Raskaustesti

Suomalaisbloggaaja sai lapsen – isäehdokkaita olikin kaksi: totuus paljastui dna-testillä! ”Hän tuskin tulee antamaan henkistä tukea!”

30.10.2018 12:29

Bloggaaja Iida Åfeldt, 25, nousi viime keväänä julkisuuteen kerrottuaan blogissaan tulleensa raskaaksi, mutta hän ei tiennyt kuka lapsen isä on.

Iida synnytti lapsensa syyskuussa. Hän tapaili kahta miestä raskaaksi tulemisen aikoihin, joten lastenvalvoja otti häneen yhteyttä pian lapsen syntymän jälkeen.

Kaikista avioliiton ulkopuolelle syntyvistä lapsista, joiden isyyttä ei ole raskausaikana tunnustettu, vaaditaan lastenvalvojalla käyntiä. Maistraatti rekistöröi syntyneen lapsen, jonka jälkeen ottaa lastenvalvoja yhteyttä äitiin isyyden selvittämiseksi. Aina, niin äiti, isä, kuin lapsikin voivat vaatia isyyden tunnustamista, myös jälkikäteen, jos sitä ei heti syntymän jälkeen tehdä, Iida kirjoittaa tuoreessa blogipostauksessaan.

Koska lapsen isän henkilöllisyys ei ole varmaa, on dna-testien ottaminen välttämätöntä. Vaikka Iida olisi voinut sanoa, ettei hän tiedä lapsen isää tai halua selvittää asiaa, koki hän asian kuitenkin tarpeelliseksi. Iidan mukaan hän oli ilmaissut halunsa dna-testeihin ja isyyden tunnustamiseen isäehdokkaille jo raskausaikanaan.

Dna-testit oli tehtävä ja tulos johtaa automaattisesti isyyden tunnustamiseen ja elatusvelvollisuuteen. Isyyden tunnusamisesta ei voi oikeastaan kieltäytyä positiivisen dna-testin jälkeen, koska latenvalvoja vie silloin asian käräjäoikeuteen käsiteltäväksi. Näin myös tapahtuu, jos kieltäytyy dna-testistä. Menettely on aika rajua. Mutta toisaalta sen tajuaa, koska muutenhan valtio maksaisi elatusmaksua. Ja valtiolle edullisempaa on, että isä maksaa sitä.

 

Isyys selvisi

Iida kertoi pyytäneensä lastenvalvojaa olemaan ensin yhteydessä isäehdokas B:hen, koska tämä olisi Iidan mukaan helpompi saada testeihin. Otettu näyte kuitenkin poissulki herra B:n isyysvaihtoehdon.

Mies A:n on kuitenkin yllättänyt minut vain positiivisesti. Hän on osoittanut halukkuutta kuulla vauvasta, ottaa vastuuta elatuksesta ja pitänyt tärkeänä, että lapsi tietää hänen olevan isä. Hän on tavannut meitä ja olemme molemmat siitä samaa mieltä, että haluamme pitää hyvät välit lapsen takia ja haluamme lapselle vain hyvää. Hän tuskin tulee antamaan minulle henkistä tukea tai apua saatika olemaan aktiivinen osa meidän arkea, mutta hän on soittanut halukkuutta tavata vauvaa satunnaisesti ja se on jo enemmän kuin koskaan uskalsin edes toivoa. Tilanne ei hänellekään ole helppo, sillä hän pystyy vasta nyt alkaa prosessoimaan isyyttään ja käsittelemään sitä.

Lue Iidan blogikirjoitus kokonaisuudessaan täältä.

Teksti: Antero Alhonen
Kuvat: All Over Press

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!