Hyppää pääsisältöön
Vakuutusyhtiö pitää aivovammasta kärsivää Saaraa työkykyisenä: Nukun 16 tuntia vuorokaudessa!

Vakuutusyhtiö pitää aivovammasta kärsivää Saaraa työkykyisenä: Nukun 16 tuntia vuorokaudessa!

Kello lyö kaksi iltapäivällä, ja Saara Auvinen, 23, on vasta herännyt. Ulkopuolisen silmissä tavalliselta nuorelta naiselta näyttävä Saara kertoo nukkuvansa noin 16 tuntia vuorokaudessa. Väsymys on yksi oireista, joista Saara kärsii pudottuaan hevosen selästä päälleen kohtalokkain seurauksin elokuussa 2014. Ratsastusalan yrittäjänä toimiva Saara oli tuolloin ratsuttamassa hevosta.

– Hevonen säikähti ja pukitti, eli nosti takapäänsä. Lensin hiekkakentälle. Ilman oikeanlaista kypärää olisin kuollut. Se oli kahdesta millistä kiinni, Saara kertoo.

 

Diagnoosiksi aivovamma

Saara sai onnettomuuden jälkeen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta aivovammadiagnoosin. Saaralla vahvistettiin HYKSin aivovammapoliklinikalla keskivaikea aivovamma, josta seurauksena on vaikea toiminnanvajaus. Yli 15-tuntiset työpäivät vaihtuivat uneen. Onnettomuuden jälkeisinä kuukausina Saaran avopuoliso Sampsa Astala herätti Saaran vain ruokailemaan.

– Kävely oli todella vaikeaa, ja se on edelleenkin hidasta, koska vasen jalkani ei toimi kunnolla.

Saara kertoo, että aivovamman jälkitila on määritelty erittäin vaikeaksi.

 

Saaralla on kotona kymmeniä mappeja täynnä papereita eri tahoilta. Hän joutuu käyttämään niskatukea esimerkiksi istuessaan autossa  ja kirjoittaessaan tietokoneella.

 

”Härskejä väitteitä”

Saaralla on yrittäjän täyskattava tapaturmavakuutus. Vakuutusyhtiö Lähitapiola on pitänyt Saaraa viime marraskuusta lähtien työkykyisenä, eivätkä he ole enää maksaneet korvauksia ansionmenetyksestä. Saaran mukaan vakuutusyhtiö katsoi, että hän on saanut vain lievän aivovamman.

Saara valitti kuntoutus- ja tutkimuskuluista tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan. Heidän tuoreimman päätöksensä mukaan vakuutusyhtiön tulisi korvata Saaralle muun muassa kuntoutuskulut.

– Lähitapiolan yhtenä perusteena hylkääviin päätöksiin on ollut, ettei minua ole tutkittu yliopistotasoisessa sairaalassa. Minusta on härskiä väittää, ettei HYKSin aivovammapoliklinikka olisi yliopistollinen sairaala. Nyt kiistellään vielä ansionmenetyskorvauksista.

Saaran mukaan lääkärit eivät pidä häntä työkykyisenä. Lähitapiolan lääketieteellisen johtajan Ari Kaukiaisen mukaan he eivät voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen.

 

Kipuja ja muistiongelmia

Saara kertoo kärsivänsä väsymyksen ja kävelyn hitauden lisäksi motorisista ongelmista, niskakivusta ja muistiongelmista.

– En esimerkiksi osaa kertoa, mitä tein eilen. Lisäksi en tunne nälkää tai janoa, vaan minua pitää niistä muistuttaa.

Arjessa Saaralla ovat apuna avopuoliso ja henkilökohtainen avustaja, joka käy pariskunnan luona pari kertaa viikossa. Saara kertoo, että onnettomuus erotteli ystävyyssuhteissa jyvät akanoista, mutta monen kanssa suhde on tiivistynyt.

– Tilani on vaikuttanut positiivisesti parisuhteeseeni, kun muija nukkuu koko ajan, Saara vitsailee mutta vakavoituu pian.

– Puoliso, ystävät ja perhe ovat pitäneet minut pinnalla. Välillä on ollut todella synkkiä hetkiä.

Musta huumori on yksi Saaran selviytymiskeinoista.

– Missään muualla ei kuule niin härskiä läppää kuin aivovammapolilla ja kuntoutuksessa.

 

Tukea sataa

Saara kirjoittaa elämästään blogia voimiensa mukaan. Tapaturmansa jälkeen hän on ideoinut turvallisuuskampanjan, jota hän tekee yhteistyössä muun muassa Suomen Ratsastajainliiton kanssa.

– Moni on kertonut hankkineensa kypärän kampanjan ansiosta.

Saara on saanut satoja kannustavia viestejä sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat jopa ehdottaneet keräyksen järjestämistä Saaran hyväksi.

– En halua, että yksityisiltä ihmisiltä kerätään rahaa, koska olen vakuuttanut itseni kalliilla vakuutuksella. Minulla on selkeät diagnoosit ja haitat elämässäni sekä korvaava taho. Haluan katsoa tämän kortin, Saara sanoo. 

Saaran blogin löydät täältä.

 

Näin vakuutusyhtiö kommentoi:

Seiska kysyi Lähitapiolan lääketieteelliseltä johtajalta Ari Kaukiaiselta, mistä vahvasti eroavat arviot asiakkaan vamman asteesta voivat johtua. Kaukiainen ei kommentoi yksittäistapausta vaan yleisesti vammojen ja aivovammojen korvauskäytäntöjä.

Kaukiainen kertoo, että vakuutuslaitos päättää korvauksesta soveltamalla vakuutusta koskevaa lainsäädäntöä.

Kaukiaisen mukaan asiantuntijalääkärit saavat lääketieteellisen tiedon hoitavien lääkäreiden lausunnoista ja sairaskertomusmerkinnöistä. Asiantuntijalääkäri antaa kannanottonsa, joka huomioidaan yhtiön korvauspäätöstä tehtäessä.

Aivovamman diagnoosi tai jälkitilan arviointi perustuu lääketieteellisesti johdonmukaiseen kokonaisuuteen. Kaukiaisen mukaan alkuvaiheen tieto ja arviot ensimmäiseltä sairaalahoitojaksolta tai polikliiniselta käynniltä ovat erityisen tärkeitä.

 

 


Teksti:
Maija Knuuttila
Kuvat:
Ari Lahti

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!