fbqShirley Temple on kuollut - katso kuvat vuosien varrelta | Seiska
Shirley Temple on kuollut - katso kuvat vuosien varrelta

Shirley Temple on kuollut - katso kuvat vuosien varrelta

Uutiset | 11.02.2014 17:44

Shirley Temple, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista lapsitähdistä, on kuollut. Hän nukkui pois kotonaan Kaliforniassa 85-vuotiaana perheensä ja ystäviensä ympäröimänä.

Shirley Templen elokuvauran takana oli hänen äitinsä Gertrude Temple, joka oli itse haaveillut tanssijan urasta. Omat haaveet jäivät, mutta hän alkoi valmentaa pientä tytärtään filmiteollisuutta varten. Vuonna 1933 Temple teki sopimuksen elokuvajätti Foxin kanssa.

 

Kuva elokuvasta Kultakutri.

 

Kiharatukkainen, positiivinen ja viaton pikkutyttö toi 30-luvun lamavuosiin kaivattua iloa ja toivoa. Hänestä tuli Hollywoodin kassamagneetti, jota jopa Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Franklin D. Roosevelt ylisti suureen ääneen.

Temple muistetaan muiden muassa elokuvista Bright Eyes, Pikku prinsessa, Heidi ja Apassilinnake.

Templen ollessa 12-vuotias hänen suosionsa alkoi hiipua, ja vanhemmat lähettivät hänet tyttökouluun. Temple yritti paluuta valkokankaalle vuonna 1941, mutta ura ei lähtenyt enää lentoon.

Vuonna 1935 Temple avioitui armeijassa työskentelevän John Agarin kanssa. Parille syntyi tytär, joka sai nimen Linda Susan. Avioliitto jäi kuitenkin lyhyeksi Agarin väkivaltaisuuden ja juopottelun vuoksi.

 

Shirley Temple ja puolisonsa Charles Black.

 

Pian Temple avioitui uudestaan, tällä kertaa varakkaan liikemiehen Charles Blackin kanssa. Parille syntyi kaksi lasta. Onnellinen liitto kesti miehen kuolemaan vuonna 2005.

 

Shirley edusti Yhdysvaltoja YK:n konferenssissa Tukholmassa vuonna 1972.

 

1960-luvun lopulla Temple kiinnostui politiikasta. Hän toimi uransa aikana Yhdysvaltain suurlähettiläänä Ghanassa ja Tsekkoslovakiassa, Valkoisen talon protokollapäällikkönä sekä YK-tehtävissä.

 

Shirley ja poikansa Charles Black Jr. vuonna 2006.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!