Jari Hautakorpi kieltäytyi uudesta munuaisesta.

Sokkipäätös! Nälkälakolla kohauttanut vakavasti sairas Jari Hautakorpi kieltäytyi uudesta munuaisesta: ”Alkoi vaivata monikin asia!”

25.01.2020 14:04

Ikaalislaisen avioparin Jari ja Marketta Hautakorven, 53, vaiheikas ja vaikeuksien sävyttämä elämä on tullut tutuksi Seiskassa. Sairauksia ja rahahuolia on riittänyt enemmän kuin tarpeeksi. Surullinen, vuosikymmeniä kestänyt taistelu vakuutusyhtiötä vastaan huipentui viime syksynä jopa nälkälakkoon.

Lokakuussa Seiska kertoi munuaisen vajaatoiminnasta kärsivän Jarin päätöksestä.

– Päätin ottaa serkkutyttöni upean tarjouksen vastaan, Jari iloitsi.

Elinsiirtolaki nimittäin muuttui viime maaliskuussa, ja nyt munuaisen voi saada vaikkapa läheiseltä ystävältä, kun ennen siihen vaadittiin lähisukulaisuus tai samassa taloudessa asuminen.

Jutussa ounasteltiin optimistisesti, että Jari voisi saada munuaisen jo ennen joulua, jos kudostutkimukset osuvat nappiin.

– Osuivathan ne. Ehdimme edetä jo kakkosvaiheeseen eli siirto lähestyi. Sitten painoin jarrua ja muutin mieleni.

Lue myös: Nälkälakolla kohauttanut dialyysipotilas Jari Hautakorpi jännittää tutkimustuloksia – lainmuutos mahdollistaa uuden munuaisen!

Tyrkytetään uhrilahjaa

Syksyn pimetessä Jari pyörsi päätöksensä. Hän ilmoitti lääkärille, ettei ota serkkunsa tarjoamaa munuaista vastaan.

– Lääkäri ymmärsi ajatukseni. Sanoin, että sitä päivää ei tule, että serkkuni munuainen on minussa. Olenko sitten vanhanaikainen vai kusipää, tiedä häntä, Jari hymähtää.

– Minua alkoi vaivata monikin asia. Tuli tunne, että minulle tyrkytetään jonkinlaista uhrilahjaa. Voi sitä soittojen määrää! Toisekseen serkkutyttöni on minua kymmenen vuotta nuorempi ja hänellä on lapsia. Miten hän pärjää yhdellä munuaisella? Minulle ei ole ongelma käydä dialyysissä, mutta luovuttajalle olisi voinut olla.

– Päätin, ettei elämäni pyöri yhden sisäelimen ympärillä, munuaisen vajaatoimintoa sairastava Jari Hautakorpi sanoo päättäväisenä.
– Päätin, ettei elämäni pyöri yhden sisäelimen ympärillä, munuaisen vajaatoimintoa sairastava Jari Hautakorpi sanoo päättäväisenä.

 

Marketta huomauttaa, että hänkin pitää miehensä päätöstä isona, mutta kunnioitettavana.

– Olemme pohtineet koko kuviota myös moraalin ja etiikan näkökulmasta, aviopari kertoo.

– Elävältä ihmiseltä munuaisen ottaminen ei tunnu oikealta.

Lue myös: Nälkälakkoon ryhtyvät Jari ja Marketta Hautakorpi vaativat vakuutusyhtiöltä jättisummaa – ”Paljon enemmän kuin 100 000 euroa!”

Keinot käyvät vähiin

Jari on ollut elinsiirtojonossa puolitoista vuotta. Siirrettävistä elimistä on koko ajan pulaa, ja jonossa on Suomessa yli 500 ihmistä.

– Siitä on tullut hirtehisen hassu kilpailutilanne. Dialyysissä käydessäni aina vaihdetaan kuulumisia ja joku tuulettaa saaneensa munuaisen. Muut siinä sitten kateellisena katselevat, Jari kuvaa.

– Minä menen dialyysihoitoon aina hyvillä mielin. Ajattelen voittavani henkisesti itseni, kun tällainen adhd-tyyppi rauhoittuu neljäksi tunniksi kerralla.

– Elämme ja kuolemme yhdessä, yli 30 vuotta naimisissa olleet Jari ja Marketta vannovat.
– Elämme ja kuolemme yhdessä, yli 30 vuotta naimisissa olleet Jari ja Marketta vannovat.

 

Lue myös: Jari ja Marketta aikovat aloittaa nälkälakon katkeran vakuutusriidan takia – tästä traagisessa tapauksessa on kyse: ”Rahamme eivät riitä lääkkeisiin!”

Vaikka vannookin myönteisyyden nimiin, Jari myöntää, että voimat alkavat olla lopussa. Marketan vakuutustaistelussakin keinot käyvät vähiin.

– Ajankulu alkaa rassata. Olemme taistelleet niin kauan. Tuntuu, että elämämme on nyt taputeltu. Jaksan vielä hymyillä, mutta kohta en sitäkään. Mitään ei ole varaa tehdä, ei edes Tuurin kyläkaupassa käydä tai autoa katsastuttaa.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Jari Peltomäki
Kuvat: Matti Matikainen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!