Seksirikollinen oli karata, portin ali voisi ryömiä, viemärit tukossa - yllätystarkastus kohuttuihin konttiputkiin paljasti vakavia puutteita!

Uutiset | 17.06.2019 21:01

Eduskunnan oikeusasiamies suoritti ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen Oulun poliisilaitoksen Haukiputaan poliisivankilaan 10.4.2019. Yllätystarkastuksessa poliisivankilassa ilmeni vakavia puutteita.

Haukiputaan konttiputkat otettiin käyttöön kesällä 2017. Ne ovat tällä hetkellä Oulun ainoa tutkintavankien sijoituspaikka. Syynä on Oulun pääpoliisiaseman sisäilmaongelma, jonka takia vanhoja tiloja ei voi enää käyttää. Ouluun on määrä tehdä uusi poliistalo, mutta projekti on vielä suunnitteluvaiheessa.

Portin ali ryömimällä

Puutteita on turvallisuudessa, tekniikassa ja tiloissa itsessään.

Moduulissa ei ole vankien omaisuuden säilyttämiseen tarkoitettua tilaa eikä varsinaista vastaanottotilaa. Sisääntulevat vangit tarkastetaan konttien käytävällä. Tarkastajien havaintojen perusteella omaisuuden säilytysjärjestelyt vaikuttivat sekavilta ja epäkäytännöllisiltä.

Kulku ulkoilutilaan on järjestetty poliisiaseman pihamaan läpi, mistä on avoin näkyvyys läheisiin omakotitaloihin. Sadevedet valuvat suoraan ulkoilutilan kulkuväylälle ja kulkuväylä jäätyy talvisaikaan. 

Tarkastajien havaintojen perusteella piha-alueen ajoportin ali on mahdollista ryömiä.

Karut selliolot 

Oulun poliisilaitoksen komisario Pasi Rissanen sanoi Seiskalle joulukuussa, että kottiputkista on yritetty karata. 

Näissä konttiputkissa Oulun seksuaalirikoksista epäiltyjä säilytetään - kuvat! Vangituilla 15 neliötä elintilaa - pakoyrityksiä katon kautta!

15 m2

Kontit ovat noin 2,5 metriä leveitä ja 6 metriä pitkiä, eli konttien pinta-ala on noin 15 neliöä.

Kalusteina niissä on laverisänky, metallinen WC-istuin ja vesipiste. Yhdessä päädyssä on katonrajassa ikkuna. Valvontakameroita niissä ei ole.

Moduulissa on peseytymistila, joka muodostuu kameralla valvotusta pukuhuoneesta, sekä suihkutilasta.Sellien viemärit tukkeutuvat toistuvasti. Se johtuu viemärijärjestelmän rakenneratkaisusta.

Ulkoilu kontissa! 

Putkissa ei ole televisioita eikä muuta elektroniikkaa. Yhteydenpito toisiin vankeihin tai ulkomaailmaan on kielletty.

- Virikkeinä tarjoamme Haukiputaan kirjastolta poistoon meneviä kirjoja, ja jokaiselle kuuluu tunnin ulkoilumahdollisuus päivän aikana, tkertoi Rissanen joulukuussa.

Ulkoilu tapahtuu ulkoilukontissa, joka on tyhjä, noin kolme metriä leveä ja kuusi metriä pitkä.

- Tämän hetken tiedon mukaan näissä tiloissa ollaan, kunnes uusi poliisiasema valmistuu.

Teksti:Ari Kettunen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!