Uutiset

Vakavaa koulukiusaamista kokenut Eetu haluaa näyttää kokemuksena koko kansalle: Valmistelen aiheesta elokuvaa sponsorien avulla!

26.08.2020 14:01

Turenkilainen Eetu Heikka, 21, ei ekaluokkalaisena oppinut lukemaan yhtä nopeasti kuin muut. Poika joutui tuplaamaan ensimmäisen kouluvuotensa.

– Siitä alkoi kiusaamiseni. Jäin kaveriporukan ulkopuolelle, ja koin olevani kaikkia muita huonompi.

Kaikki välitunnit Eetu vietti yksin, sillä jos joku kaveerasi hänen kanssaan tai yritti puolustaa, häntäkin alettiin kiusata. Koulun pihalla oli nurkkausalue, jossa Eetu seisoskeli ainoana seuranaan kännykkä. Joskus kiusaaminen oli fyysistäkin, mutta pääsääntöisesti se oli sanallista.

– Sanoilla on valtava voima. Muutamalla sanalla voi saada toisen ihmisen täysin rikki ja itsetunnon pirstaleiksi, Eetu tietää.

Hän kertoi kiusaamisesta vanhemmilleen vasta kahdeksannella luokalla. Vanhempien yhteydenotto luokanvalvojaan muutti kiusaamisen selän takana ilkeilyksi.

– Häpesin kiusaamista, eikä siitä ollut helppo puhua. Vanhempani saivat tietää asiasta, kun olin ilmoittanut haluavani vaihtaa koulua. 

Someahdistelu alkoi

Peruskoulun viimeinen luokka oli helpompi, sillä nimittelyä ei tarvinnut kuunnella koulun käytävillä. Sen sijaan kiusaaminen siirtyi someen. Tekstiviestin merkkiääni sai aikaan aina huonon olon. Eetu tiesi, että puhelimessa odotti vain kiusaamis- ja haukkumisviestejä.

– Keräilin voimia joskus tuntejakin katsoakseni, mitä olin saanut.

Eetun on yhä vaikea luottaa ihmisiin.

–  Kyllä kiusaaminen jäljet jätti, vaikka nykyään minulla onkin aivan toisenlainen elämä ja paljon kavereita.

Kokemuksista elokuva

Eetu tekee parhaillaan elokuvaa koulukiusaamisesta, jota hän tarjoaa tv-kanaville. Tarina ei ole kaunis, vaan filmin tarkoitus on herätellä ymmärtämään, kuinka paljon pahaa syrjintä ja porukan ulkopuolelle jättäminen saavat aikaan.

– Sain kerättyä tuhansia euroja sponsorirahaa yrittäjiltä Hämeenlinnasta ja Janakkalasta. Elokuva valmistuu marraskuun lopussa. Toivottavasti se saa hyvän vastaanoton.

Eetun haaveena on työskennellä jonakin päivänä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajana ja auttaa syrjäytyneitä ja ahdistuneita nuoria.

–  Jos minua nykyään kiusattaisiin, tekisin kiusaajista rikosilmoituksen, Eetu sanoo rohkaistakseen kohtalontovereitaan.

Eetu Heikka

– Seiskaluokan koulukuva on ainoa jäljellä oleva luokkakuva. En  halunnut säästää ahdistaviin vuosiin liittyviä muistoja.

Eetu Heikka

– Pleikkaripeleihin uppoutuminen sai minut unohtamaan kiusaamiseni.

Eetu

– Tämän koulun pihalla seisoskelin aina yksinäni kännykkä seuranani.

Koulukiusaaminen on rikos. Kunnianloukkaukseen, laittomaan uhkaukseen, lievään pahoinpitelyyn ja pahoinpitelyyn liittyviä lakipykäliä voidaan soveltaa kiusaamisen yhteydessä. Myös kiusaajan rikoskumppanina, avunantajana ja yllyttäjänä toimiminen ovat lain mukaan rangaistavia tekoja.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!