Transsukupuolinen Alex selviytyi tytöstä mieheksi: Yritin itsemurhaa kehoni takia!

Uutiset | 19.01.2016 15:25

Vuonna 1991 syntynyt Netta Jamina Muurinen ei ollut koskaan onnellinen. Syy tytön tuskaan oli perustavanlaatuinen: hän koki asuvansa väärässä kehossa, eikä tuntenut itseään piiruakaan naiseksi. Netta piti itseään miehenä. Asia oli hänelle yhtä ilmeistä kuin se, ettei ihminen pystyisi kävelemään kuuhun.

 

Alex leikattiin viimeksi vuosi sitten ja edessä on enää vain yksi operaatio. – Onneksi suomalainen terveydenhuolto on olemassa, koska minulla ei olisi ollut ikinä varaa maksaa prosessia itse.

 

Oikeaan sukupuoleensa havahtunut Netta haki marraskuussa 2009 lähetteen Tampereen Trans-poliklinikalle. Tämän jälkeen hänestä alkoi kuoriutua Alex Vincent Muurinen. Kuusi vuotta myöhemmin hän on tullut valmiiksi vartaloa, sukupuolielimiä ja sosiaaliturvatunnusta myöten. Ennen kaikkea Alex muuttui onnelliseksi.

– Tykkään itsestäni. Pidän siitä, mitä peilistä näen. En haluaisi muuttaa enää itsessäni mitään muuta kuin pituuteni, 171-senttinen Alex Muurinen kertoo.

 

Kiusattiin koulussa

Alex sai tietää transsukupuolisuudesta vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Hän oli masentunut ja koulukiusattu tyttö, jota pidettiin vuoroin niin rumana, läskinä, outona kuin lesbonakin. Kiusaajille myös tytön ärrävika vaikutti ylitsepääsemättömältä ongelmalta.

 

Tältä Alex näytti seitsemänvuotiaana tyttönä. – Katson mielelläni lapsuudenkuviani, koska niistä näkee, kuinka paljon olen muuttunut.

 

Yksinäisyyden lisäksi tyttöä riivasi vieraantuminen omasta kehosta. Hän oli hakenut apua ongelmaansa, koska pelkäsi tekevänsä itselleen jotain. Alex joutui lopulta masennuksen takia hoidettavaksi nuorisopsykiatriselle osastolle puoleksitoista kuukaudeksi. Se ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta.

– Kun pääsin hoidosta kotiin, yritin itsemurhaa verenpainelääkkeillä. Isä löysi minut ja vei ambulanssilla sairaalaan. Sieltä minut passitettiin vielä uudestaan psykiatriselle osastolle. Sen jälkeen ongelmat alkoivat helpottaa. Ymmärsin, että minun on muututtava, Alex sanoo.

 

Leikkauksesta veritulppia

Kun Alex diagnosoitiin transsukupuoliseksi, hän alkoi käyttää testosteronia. Samalla käynnistyi sukupuolenkorjausprosessiin kuuluva tosielämän koe, jossa hän eli miehen elämää.

Kokeen jälkeen Alexin kehoa alettiin muuttaa kirurgisesti. Aluksi häneltä poistettiin rinnat, minkä jälkeen oli vuorossa kohdun ja munasarjojen poisto sekä vaginan leikkaaminen umpeen. Toistaiseksi viimeinen operaatio oli viime vuoden tammikuussa, jolloin hänelle rakennettiin penis.

 

Alex muutti hiljattain Ypäjälle, jossa hän on lähellä hevosharrastustaan. Pihalla riittää tilaa myös perheen koirille.

 

– Reidestäni otettiin ihoa ja kyljestäni jokin jänne rakennusmateriaaliksi. Valitettavasti paikat jouduttiin avaamaan leikkauksen jälkeen vielä pari kertaa, koska minulle tuli kaksi veritulppaa. Olin yhteensä kuusi viikkoa sairaalassa, Alex sanoo.

Hän kuvailee myös asiaa, joka nousee monelle mieleen sukupuolenkorjausleikkauksista.

– Penikseni toimii sen verran kuin pitääkin. Minulle riittää se toiminta, mihin se pystyy. En kaipaa yhtään enempää.

 

Juhli häitä kesällä

Sukupuolenkorjausprosessin aikana Alex löysi myös nykyisen vaimonsa. He juhlivat viime kesänä häitään, ja hevosalalla työskentelevä pariskunta asuu nykyään omakotitalossa Ypäjällä. Aviopari tuntuu viettävän hyvin tavallista elämää kodissaan, jossa vipeltää ihmisten lisäksi kaksi jackrusselinterrieriä ja kissa.

 

Eläinrakas Alex ei haaveile vaimonsa kanssa lapsista. - En halua omia lapsia. Pitäisi adoptoida, ja ajatuskin tuntuu uuvuttavalta.

 

Vaimonsa lisäksi Alex kertoo saaneensa runsaasti tukea prosessin aikana läheisiltään. Hän ilmoitti Facebookissa aikomuksestaan aloittaa sukupuolenkorjausprosessin. Vain isälleen Alex kertoi päätöksestään kasvotusten.

– Töksäytin asian vain isälle. Olisin vähän enemmän voinut häntä perehdyttää, koska siinä meni vähän aikaa sulatellessa. Hän kuitenkin otti asian loppujen lopuksi todella hyvin, ja olemme todella läheisiä.

 

Pois pyyhkeen suojasta

Alex puhuu prosessista mielellään eikä arastele mitään kysymyksiä. Kun hän aloitti muutoksen, tuntui, ettei aiheesta ollut tarjolla riittävästi tietoa suomeksi. Avoimuudellaan hän toivoo auttavansa nuoria, jotka painivat oman sukupuolisen identiteettinsä kanssa.

 

Alex on ylpeä vartalostaan, vaikka se onkin arpien peitossa. – Rintaleikkauksen seurauksena nännini jouduttiin poistamaan kuolion takia. Ajattelin joskus tatuoida uudet tilalle, Alex suunnittelee.

 

Kengittäjänä ja pikaruokaravintolassa työskentelevän Alexin uuden elämän kohokohtia miehenä ovat olleet ne hetket, jolloin hän on voinut tehdä ihan tavallisia asioita – häpeilemättä.

– Kun olimme vaimoni kanssa häämatkalla, pystyin vaihtamaan ensimmäistä kertaa uimahousut jalkaani niin, että minulla oli penis ulkomaailman edessä. Tuntui hyvältä, kun ei tarvinnut piilotella pyyhkeen suojassa sen takia, että haaroistani puuttui jotain. Se oli hienoin hetki miehenä tähän mennessä.

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!