexi Salmi ja vaimo Katri Wanner-Salmi Irwinin elämäkertaelokuvan Rentun ruusu ensi-illassa 2001.
Vexi Salmi ja vaimo Katri Wanner-Salmi Irwinin elämäkertaelokuvan Rentun ruusu ensi-illassa 2001.

 

Vexi kirjoitti sanoituksia eri artisteille useilla salanimillä, muun muassa Lars Luode, Pasi Penttilä, Irja Tähde ja Leo Länsi.

Vexin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen, Anne Mattilan Asfalttiviidakko, Katri Helenan Katson sineen taivaan, Irwinin klassikot Rentun ruusu, Ei tippa tapa ja St. Pauli ja Reeperbahn, Jari Sillanpään Kaduilla tuulee, Kirkan Surun pyyhit silmistäni sekä sadat muut ikivihreät.

Lue myös: Suvi Teräsniska muisteli edesmennyttä Vexi Salmea – julkaisi koskettavan kirjoituksen: ”Minua pelotti kyseenalaistaa sinua!”

Vexi teki myös Pepen hitit

Pepe Willbergin, 73, rakastetuimmat hitit, Aamu ja Mä elämältä kaiken sain, ovat Vexin käsialaa.

– Vexillä oli selkeä aavistus sielunelämästäni. Tarinat ovat aika pitkälti kuin omasta suustani sanottu, Pepe toteaa.

Pepen suurimmat hitit ovat Vexin käsialaa.
Pepen suurimmat hitit ovat Vexin käsialaa.

 

Pepe muistelee hetkeä, kun hän käveli Vexin huoneeseen koputtamatta 80-luvun puolivälin tienoilla.

– Minulle kävi heti ilmi, että hän oli kirjoittamassa tai suunnittelemassa tekstiä. Hän oli selin ovelle päin ja katseli ikkunasta ulos. Vexillä oli vedet silmissä, ja huomasin hänen hakevan yhteyttä siihen tekstiin. Sanat eivät siis tulleet vasemmalla vaan oikealla kädellä. Tämä hetki painui elävästi mieleeni.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Atte Kajova, All Over Press, Hämeen sanomat/Markku Tanni, Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!