Samuil Angelov antaa viinivinkit.

Sommelier Samuil Angelov kertoo juomavinkit joulupöytään – ”Isäni sylki arvoviinin suustaan!”

15.12.2019 20:43

Samuil Angelov, 40, on Suomen tunnetuin sommelier ja alan kolminkertainen suomenmestari.

Käytännössä sommelierin työ on valita illalliselle sopiva juoma, joka soveltuu niin makuihin, tunnelmaan kuin budjettiinkin.

– Hyvä sommelier on kuin psykologi. Onko käynnissä romanttiset treffit, jossa äijä yrittää hurmata daamia? Silloin tehtäväni on antaa taustatukea ja kehua, kuinka hyvän valkoviinin tyyppi valitsi pihville. Bisnesneuvotteluissa taas sommelierin löpinät eivät ole pääosassa, vaan tarkoitus on auttaa isäntää tekemään diili sujuvalla palvelulla.

Viinien ja ruuan yhdistämisessä on muutamia takuuvarmoja makupareja. – Kestosuosikkini on paistettu lohi ja sauvignon blanc, koska viini tuo ruokaan sen kaipaamaa sitruunaisuutta, Samuil sanoo.

Lue lisää: Suomen tunnetuin sommelier Samuil Angelov kulki pitkän tien ravintolamaailman huipulle: Olin liian huono kokiksi!

Perinneruoka haastaa

Samuil on ravintoloitsijana myös helsinkiläisessä Finnjävelissä, joka tarjoaa suomalaista perinneruokaa modernilla otteella.

Suomalainen ruoka ei ole aina helppo paritettava viinille.

– Ruuan ja juoman yhdistämisen perusperiaate on tarjota alueellisen ruoan kanssa alueellista juomaa. Esimerkiksi Ulvilan nahkiaiset ja Porin Karhu on täydellinen yhdistelmä, Samuil heittää.

Toinen ajattelutapa on, että lisätään viinillä ruokaan sen kaipaamaa makua.

– Ajatellaanpa esimerkiksi perinteistä poronkäristystä. Kun annoksesta jättää puolukan pois ja kaataa lasiin chiantia, viinin karpaloinen ja puolukkainen maku tekee annoksesta täydellisen! Tai jos normaalisti puristaisi paistetun ahvenen päälle sitruunaa, niin saman vivahteen saa rieslingistä.

– Yksi vaikeimmista tehtävistäni oli löytää viini karjalanpiirakalle. Sille paras juoma olisi oikeastaan kylmä, rasvaton maito. Pitkien kokeilujen jälkeen keksin käyttää sakea, japanilaista riisiviiniä. Sen viiltävä ja ihana viileys toimi superhyvin!

– Suomalaiset juovat parempia viinejä kuin monet muut eurooppalaiset. Meillä voi ostaa viinejä koko maailmasta. Bordeaux’ssa saa olla onnellinen, jos löytää mitään muuta kuin sitä viiniä, jota vieressä viljellään.

Aarre vai roska

Juhlapyhinä satsataan usein myös parempiin juomiin. Samuil kuitenkin muistuttaa, että viini on hyvää vasta, kun juoja pitää siitä.

– Muistan, kun avasin kymmenen vuotta sitten kalleimman viinipulloni, vuoden 1983 Moutonin. Kannoin sen ylpeänä pöytään ja kaadoin isäni lasiin. Hän suunnilleen sylkäisi viinit suustaan ja kysyi, että mitä paskaa tämä on. Samalla mutsi sähisi, että ole hiljaa, se on varmaan joku tosi hieno viini. Näin se on, toisen roska on toisen aarre.

Samuil ei ole vielä päättänyt, mitä Angeloveilla juodaan tänä jouluna.

– Minulla on valmiina hyvä riesling ja Burgundin alueen viinejä, jotka ovat pikkuveljieni suosikkeja. Anopille taas pitää saada jouluksi eteläafrikkalaisia viinejä.

Samuil on kirjoittanut Viinien maailma -kirjan. – Se on sellainen jokamiehen viinikirja, jossa käydään läpi tärkeimmät rypäleet ja niille sopivat ruuat.

Samuilin viinivinkit jouluun!

Riisipuuro

– Jos riisipuuro tarjotaan kanelin ja sokerin kanssa, valintani olisi unkarilainen Tokajin alueen makea viini. Se on maultaan jalohomeinen ja aprikoosinen tuoden annokseen sekametelisopan vivahteita.

Kalapöytä

– Kokeile tuoretta rieslingiä, mielellään Saksan Pfaltzista. Viinissä on mineraalisuutta ja hapokkuutta, joka leikkaa esimerkiksi lohen rasvaisuutta, mutta tarjoaa myös silleille hapokkuutta.

Kinkku ja laatikot

– Vaikea ruoka viinin kannalta. Ehdottaisin kypsää Bordeaux’n alueen punaviiniä, jota on kypsytetty vähintään 15 vuotta tai sitten klassikko vuosien takaa: Châteauneuf-du-Pape.

Kalkkuna

– Pohjoisitalialainen barbera tuo kalkkunaan sen kaipaamaa mehukkuutta. Maussa on mustaa marjaisuutta.

Piparkakut ja juustot

– Mielellään tammikypsytetty LBV-laatuluokan portviini, joka on punainen eli ruby-tyylinen. Maussa on suklaisuutta, makeutta ja kypsää kirsikkaista makua, jotka toimivat juustojen ja piparin mausteisuuden kanssa.

Suklaa ja konvehdit

– Ehdotukseni on itävaltalainen trockenbeerenauslese, joka on makea, jalohomeinen viini. Se tuo suklaaseen konvehtisuutta ja toimii myös muiden konvehtien kanssa.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Timo Korhonen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!