Vain Seiskassa!

Tällainen on Speden entinen Mesopotamia-piilopirtti! Nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa esittelee upeat tilukset – kuvat!

Uutiset | 20.01.2021 19:03

Seiska Lapissa!

Keskellä Lapin erämaata Muonion Torassieppijärven rannalla sijaitsee kelohonkamökki, jolla on merkittävä rooli kotimaisen elokuvan historiassa. Pallastunturin kupeessa komeileva Mesopotamia kuului vuosikymmeniä viihdepioneeri Pertti ”Spede” Pasaselle.

– Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa. Hän rakasti Pallasta ja laski siellä päivät mutkamäkeä. Illan tullen hän vetäytyi tänne Mesopotamiaan kirjoituskoneensa ääreen, mökin nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa, 72, selostaa Seiskalle takkatulen loimussa.

– Täällä oli täydellinen rauha kirjoittaa. Käsikirjoituksista tuli niin hyviä, ettei niistä otettu Helsingissä enää pilkkuakaan pois.

Panimokeisarin kanssa syysretkellä

Speden 1960-luvulla hankkima Mesopotamia lienee Suomen kuuluisin piilopirtti, ja siihen liittyy lukemattomia legendoja. Yksi värikkäimmistä on kertomus Speden, Vesa-Matti Loirin ja lahtelaisen panimokeisarin Henrik Grünnin syysretkestä 1972.

Legendan mukaan Vesku olisi pelästyttänyt ystävänsä pahanpäiväisesti kadottuaan mystisesti kesken mökkireissun. Aikalaistarinat väittävät Loirin löytyneen myöhemmin vetelemässä hirsiä kuistin polttopuulaatikosta.

mökkiTakana olevalle kuistille Vesku Loiri legendan mukaan nukahti puulaatikkoon syksyllä 1972. Taiteilijan itsensä mukaan tarina on perätön.

– Loirin päiväuniin saattoi vaikuttaa se, että herra Grünn oli Lahden Mallasjuoman suurosakas ja on tuonut tänne isot oluttynnyrit, Kyösti kertoilee.

– Hän joka tapauksessa äkkäsi Veskun puulaatikosta ja huudahti ”turhaan me sinua etsittiin!” Spede kuuli huudahduksen väärin ja keksi siitä Turhapuron.

veskuSeiskan tavoittamalla Vesa-Matti Loirilla on lämpimiä muistoja Mesopotamiasta. – Ei minulle olisi ongelma myöntää, jos olisin johonkin laatikkoon nukahtanutkin. Meillä oli hauskaa ja Grünn oli mukava kaveri.

”Meillä oli oikein hauskaa”

Tarina on tuttu myös Seiskan tavoittamalle Veskulle.

– Olen kuullut tämän ja vastaavanlaisia tarinoita vuosikymmenten ajan. Tarina ei pidä paikkaansa, se on pötypuhetta. Totta kuitenkin on, että olimme sinä syksynä Mesopotamiassa tällä nimenomaisella kokoonpanolla, eli minä, Spede ja Grünn. Meillä oli siellä oikein hauskaa.

– Olimme siellä Pohjantähteet-kuvausten aikaan ja kirjoittelimme Turhapuro-käsikirjoituksia. Mutta hahmo keksittiin kyllä ihan muuta kautta, se lähti sketsistä. Mielestäni se meni niin, että minä keksin Uunon ja Spede Turhapuron, Loiri jatkaa.

uunoPallastunturin kupeessa Torassieppijärven rannalla sijaitseva Mesopotamia oli Speden kuuluisa piilopirtti. Täällä syntyi Uuno Turhapuro -käsikirjoituksia liukuhihnalta.

Inspiraatio johtajasta

On kuitenkin taivahan tosi, että Lappi oli Spedelle ehtymätön inspiraatio. Esimerkiksi Uuno-elokuvien Härski Hartikaisen tosielämän vastine löytyi muoniolaiselta sähkölaitokselta. Sen johtajana toimi muuan Voitto Hartikainen, joka tutustui Spedeen.

– 1960-luvun lopulla täällä ei vielä ollut sähköjä, joten Spede pestasi Voiton vetämään ne tänne. Voitto Hartikainen kävi myös aina pistämässä sähkölämmityksen päälle, kun Spede oli tulossa Mesopotamiaan, Kyösti kertoo.

– Kerran Spede harjoitteli Speedy Gonzalesin rooliaan ja ammuskeli pistoolilla kaljatölkkejä kuistilta. Jokainen kuti osui. Vaan Voittopa arvasi, ettei Spede ampunutkaan luoteja, vaan haulikon hauleja! Oli kuulemma ensimmäinen, joka sen tempun äkkäsi.

kylttiSpede rakastui Lapin luontoon jo varhain. Viihdepioneeri oli tuttu näky Pallaksella mutkamäessä jo 1960-luvulla.

”Härski temppu!”

Myöhemmin haulikollekin tuli käyttöä. Kyöstin mukaan Spede oli harmitellut Voitolle, kuinka järvenselällä kitui haavoittunut telkkä.

– Kovana metsämiehenä Voitto riensi hakemaan takakontistaan haulikon ja lossautti sillä telkän kertalaakista selälleen. Spede oli siitä niin otettu, että lätkäisi sähkötehtaan johtajaa olkapäähän ja tokaisi: ”Olipa härski temppu!”

