Uutiset

Terrorimurhista syytetyn asianajaja: Ihmettelen, miksi Suomessa…

01.02.2017 13:35

Yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta syytettyjen irakilaisveljesten oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi tänään keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Veljeksiä syytetään osallisuudesta kesäkuussa 2014 Irakin Tikritissä tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan, jossa terroristijärjestö ISIS teloitti yli tuhat Camp Speicherin sotilastukikohdasta poistunutta Irakin armeijan alokasta.

Toisen syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus ihmettelee, miksi Suomi on ainoa maa, jossa hänen tietääkseen on käyty vastaavia oikeudenkäyntejä.

- Vastaavia ei ole tietääkseni käyty esimerkiksi Saksassa, jossa tuolta alueelta tulleita ihmisiä on paljon enemmän. Kysyn vaan, että miksi Suomessa? Kansainväliset määräykset tietenkin velvoittavat meitä käsittelemään asian, mutta miksei vastaavia tapauksia ole ollut muissa maissa, Gummerus ihmettelee.

- Meidän on todella vaikea käydä tällaista oikeudenkäyntiä toiselta puolelta maailmaa ja esimerkiksi minä en voi lähteä Irakiin etsimään todistajia tai hakemaan asiakirjoja, koska niitä ei anneta, enkä minä uskalla mennä sinne, hän lisää.

Kaikki tulkataan arabiaksi

Oikeudenkäynnille on varattu ainakin viisi päivää. Ensimmäinen päivä lähti käyntiin hyvin hitaasti. Syyttäjä on käyttänyt puolet ensimmäisestä päivästä lähinnä ISIS-järjestön historian ja ideologian läpikäymiseen. Lisäksi kaikki oikeudenkäynnissä sanottu joudutaan tulkkaamaan arabiaksi teoista syytetyille veljeksille.

- He eivät puhu suomea, eikä heidän englantinsa ole sillä tasolla, että sillä pystyisi tällaista käymään läpi, Gummerus perustelee.

Hän itsekin kommunikoi päämiehensä kanssa tulkin välityksellä. Syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

- He ovat olleet eri puolella Irakia teon aikana, Gummerus sanoo.


 

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Sami Sinokki
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!