Uutiset

Vakavasta onnettomuudesta selvinnyt ratsastaja Jaana Kivimäki: Elämänmuutos johti avioeroon!

29.07.2020 08:23

Pararatsastaja Jaana Kivimäki, 46, saapuu fuengirolalaiseen baariin avustajansa Tiia Dahlqvistin kanssa.

Jaana on ollut Espanjassa tammikuun lopusta lähtien.

– Kuluneeseen viiteen kuukauteen on mahtunut paljon. Ensin tuli koronakaranteeni, sitten Legolas-ratsuni piti lopettaa ja viimeiseksi jouduin ottamaan pankkilainan, että saan ostettua uuden hevosen, Jaana kertoo.

Puheesta paistaa läpi aito suru rakkaan ratsun kuoleman.

Lastaussilta petti

Jaanasta tuli ammattiurheilija vasta vakavan onnettomuuden jälkeen. Siihen asti hän oli harrastanut esteratsastusta kilpatasolla ja pyörittänyt omaa baaria.

Kesällä 2004 Jaana oli normaaliin tapaan valmistautumassa aluemestaruuskisoihin. Hevostenkuljetusauton lastaussiltaa avatessaan 500-kiloisen sillan hydrauliikkajärjestelmä petti, ja Jaana jäi laitteen alle.

Silta painoi rintalastaa niin, ettei Jaana pystynyt hengittämään. Onnettomuuspaikalle juosseet ihmiset nostivat painavan sillan ilmaan ja laittoivat kuormalavoja sen alle.

Sairaalassa kaksi kirurgia aloitti välittömästi yhdeksän tuntia kestäneen leikkauksen.

Leikkauksen jälkeen Jaana sai kuulla, ettei hän tule enää koskaan kävelemään.

Sairaalasta Jaana siirrettiin Käpylän Kuntoutuskeskus Synapsiaan, jossa hän ei halunnut ottaa vastaan ammattiapua onnettomuuden aiheuttamiin mielenterveysongelmiin.

– Vammani tuomat ongelmat hävettivät minua, mutta olin sitä mieltä, että terapia on tarkoitettu vain ”hulluille”, Jaana myöntää.

Pyörätuoliin sidottu nuori nainen ei kuitenkaan pystynyt enää kontrolloimaan mieltään.

– Päätin tappaa itseni. Aloin kerätä piiloon minulle tarjottuja kipulääkkeitä ja rauhoittavia, jotta olisin voinut ottaa ne kerralla.

Jaanan onneksi joku löysi ”lääkevaraston”.

Lue lisää: Vakava onnettomuus oli päättää ratsastaja Jaana Kivimäen elämän kahdesti: Keräsin pillereitä itsemurhaan!

Jaana Kivimäki muistuttaa, että terapian avulla ongelmat selviävät helpommin.
Jaana Kivimäki muistuttaa, että terapian avulla ongelmat selviävät helpommin.

Elämänmuutos

Uuden elämän aloittanut Jaana kannustaa muitakin selvittämään ongelmiaan terapiassa.

– Olin hölmö, kun en heti käyttänyt tarjottua ammattiapua. Ihminen ei saa jäädä yksin. On myös hyvä, jos on kaveri tai luottokumppani, jonka kanssa voi puhua asioista.

Kuntoutus kesti kaiken kaikkiaan kuusi kuukautta. Neljän kuukauden jälkeen Jaana nousi ensi kertaa satulaan. Hänen piti vaihtaa lajia esteratsastuksesta kouluratsastukseen.

Jaana sai Kouvolan kaupungilta kaksi avustajaa, jotka auttavat henkilökohtaisen elämän lisäksi muun muassa varusteiden pukemisessa, hevosen selkään nostamisessa sekä ratsustamaan eli lämmittämään hevonen ennen treeniä. Myös Jaanan omakotitalo piti remontoida esteettömäksi.

– Elämänmuutos johti lopulta avioeroon, hän sanoo.

