Uutiset

Uskomaton selviytymistarina! Patrik pelastettiin meren pohjasta: Olin lähes tunnin kuolleena!

11.06.2020 16:29

Korppoossa Finnön saaressa koko ikänsä asunut Patrik Finneman, 55, menetti reilut kolme vuotta sitten elämästään piirua vaille tunnin. Hän oli tuolloin 55 minuuttia kuolleena. Uskomaton selviytymistarina on maailmankin mittakaavassa ihme.

– Oli muutamasta minuutista kiinni, ettei minua julistettu virallisesti kuolleeksi. Tässä sitä kuitenkin ollaan hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, hyväntuulinen Patrik vinkkaa silmää.

”Sitten pimeni”

Helmikuussa 2017 Patrik lähti normaalille kierrokselleen katsomaan, olisiko viikoittain saarella käyvä yhteysalus tuonut postia. Samalla hänen oli tarkoitus tarkastaa jäätilanne. Yhteysalus ei pääse kaikkialle, joten saaressa asuvat joutuvat kävelemään paljon jäällä.

– Jäät ovat helmikuussa usein jo paikoitellen heikot. Olen liikkunut jäillä koko ikäni ja noudatan turvallisuutta. Kokeilen jään paksuutta jääpiikillä metrin välein.

Patrik Finneman putosi kolme vuotta sitten mereen tutussa rannassa.  – Olin vajaan neljän metrin syvyydessä 15 minuuttia.
Patrik Finneman putosi kolme vuotta sitten mereen tutussa rannassa.  – Olin vajaan neljän metrin syvyydessä 15 minuuttia.

 

Lähellä rantaa Patrik yllättäen liukastui selälleen. Jää petti lähes satakiloisen miehen iskusta, ja hän joutui veden varaan. Merivartiostossa pitkän työuran tehneenä hän oli kuitenkin tottunut kiperiin tilanteisiin ja tiesi, että nyt ei hätiköinti auta.

– Olin muutamien metrien päässä rannasta ja tiesin, että allani on vajaat neljä metriä syvää. Jos olisin tippunut jäihin viisikin metriä lähempänä rantaa, olisivat jalkani osuneet heti pohjaan.

Patrik huusi saarella asuvan miehen apuun.

– Hän soitti meripelastushelikopterin ja heitti minulle köyden ja jääpiikit. Kun vaatteeni kastuivat, ne toivat minulle toiset sata kiloa lisää painoa. Käskytin miestä pysymään poissa avannon läheisyydestä tai olisimme siellä pian molemmat.

Hän yritti nousta avannosta jääpiikit apunaan, mutta kaiken turruttava kylmyys alkoi levitä kehoon.

– Kun vesiraja oli nenäni kohdalla, mietin, ettei tästä taideta lähteä enää muualle kuin hautuumaalle. Sanotaan, että hukkumiskuolema on ihana ja rauhallinen. Tuntui siltä kuin nukahtaisi pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen levolliseen uneen. Sitten pimeni.

Patrik vajosi neljän metrin syvyyteen pystyasennossa. Onneksi meripelastuskopteri Super Puma oli sattumalta harjoituksissa lähistöllä. Hätäkutsun saatuaan se kiisi paikalle kymmenessä minuutissa.

Pintapelastaja laskettiin vaijerilla avantoon.

Lue Patrikin selviytymistarina torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Teksti:Kai Merilä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!