Taiteilija Ritva Oksanen, 81, otti koronan raskaasti: ”Koin, että kukaan ei enää välitä minusta”

Uutiset | 12.08.2020 07:11

Näyttelijälegenda Ritva Oksanen, 81, kertoo päätyneensä Lauluja rakkaudesta -dokumenttiin melkein vahingossa.

Lauluja rakkaudesta on ohjaaja-käsikirjoittaja Anu Kuivalaisen koskettava elokuvadokumentti, joka kertoo ikääntymisestä ja ihmissuhteista. Mukana on kuusi tarinaa, joista yksi on Ritvan. Se ei ole tarina vain seniori-iän sinkkuudesta vaan kiitollisuudesta elämää ja elossa olemista kohtaan.

Lue myös: Näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen paljastaa: ”Haluan elää ilman parisuhdetta!”

Mutta myös Ritva joutui viettämään kaksi kuukautta eristyksissä koronan vuoksi. Liikuntaa, matkailua ja sosiaalisia kontakteja arvostavalle naiselle se oli kova paikka.

– Kerran tai pari tuli sellainen toivoton olo, että eikö tästä mikään avaudu, että tähänkö me nyt lopullisesti jäätiin. Hieman samanlainen olo, kun ollessani työttömänä koin, ettei kukaan enää välitä minusta.

Ritva Oksanen

Aiemmin ahkerasti ympäri maailmaa matkustellut Ritva on nyt viettänyt kaiken vapaa-aikansa kesämökillä Petäjävedellä.

– Niin kauan kun maskit ja muut varotoimet ovat käytössä, en lähde urheilemaan maailmalle. Minulle riittää hyvin mökki ja matkailu Suomessa. Korona on minulle jäähdyttelyn ja hiljaisen odottelun aikaa, mikä antaa tilaisuuden tutustua kotimaahan. Myös museokorttini on ahkerassa käytössä!

Lue myös: Teatterineuvos Ritva Oksanen, 81, selätti syövän, alkoholismin, kolarit ja avioerot: ”Harrastan nykyään painonnostoa ja kotijoogaa!”

Ritva haluaa huolehtia myös ystävistään, joita hänellä riittää yhä paljon.

– Olen sen ikäinen, että moni heistä on jo kuollut. Jäljellä olevat ovat minulle tärkeitä, ja haluan olla heille apuna. En kuitenkaan koskaan tuputa itseäni, Ritva toteaa.

Dokumentissa Ritva nostaa rautaa punttisalilla, harrastaa kotijoogaa ja käy pulahtamassa järvessä. Jo monesti lähellä kuolemaa käynyt taiteilija on selvästi huippukunnossa ikäisekseen.

– Elämä ei lopu vanhenemiseen, vaan se loppuu kuolemaan. Niinpä elämästä on pidettävä hyvää huolta. Minulle sopivia konsteja ovat painonnosto, sauvakävely ja kotijumppa. Kun Anu kuuli, miten voimistelen kotioloissa, hän halusi ehdottomasti kuvata sen! Ritva nauraa.

Ritva kertoo jännittävänsä esiintymistä vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

– Menen aina puoli tuntia ennen esitystä lavalle verhon taakse kuuntelemaan yleisön asettumista paikoilleen. Se rauhoittaa. Kun sitten astun yleisön eteen, annan kaikkeni.

Ritva Oksanen

Dokumentissa kuullaan yhdeksän laulua, jotka Ritva äänitti uudestaan elokuvaa varten.

– Ne eivät ole vanhoilta levyiltäni vaan uusia tulkintoja. Olenkin kiitollinen, että ääneni on pysynyt kirkkaana eikä se väpätä. Siksi haluaisin niin kovasti päästä tekemään ainakin vielä yhden ison konsertin.

Lauluja rakkaudesta -elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 7. elokuuta.

Teksti:Tuomas Riskala
Kuvat:Matti Matikainen ja BonsaiFilms
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!