vasili popov

Suomesta turvapaikan saanut Vasili Popov pidätettiin: lue hänen haastattelunsa!

20.04.2017 10:24

Seiska paljasti hetki sitten, että Suomesta turvapaikan saanut venäläinen oppositiojohtaja ja liikemies Vasili Popov, 52, on pidätetty Espanjassa.

Suomesta turvapaikan saanut venäläinen oppositiojohtaja pidätettiin Espanjassa!

Vasili saapui Helsinkiin Valko-Venäjän kautta maaliskuussa 2015.

Vähän aiemmin hän oli saanut tiedon ystävältään, että silloinen Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen aikoi vangita hänet. Kaksi viikkoa hänen Suomeen saapumisensa jälkeen viranomaiset käynnistivätkin Popovia vastaan rikostutkinnan kiinteistökauppoihin liittyen. Hänet vangittiin Venäjällä poissaolevana. Vasili Popovia syytetään petoksesta ja epäillään noin 690 000 euron vahingoista.

Näin Vasili kertoi maaliskuussa

Seiska tapasi Vasilin maaliskuussa. Julkaisemme tässä uudestaan kyseisen haastattelun.

Vasili Popov on syntynyt ja asunut koko elämänsä ennen Suomeen tuloa Petroskoissa.

– Minulla on siellä paljon ystäviä, joiden kautta kuulin, että minua oltiin järjestämässä vankilaan. Sen takia pakenin Suomeen, Vasili perusteli Seiskalle maaliskuussa.

– Minut on yritetty tuomita tekaistujen rikosepäilyjen perusteella useita kertoja, ja muun muassa autoni sisään on laitettu huumeita lavastustarkoituksissa. Se kiinteistökauppa oli täysin laillinen, ja jos en olisi tehnyt sitä, he olisivat keksineet jotain muuta, Vasili kertoi.

Myös Suomen valtio on Vasilin kanssa samaa mieltä, sillä hänelle myönnettiin helmikuussa turvapaikka. On hyvin poikkeuksellista, että Suomi myöntää poliittisen turvapaikan venäläiselle oppositiojohtajalle.

Nyt Vasili pelkää Venäjällä olevien sukulaistensa ja perheensä puolesta.

Vaimoani uhkaa vankeus

Koska Vasilia ei saatu pidätettyä, viranomaiset siirsivät katseensa hänen vaimoonsa Anastasia Kravtshukiin, joka on nyt syytettynä saman kiinteistökaupan tiimoilta ja matkustuskiellossa. Häntä uhkaa pahimmassa tapauksessa useiden vuosien vankilatuomio. Hänen serkkunsa on saman asian tiimoilta jo vankilassa. Vaimoaan Vasili ei ole nähnyt kahteen vuoteen.

– En ottanut vaimoani mukaan, koska en olisi ikinä voinut kuvitella, että vaino kohdistuisi myös perheeseeni. Meillä oli tieto, että Hudilainen halusi pidättää vain minut. Se oli minulle valtava šokki, kun vaimoni sotkettiin tähän myös, Vasili sanoi.

– Juttelemme päivittäin puhelimella tai Skypellä, ja odotan vain, että hän voi muuttaa kanssani Suomeen. Venäjän oikeusjärjestelmä on kuitenkin niin mätä, ettei hän voi selvitä ilman rangaistusta. Päätös tulee ehkä kesäkuuhun mennessä.

Vasililla ja hänen vaimollaan on 6-, 7- ja 13-vuotiaat lapset, jotka käyvät Suomessa näkemässä isäänsä säännöllisesti.

Osaan voittaa vaaleja

Vasilin Suomeen tulon taustalla on vuoden 2013 Petroskoin kaupunginjohtajan vaalit, jossa hänen tukemansa Galina Širšina voitti ja ajautui sen jälkeen avoimeen konfliktiin Karjalan kuvernöörin Aleksandr Hudilaisen kanssa. Kuvernöörin virasta äskettäin eronnut Hudilainen tunnetaan siitä, että hänen valtakaudellaan useita hänen arvostelijoitaan vastaan aloitettiin talousrikostutkintoja löysin perustein.

– Venäjällä ei ole poliittista toimintaa. Ainoastaan kulissia ja silmänlumetta. Saat toimia oppositiossa niin kauan kuin et ole vaarallinen vallanpitäjille. Jos sinua pidetään heille vaarallisena, joudut vankilaan, Vasili sanoi.

Sitä, mitä mieltä hän on Vladimir Putinin hallinnosta, hän ei edes uskalla sanoa, koska pelkää perheensä puolesta.

– Minun vikani on se, että osaan voittaa vaaleja, ja jos olen jonkun ehdokkaan takana, hän voittaa vaalit. Hudilainen ymmärsi, että minä olen vaarallinen, kun autoin varaehdokkaana olleen Širšinan voittoon vain kahden viikon kampanjoinnilla.

Interpol etsii

Vasili itse ei voi matkustaa tällä hetkellä mihinkään, sillä Venäjä on laittanut hänet Interpolin etsityimpien rikollisten listalla. Nyt kun hän on saanut turvapaikan Suomesta, hän toivoo, että saa nimensä myös pois listalta.

– Heti kun oikeusministeriö antaa lausunnon Interpolille, pääsen toivottavasti pois listalta, koska siellä ei voi olla henkilöitä, jotka ovat poliittisen ajojahdin kohteena.
Venäjä on vaatinut Suomea luovuttamaan Vasilin, mutta Suomi kieltäytyi.

– Voin kuvitella, miten vaikea päätös se oli Suomelle. Päätös näytti, että Suomen valtio toimii oikein ja lain mukaan. Toisin kuin Venäjä, Vasili sanoi.

Hän itse toivoo, että voisi vielä jonain päivänä palata kotimaahansa.

– Se vaatisi valtavaa poliittista muutosta. Toivon, että Venäjä kehittyisi Euroopan suuntaan, mutta minun ei auta kuin elää ja odottaa, hän totesi.

Vasili on Venäjällä menestynyt liikemies. Hänellä on kustantamo, ravintola, kahvila, kauppaketju ja meijeri. Yritysten toiminta jatkuu entiseen malliin, ja niiden johtajat käyvät tapaamassa Vasilia Suomessa. Hän työllistää noin 1 000 ihmistä.

Suomessa Vasili on jo ehtinyt aloittaa uusia liikekuvioita. Hänellä on rengasyritys ja mainostoimisto.

– Olen ehtinyt maksaa jo 100 000 euroa veroja Suomeen, hän kehaisi.

Teksti: Sami Sinokki
Kuvat: Ari Lahti

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!