– Niin syntyi Härski Hartikaisen hahmo. Tämäkin tarina on tosi, Kyösti vakuuttaa sormeaan heristäen.

taulu

Kyösti ja Spede kohtasivat

Torniolaislähtöinen autokauppias Kyösti Rantamaa tutustui Spedeen syksyllä 1969 pyörittäessään moottorikelkkakauppaa Muonion keskustassa.

– Eräänä päivänä liikkeeseeni asteli Spede Pasanen. Muistan, miten hän luuli Lynxin telamaton olevan liian kapea lumessa liikkumiseen. Niinpä hän innostui ostamaan tuliterän kaksitelaisen Ockelbon, mutta sillä ei ole vieläkään ajettu 50 kilometriä enempää.

kelkkaTässä on kelkka, jonka Spede osti Kyöstiltä vuonna 1969. Kaksitelaisella Ockelbolla ei ole kuulemma ajettu 50 kilometriä enempää.

– Kävin siihen aikaan itsekin laskemassa mutkamäkeä, ja näin Spedeä siellä rinteessä. Porisimme kaikenlaisia asioita, ja tutustuimme pikkuhiljaa. Hän oli silloin jo julkkis, joka viihtyi enimmäkseen omissa oloissaan. Mutta ei hänen yksin tarvinnut siellä mökillään olla.

kyöstiSpeden piilopirtti on hyvissä käsissä. Siitä pitävät huolen torniolaispariskunta Arja ja Kyösti Rantamaa.

Heiniä hevosvoimille

Viihdepioneerilla oli tunnetusti silmää naiskauneudelle. Kyöstikin allekirjoittaa tämän.

– Spedellä oli naistenmiehen maine, ja se maine oli ansaittu. Hän tykkäsi kauniista naisista, eikä se ollut mikään salaisuus, mutta jostain syystä Pertti ei syttynyt Lapin naisille. Hän toi tänne omat missinsä etelästä asti ja kylvetti heitä antaumuksella.

Kyyditys ei tapahtunut millä tahansa vankkureilla, vaan vuoden 1965 tulenpunaisella Ford Mustangilla. Upeaan arvoautoonkin liittyy hauskoja tarinoita vaikka muille jakaa.

– Kerran matkalla Mesopotamiaan Spede parkkeerasi Mustanginsa Tornion kaupunginhotellin eteen. Hän nouti takakontista heinäpaalin ja nakkasi sen yöksi autonsa eteen, hevosvoimien syötäväksi. Se oli sitä hänen huumoriaan, Kyösti naureskelee.

saunaRantasaunan seinää koristaa Härski Hartikaisen kirveellä veistetyt kasvot. Täällä Spede tykkäsi saunoa joka päivä.

Kaupat ja kättä päälle

Mesopotamia päätyi Kyöstin haltuun onnekkaan sattuman kautta. Autokauppias sattui piipahtaamaan Helsingissä loppukesällä 2001, vain muutamaa kuuakutta ennen Speden kuolemaa. Vanhat ystävykset hörppivät kahvia, kun Spede alkoi manata mökkiään.

– Hän harmitteli, että joutaisi sen Mesopotamian myydä, kun pitää Espanjaankin ehtiä golfaamaan. Hetken siinä katsoimme toisiamme silmiin, kunnes Spede paljasti hinnan. Vastasin heti, että ”Asia selvä!” ja löimme kättä päälle.

– Kauppakirjat viimeisteltiin heti seuraavana päivänä Speden toimistolla Pasilassa. Muistan, miten Riitta Väisänen kävi todentamassa kaupanteon.

kasvotMesopotamiatäynnä viitteitä sen entisestä isännästä.

Huikea suunnitelma

Samalla reissulla kaksikko ehti myös lounastaa hotelli Pasilassa, missä Spede paljasti tulevia Lapin-suunnitelmiaan.

– Hän kertoi rakentavansa mäkihypyn lentomäen Suomutunturille. Tunturi oli itselleni tuttu, ja sanoin, että Suomun eturinne olisi mahtava alastulorinne, mutta että lähtömäki aiheuttaisi päänvaivaa. Spede keksi siihen heti, että se tehtäisiin lumesta.

– Erehdyin sitten kysymään, että mahtaisiko sellaisesta lumimäestä lentää edes 140:tä metriä. Pertti vastasi, että ”korvaa se ykkönen kakkosella.” Harmi, että projekti jäi kesken, kun Spede kuoli. Hän omisti silloin kolmanneksen koko Suomutunturista.

takkaSpeden siluetti komeilee myös takassa.

Perintöä kunnioittaen

Speden perintö voi kuitenkin hyvin, samoin visionäärin legendaarinen piilopirtti Pallaksella. Uudessa omistuksessa Mesopotamiasta on muovautunut matkailukohde, jonka voi myös vuokrata.

Kyösti on kunnostanut piilopirttiään runsaasti.

– Mökkiä on vuosien saatossa laajennettu viihdelegendan muistoa kunnioittaen. Rantasaunalle meni ennen pelkkä polku, mutta rakennutin kunnon portaat. Niistä löytyy kaikkien täällä kirjoitettujen Uuno-elokuvien nimet, Kyösti kertoo.

portaat

– Olen myös ostanut kaikki ympäröivät maat, ettei enää tarvitse maksaa Metsähallitukselle vuokraa. Lupasin silloin aikoinaan Spedelle, että pitäisin tästä paikasta hyvää huolta.

KATSO VIDEO:

Teksti:Eetu Ampuja, Muonio
Kuvat:Timo Korhonen, MTV ja Kyöstin arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!