Vain Seiskassa!
Vasili Popov

Suomesta turvapaikan saanut poliitikko Vasili Popov avautuu vankilaviikoistaan: Poliisit veivät yöllä!

13.05.2017 13:07

Suomesta alkuvuodesta turvapaikan poliittisen vainon takia saanut venäläinen oppositiopoliitikko ja liikemies Vasili Popov, 53, pidätettiin yllättäen muutama viikko sitten Espanjan Teneriffalla.

TAUSTAA: SUOMESTA TURVAPAIKAN SAANUT VASILI POPOV PIDÄTETTIIN: LUE HÄNEN HAASTATTELUNSA!

– Poliisit tulivat myöhään yöllä, kun olin jo nukkumassa. He koputtivat huoneen oveen ja veivät minut. Ymmärsin vain, että pyyntö pidätyksestä oli tullut Venäjältä, viime torstaina vapautunut Vasili kertoo.

Pidätys johtui Suomen viranomaisten hitaudesta, sillä he eivät olleet toimittaneet dokumentteja Vasilin turvapaikkapäätöksestä ajoissa. Vasilin avustaja Maria Levoshkina lähti pikaisesti Espanjaan toimittamaan todisteet turvapaikasta.

Vasili ja Maria Levoshkina
Vasili ja Maria Levoshkina

Mukava vankilakokemus

Yllättäen Vasili ei muistele viikkojen vankilakokemusta ollenkaan pahalla.

– Euroopassa vankilassa on turvallisempaa kuin Venäjällä vapaana. Vankilassa oli oikeastaan erittäin mukavaa. Harrastin joogaa ja opin espanjaa ja englantia. Teneriffan vankilassa oli vartija, joka oli joskus opiskellut Jyväskylässä. Hänen kanssaan puhuin Suomea. Hänellä oli erittäin hyvät muistot Suomesta.

Teneriffalta Vasili siirrettiin vankilaan Madridiin.

Vasili popov

– Vankilakokemus oli minulle oikeastaan hyödyllinen. Sain uuden kokemuksen ja tapasin ihmisiä eri maista. Olen hyvin kiitollinen, että Suomen suurlähetystö osallistui syyttömyyteni todistamiseen.

Passi takavarikoitiin

Vasili ei kuitenkaan vielä pääse lähtemään Espanjasta. Hänen passinsa on takavarikoitu ja hän joutuu ilmoittautumaan viranomaisille kerran viikossa.

– Paperit ovat kunnossa, mutta jostain syystä Vasili on vielä etsintäkuulutettu. Voi olla, että Suomen viranomaiset eivät ole ilmoittaneet Interpoliin hänen turvapaikastaan, mutta emme tiedä varmasti, Maria Levoshkina pohtii.

Interpol ei jahtaa poliittisen vainon kohteita.

Kaipaa vaimoaan

Vasili joutui Venäjän valtaapitävien silmätikuksi, kun hänen tukemansa ehdokas voitti Putinin valtapuoleen edustajan Petroskoin kaupunginjohtajan vaaleissa vuonna 2013. Hän pakeni Suomeen maaliskuussa 2015 juuri ennen kuin häntä vastaan nostettiin tekaistuksi uskottu rikostutkinta kiinteistökauppoista.

Vasili kaipaa kovasti vaimoaan Anastasia Kravtshukia, joka on Venäjällä matkustuskiellossa epäiltynä samasta rikoksesta.

– En ole nähnyt vaimoani kolmeen vuoteen, enkä tiedä, milloin näen hänet jälleen. Rikostutkinta on ollut käynnissä jo neljättä vuotta, vaikka hän ei ole tehnyt mitään rikosta, Vasili harmittelee.

Teksti: Sami Sinokki
Kuvat: All Over Press

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!