Suomen paras Disney-keräilijä ei luovu harrastuksestaan: Hoitokotini on kuin Ankkalinna!

Suomen paras Disney-keräilijä ei luovu harrastuksestaan: Hoitokotini on kuin Ankkalinna!

Uutiset | 27.10.2015 18:22

Kirkkonummen palvelutalo on kuin mikä tahansa suomalainen vanhainkoti.

Kliininen ympäristö muuttuu kuitenkin hetkessä yksiön kokoiseksi Ankkalinnaksi, kun astuu käytävältä Suomen parhaan Disney-keräilijän Pentti Hauhialan huoneeseen.

Asunnon seinät ovat pullollaan Aku Ankka -aiheisia julisteita, ja valtavan kirjahyllyn edessä istuu isäntä itse pyörätuolissaan.

 

Pirullinen sairaus

Pentti on omistanut koko elämänsä The Walt Disney Companyn tuotannolle. Hänen kokoelmansa käsittää yli 20 000 esinettä, ja sitä pidetään Pohjoismaiden suurimpana.

 

 

Nykyään valtaosa esineistä tosin on Kansalliskirjastossa, sillä Parkinsonin taudin runtelema Pentti joutui muuttamaan palvelutaloon vuonna 2010.

– Tämä on pirullinen sairaus. Minut diagnosoitiin vuonna 1999, ja sen jälkeen vapinat pahenivat päivä päivältä ennen kuin sain lääkityksen. Kun lääkärini päätti, että on aika muuttaa palvelutaloon, minun piti ratkaista kokoelmani kohtalo. Onneksi Kansalliskirjasto otti yhteyttä, Pentti Hauhiala kertoo.

 

Nimmarista en luovu

Vaikka Pentin kodista vietiin lähes kaikki tavarat Kansalliskirjaston, hän ei suostunut luopumaan arvokkaimmasta aarteestaan, Walt Disneyn nimikirjoituksesta. Hän osti Disneyn allekirjoittaman kirjeen vuonna 1982 lainaamallaan 3 000 markalla.

 

 

–Pankinjohtaja kysyi, mihin käyttöön raha tulee, ja vastasin, että kodin perusharkintoihin. Jos olisin kertonut totuuden, minut olisi heitetty ulos pankista. Keräilyyn on varmasti mennyt rahaa satojatuhansia, Pentti myöntää.

 

Ankka kalsareissakin

Pentiltä löytyy edelleen muun muassa Aku Ankkoja 35 kielellä, Disney-yhtiöiden osakekirja ja kymmeniä kuvia Walt Disneystä. Maton, pöytäliinan ja peilin lisäksi jopa Pentin kalsareissa seikkailevat Ankkalinnan sankarit.

 

 

– Keskiviikko on edelleen viikon kohokohta, kun Akkari ilmestyy. Lehden edesmennyt päätoimittajaa Markku Kivekäs lupasi minulle lehdet loppuiäksi vapaakappaleina, Pentti paljastaa.

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!