Vain Seiskassa!
Tommi Suomela

Sukulaiset järkyttyivät 44-vuotiaan Tommin katoamisesta: Liittyy Trumpin politiikkaan!

09.02.2017 07:57

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa lähes viisi vuotta asunut 44-vuotias Tommi Suomela on ollut teillä tietämättömillä jo yli kaksi ja puoli viikkoa. Hänen veljensä Juhani Ekroth otti Seiskaan yhteyttä, koska ulkoministeriöstä ei herunut apua eikä minkäänlaista tietoa.

– Maanantaina tuli täyteen tasan kaksi viikkoa siitä, kun viimeksi kuulin Tommista. Hän soitti tuolloin ja kertoi, että viranomaiset olivat tulleet hakemaan häntä, mutta antaneet hänen soittaa yhden puhelun. Hän kertoi pidätyksen liittyvän viisumiin, joka on viranomaisten mukaan myönnetty väärin perustein. Päätös kuulemma liittyi Donald Trumpin politiikkaan, Juhani muistelee.
Tuon yhden ainoan puhelun jälkeen Tommista ei ole kuulunut mitään. Hänen kaikki läheisensä Suomessa ovat epätoivoisia. 

Tommi Suomela

– Yli 70-vuotiailta vanhemmiltamme on terveys pettänyt pahasti, koska he eivät pysty huolensa takia nukkumaan, Juhani sanoo.

Viisi vuotta USA:ssa

Tommi muutti Yhdysvaltoihin lähes viisi vuotta sitten amerikkalaisen vaimonsa perässä. Hänellä on siellä vakituinen työ ja asunto. 

– Työlupien saamisen kanssa Tommi joutui kuitenkin tappelemaan joka vuosi, vaikka hänellä onkin työpaikka rekkakuskina. Hän sai aina viisumin vuodeksi kerrallaan. Nyt voimassa oleva viisumi umpeutuu elokuussa, ja Tommilla tulee viisi vuotta Jenkeissä asumista täyteen touko- tai kesäkuussa. Hän oli aikonut hakea kansalaisuutta heti, kun viisi vuotta täyttyisi, Juhani paljastaa.

Ulkoministeriöstä ei apua

Juhani on ollut Tommin katoamisen myötä yhteydessä ulkoministeriöön useita kertoja. Hän on tyrmistynyt kohtaamastaan avunpuutteesta.

– Ulkoministeriöllä ei tee yhtään mitään. Olen aina kuvitellut, että kun on hätä, he auttaisivat, mutta sieltä ei ole apua herunut, ja virkamies, jonka kanssa juttelin, löi minulle lopulta luurin korvaan. He sanoivat, että olisivat Tommin vanhempiin yhteydessä, jos he jotain tietoa saisivat, mutta ei sieltä ole mitään kuulunut.

– On uskomatonta, että ulkoministeri Timo Soini vierailee USA:ssa rukoilemassa Trumpin kanssa, mutta omat kansalaiset saavat maata siellä jossain!

Tommi Suomela

Myös Seiska oli yhteydessä ulkoministeriöön, josta ei voitu kommentoida yksittäistapauksia, mutta kerrottiin yleisesti, ettei Yhdysvalloista ainakaan ole karkoitettu suomalaisia tai kaksoiskansalaisia maahantulomääräysten muutosten vuoksi.

Kannatti Trumpia

Varmaa tietoa siitä, liittyykö Donald Trumpin valinta presidentiksi Tommin katoamiseen ei ole, mutta Trumpin politiikka on tiukentanut Yhdysvaltojen maahantulomääräyksiä huomattavasti.

– Ironista on, että ennen vaaleja Tommi oli Trumpin kannattaja. Vaikkei hänellä ole äänioikeutta Yhdysvalloissa, hän puhui paljon, kuinka Trump on hyväksi Yhdysvalloille ja olisi varmasti äänestänyt tätä, jos olisi voinut, Juhani kertoo.

– Jokainen voi varmasti kuvitella, millainen hätä meillä omaisilla on, kun minkäänlaista tietoa ei heru mistään.
 

Teksti: Sami Sinokki
Kuvat: Juhanin kotialbumi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!