Uutiset

Suomen luotetuin mies Matti Rönkä muistelee uransa kovinta paikkaa: ”Töistä soitettiin, että nyt on noin 800 hukkunutta!”

31.12.2018 20:46

Yleisradion uutisankkuri Matti Rönkä, 59, opiskeli lukion jälkeen Sanoman toimittajakoulussa ja hankki maisterin tutkinnon valtiotieteistä Helsingin yliopistosta. Hän aloitti uransa Yleisradiossa vuonna 1990.

– Olin yleisellä tasolla kohtuullisen lahjakas kouluaikoina, mutta en ollut missään kouluaineessa erityisen hyvä. Jos olisin pärjännyt paremmin esimerkiksi matematiikassa tai kielissä, se olisi saattanut ohjata uraani eri suuntaan.

Matin uran aikana uutismaailma on muuttunut radikaalisti. Ennen uutispimennossa oltiin pitkäänkin ja tietoa tuli ripotellen. Nykyään uutinen on kaikkien saatavilla heti.

– Nopeushan on yksi uutisjournalismin kulmakivistä. En pidä ollenkaan huonona asiana sitä, että kaikki saavat tiedon esimerkiksi ydinlaskeumasta välittömästi.

Matti kollegoidensa Arto Nurmen ja Satu- Lotta Peltolan kanssa vuonna 1995.
Matti kollegoidensa Arto Nurmen ja Satu- Lotta Peltolan kanssa vuonna 1995.

 

Jotain negatiivistakin uutisankkurilla on sanottavana nykypäivän menosta.

–Yleisö tyytyy helppoon ja vähään. Ihmiset ovat ihan tyytyväisiä tietämättöminä. Erilaisten uutisvahtisovelluksien kautta voi valita, mitä uutisia lukee. Mielestäni Spotify-ajattelu ei sovi uutisiin!

Lue myös: Uutisankkuri Matti Rönkä ilmaisi syvän huolensa valemediasta: ”Itseään toimittajiksi kutsuvia, tarkoituksella valehtelevia ihmisiä!”

Uran kovin paikka

Matti hiljenee miettiessään, mikä on ollut hänen uransa kovin paikka.

– Estonian uppoaminen. Olin tuolloin uutispäällikkönä ja nautin ansaitusta vapaapäivästä. Töistä kuitenkin soitettiin, että nyt on noin 800 hukkunutta, voitko tulla töihin. Työpaikalla ei ensiksi hahmottanut tilannetta, yleensä meteliä täynnä oleva toimitus oli aivan hiljainen, Matti muistelee.

– Olen jälkeenpäin miettinyt, että se oli tekijätiimiltä hurja ponnistus sen aikaisella tekniikalla. Siellä oltiin mukana pelastuskoptereissa ja nähtiin, kun ruumiita nostettiin merestä. Se oli minulle ensimmäinen kokemus siitä, kun suuri uutinen tulee niin lähelle.

Uutisankkuri työpaikallaan Pasilan tv-studiolla vuonna 2009.
Uutisankkuri työpaikallaan Pasilan tv-studiolla vuonna 2009.

 

Matti kertoo, että vaikka valtioita hajoaa ja historiaa tehdään koko ajan, niin lähellä tapahtuvat asiat koskettavat eniten. Matin puheessa vilisevät sanat Konginkangas, kouluampumiset, tsunami…

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!

Teksti:Sami Spåra
Kuvat:All Over Press, Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!