Minna Ala-Varvi ja Tiia Dahlqvist auttavat Jaanan muun muassa hevosen selkään ja sieltä alas. Valmentaja Antonio Serrano Silva seuraa tarkkana.
Minna Ala-Varvi ja Tiia Dahlqvist auttavat Jaanan muun muassa hevosen selkään ja sieltä alas. Valmentaja Antonio Serrano Silva seuraa tarkkana.

Suren Legolasia

Alkuahdistusten jälkeen Jaana on yrittänyt elää ja ajatella asioista positiivisesti. Elämään mahtuu myös hankalia hetkiä, mutta hän ei enää anna periksi.

Yksi suurimpia menetyksiä oli, kun hän joutui luopumaan hevosestaan Legolasista.

– Hevonen ontui pahasti, ja sillä todettiin nivelrikko. Karanteenin aikana sitä piti vain kävelyttää, mutta siksi sen lihakset kuihtuivat pois. Se piti lopettaa toukokuussa.

Legolasin lopettamispäätös toukokuussa oli Jaanalle kova pala.
Legolasin lopettamispäätös toukokuussa oli Jaanalle kova pala.

 

Jaana mietti lopettamispäätöstä viikon, ennen kuin suostui myöntämään sen olevan hevoselle parasta.

– Minun tulee edelleen paha mieli, kun mietin sitä. Ensimmäisen kerran oman onnettomuuteni jälkeen masennuin kunnolla ja itkin pitkään. Eräänä päivänä kuitenkin ystäväni soitti, että minun on lähdettävä ulos. Menimme isolla tyttöporukalla terassille.

– Sitä ennen kävimme kampaajalla ja meikkaajalla sekä laitatimme uudet kynnet. Oli myös mukava nähdä ystäviä pitkän karanteenin jälkeen. Oma olo alkoi helpottaa, kun en enää käpertynyt kuoreeni.

Jaana kävi laittamassa hiukset, meikin ja kynnet suomalaisessa Helmi Beauty Salon -kauneushoitolassa. Henkilökohtainen avustaja Tiia Dahlqvist on ympäri vuorokauden Jaanan apuna.
Jaana kävi laittamassa hiukset, meikin ja kynnet suomalaisessa Helmi Beauty Salon -kauneushoitolassa. Henkilökohtainen avustaja Tiia Dahlqvist on ympäri vuorokauden Jaanan apuna.

Lue myös: Ammattiratsastaja Jaana Kivimäki muistelee elokuvaksi päätynyttä vakavaa onnettomuuttaan – ”Silloin luulin kuolevani!”

Uusi kaunis ratsu

Kesäkuun alussa Jaana alkoi etsiä ammattilaisten avustuksella uutta ratsua. Sellainen löytyi Portugalista. Gambrino, lempinimeltään Rio, on yhdeksänvuotias lämminverinen lusitano-ruuna.

– Rio oli huomattavasti budjetoitua kalliimpi, mutta minun oli pakko päästä ratsastamaan.

Jaana otti pankista lainaa ja avustaja Tiia Dahlqvist maksoi loput.

– Riosta tulee joskus hyvä hevonen Tiialle, joka kilpailee kouluratsastuksessa vaativalla A-tasolla, Jaana uskoo.

Ratsukko jää Espanjaan Hipica Acebedon -talleille Antonio Serrano Silvan valmennettavaksi.

– Nyt pitää tutustua hevoseen. Se vaikuttaa erittäin rauhalliselta eikä piittaa ulkoisista olosuhteista.

Jaana aikoo päättää kilpauransa Gambrinon kanssa Pariisin paralympialaisissa vuonna 2024.

Jaanan elämään perustuvan Aika jonka sain -elokuvan arvostelu Seiska Klubissa

Teksti:Mika Heikkilä
Kuvat:MIKA HEIKKILÄ, LEHTIKUVA, OPTIPARI/AKI HUTTUNEN JA JAANA KIVIMÄEN ALBUMI
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!