Hyppää pääsisältöön

Sihteeriopisto-sivustoon liittyvä tutkinta: pääepäillyt suomalaisia - katso kuinka poliisi takavarikoi rahaa, autoja, kelloja ja tekee pidätyksen!

Suomessa toimivat prostituoidut käyttivät vuosikausien ajan ilmoituskanavana Sexwork -ja Sihteeriopisto-verkkosivuja. Keväällä molemmat yllättäen sulkeutuivat. Kyseessä oli viranomaistoimi, jonka taustoista KRP tiedottaa keskiviikkona 10. heinäkuuta.

Tutkinnan kolme pääepäiltyä ovat Suomen kansalaisia ja parhaillaan tutkintavankeudessa Espanjassa. Heidän epäillään ylläpitäneen seksipalveluita välittänyttä verkkosivustoa. Rikosnimikkeenä KRP:n esitutkinnassa on törkeä paritus, Espanjan viranomaiset tutkivat puolestaan kokonaisuuteen liittyvää epäiltyä rahanpesua ja rikollisjärjestöön kuulumista.

Europolin tiedote tutkinnasta (käännös)

Operaatio Webmaster oli kohdennettu suomalaiseen järjestäytyneeseen rikollisryhmään, jota epäillään ihmiskaupasta, uhrien seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä rahanpesusta. Poliisin yhteistoimintaoperaatio johti kuuteen pidätykseen, kuudentoista verkkosivun sulkemiseen ja lukuisiin käteis- ja luksustavaratakavarikoihin.

Maaliskuun 26. päivä vuonna 2019 suoritettujen pakkokeinojen seurauksena pankkitilejä kahdessatoissa maassa suljettiin. Paristusrinki hajoitettiin Europolin ja Eurojustin, Espanjan keskusrikospoliisin ja 14:n muun maan poliisin toimesta.

Skandinavian sivuja ylläpidettiin Espanjasta

Espanjan viranomaiset avastivat vuonna 2016 tutkinnan, jonka kohteena oli Suomen kansalainen. Epäily koski ihmiskauppaa ja rahanpesua. Kyseinen henkilö asui Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa, ja epäilyn mukaan hän ylläpiti seksipalveluita markkinoivia verkkosivuja. Kyseinen verkkosivu mainosti ihmiskaupan uhrien myymiä palveluita Ruotsissa ja Suomessa. Seksisivustoilla palveluitaan myyneet ihmiskaupan uhrit olivat pääosin nigerialaisia.

Myös muut vyyhtiin kytkeytyvät rikollisryhmät mainostivat uhriensa palveluita näillä sivustoilla. Epäilty ringin johtaja operoi ainakin 15 maassa. Hänellä oli apunaan välikäsiä ja eri pankkitilejä. Rahanpesussa käytettiin myös pienimuotoisesti kryptovaluuttoja.

Tutkinta

Kokonaisuuden tutkinta alkoi Keskusrikospoliisissa vuonna 2012, ja kansainvälinen yhteistyö alkoi vuonna 2016. Yhteinen tutkintaryhmä, Joint Investigation Team JIT, perustettiin Suomen, Ruotsin ja Espanjan viranomaisten välille vuotta myöhemmin, keväällä 2017.

Sittemmin tutkinta on laajentunut Bulgariaan, Viroon, Saksaan, Maltaan, Romaniaan ja Isoon-Britanniaan. Rahanpesututkinta on puolestaan ulottunut Kiinaan, Panamaan ja Venäjälle.

Takavarikot

Pakkokeinot alkoivat yhtä aikaa Suomessa, Hong Kongissa, Maltalla, Romaniassa ja Espanjassa.

Seitsemäntoista kotietsintää tehtiin ja kuusi henkilöä pidätettiin.  Takavarikoissa viranomaiset ottivat epäillyiltä haltuunsa hienoja autoja, jalokiviä, noin 30 000 euroa käteistä rahaa, digitaalisia tallenteita ja muuta dokumentaatiota liittyen epäiltyyn rahanpesuun. Takavarikkoon päätyi myös yksi Suomessa sijaitseva kiinteistö. (Näkyy videolla, toim. huom). 

Näiden lisäksi takavarikkoon päätyi osakkeita ja pankkitalletuksia noin 1,5 miljoonan euron arvosta.

Europol on tukenut kansainvälisen tutkintaryhmän toimintaa koordinoimalla, järjestämällä tapaamisia sekä myös antamalla analyysiapua vuodesta 2016, eli siitä saakka kun tiimi muodostettiin.

 


Teksti:
Pauli Poutanen
Kuvat:
Seiskan toimitus

Katso Seuraavaksi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!