Tiesitkö? Nuorten Leijonien mestarikapteenin äiti on kovan luokan yritysjohtaja – puhuu tomeraan sävyyn sankaripojastaan: ”Jos alkaa leijua, siitä kyllä muistutetaan!”

Uutiset | 08.01.2019 14:16

Suuri liideri. Taistelun ruumiillistuma. Periksiantamaton soturi. Kipua pelkäämätön karpaasi. Itseoikeutettu kapteeni.

Nuorten Leijonien kippari Aarne Talvitie, 19, oli kaiken hehkutuksen arvoinen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa. Välillä vain yhdellä jalalla taistellut kovaluontoinen nuori mies johdatti joukkonsa väkisin maailmanmestareiksi varhain sunnuntaiaamuna (6.1.) pelatussa finaalissa.

Lue myös: Nuoret Leijonat kotimatkalla Suomeen – paluulennolla jättiyllätys: sankarikapteeni Aarne Talvitie sittenkin mukana koneessa! ”Hän halusi ehdottomasti tulla”

Maanantai-iltana Talvitie ja muut mestarit laskeutuivat kotimaan kamaralle. Kultamitalisteja oli vastassa runsaslukuinen joukko kiekkofaneja, median edustajia ja pelaajien perheenjäseniä sekä muita läheisiä.

– Tämä on juhlapäivä! Eihän tällainen ole mitenkään jokapäiväistä, Tuija Talvitie huudahti Seiskalle Helsinki-Vantaan 2 terminaalissa.

Sieltä hän saapuu! Nuorten Leijonien sankarikapteeni Aarne Talvitie ilmestyi maanantai-iltana  pitkän lennon jälkeen Helsinki-Vantaan terminaaliin.
Sieltä hän saapuu! Nuorten Leijonien sankarikapteeni Aarne Talvitie ilmestyi maanantai-iltana  pitkän lennon jälkeen Helsinki-Vantaan terminaaliin.

 

Niin upea kuin maailmanmestaruus onkin, MM-turnauksen päättyminen on osaltaan myös helpotus. Kuten niin monelle muullekin, myös sankarikapteenin äidille kertyi Länsi-Kanadassa pelattujen trillereiden takia monia valvottuja öitä television ääressä.

– Valitettavan paljon. Viimeinen viikko on ollut tosi repaleinen, kaikki yöt on istuttu kotisohvalla seuraamassa pelejä, Tuija Talvitie naurahti.

Mikä Aarne-pojastasi tekee niin kovan liiderin?

– Kova työnteko. Aarne on tosi, tosi kova tekemään töitä. Hän haluaa omalla tekemisellään inspiroida ja johtaa muita.

Aarne oli U20 MM-turnauksessa Suomen kultajoukkueen itseoikeutettu kapteeni.
Aarne oli U20 MM-turnauksessa Suomen kultajoukkueen itseoikeutettu kapteeni.

 

Tuija-äiti kuvailee poikaansa myös "vahvaksi kundiksi, jolla on vahva itsetunto."

Lue myös: Missä Nuoret Leijonat luuraavat? Maailmanmestareita ei näy vieläkään, tunnelma tiivistyy Helsinki-Vantaalla - kuvat!

– Hän ymmärtää, että kaikki johtamistehtävät ovat palvelutehtäviä; sitä tehdään muille eikä itselle.

– Toki kyse on siitäkin, että Aarne on joukkuepelaaja viimeiseen asti. Tässä ei ole kyse yksilöistä, vaan joukkueesta. Ja mikä hemmetin hieno joukkue meillä on!

Nuoret LEijonat huuhtoivat tyäsin ansaitusti MM-kultaa Kanadan Vancouverissa.
Nuoret Leijonat huuhtoivat täysin ansaitusti MM-kultaa Kanadan Vancouverissa.

 

Kapteeni Talvitien tapauksessa johtajaominaisuudet tulevat suoraan äidin maidosta. Tuija talvitie työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestön CMI:n toiminnanjohtajana. Pojastakin on hyvää vauhtia kehittymässä todellinen johtaja. 

Alle 20-vuotaiden mestarijoukkueen lisäksi Aarne toimi myös alle 18-vuotiaiden Pikkuleijonien kapteenina vuoden 2017 MM-kisoissa. Kiekkoilun lisäksi nuori mies opiskelee ja pelaa Yhdysvalloissa maineikkaassa Penn Staten osavaltionyliopistossa.

Lue lisää: Maailmanmestarit viihteellä! Kultakoutsi Jussi Ahokas paljastaa, mitä Nuoret Leijonat puuhailivat mestaruusyön jälkeen Vancouverissa: ”Vähän käytiin pyörähtämässä”

– Tällä hetkellä jääkiekko on hänen juttunsa, mutta siksi hän opiskelee siellä Penn Statessa, että kun lätkä joskus loppuu, olisi jotain muutakin. Ja on se sitten esimiestehtäviä tai jotain muuta, sillä ei oikeastaan ole väliä, Tuija Talvitie sanoo.

Syystäkin ylpeä pojastaan. Tuija ja Tuomas Talvitie saivat maanantaina Aarne-poikansa kainaloonsa.
Syystäkin ylpeitä pojastaan. Tuija ja Tuomas Talvitie saivat maanantaina Aarne-poikansa kainaloonsa.

 

Myös U20 MM-lätkä itsessään on taatusti kasvattava kokemus. Alle parikymppisten mestaruusturnaus asettaa osallistujansa niin rajuun painekattilaan, ettei paremmasta väliä.

– Onhan se aivan käsittämättömän hieno koulu. Se painekattilassa olo, se paineensietokyky... Jokaisella pitäisi olla sitä mittavat määrät, Tuija Talvitie nyökkää.

Lue lisää: Tiesitkö? Nuorten Leijonien mestarivalmentajaa odottaa Suomessa vielä MM-kultaakin mahtavampi palkinto: ”Ihan uskomaton fiilis”

Nyt maailmanmestarit voivat olla paineetta – on levon ja rauhoittumisen aika. Aarne Talvitien tapauksessa se tarkoittaa pientä breikkiä opiskeluista, sillä Vancouverissa pelatussa finaaliottelussa sököksi mennyt polvi vaatii jatkotutkimuksia.

Suomen U20-kapteeni Aarne Talvitie esittelee "Poikaa", eli MM-pokaalia.
Suomen U20-kapteeni Aarne Talvitie esittelee "Poikaa", eli himoittua MM-pokaalia.

 

– Ensin selvitetään mikä polvessa on, sitten hän jo palaakin takaisin Jenkkeihin. Eli tuskin ehdimme järjestää mitään sen suurempia juhlia, mutta ainakin saimme pojan pariksi päiväksi kotiin! Se on aivan ihanaa, Tuija Talvitie iloitsee.

Vaikka lentoaseman tuloaulassa oli maanantai-iltana valtaisa härdelli, kultajoukkueen kippari esiintyi tavoilleen uskollisesti maltillisesti. Jämpti ja määrätietoinen perusluonne ei alkanut rönsyillä salamavalojen räiskeessä.

– Aarne on jalat maassa oleva kundi. En usko, että hän alkaa leijua. Ja jos alkaakin, siitä muistutetaan kyllä hyvin nopeasti! Tuija-äiti paaluttaa.
 

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Timo Korhonen & Leijonat.fi/Pasi Mennander
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!