fbq
Uutiset
28.04.2019 15:49
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto
Seiskan tekijät muistelevat Matti Nykästä.
Seiskan tekijät muistelevat Matti Nykästä: Karisma syntyi ristiriidasta!
Uutiset
28.04.2019 15:49
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto

Mäkisankari Matti Nykäsestä on kirjoitettu Seiskassa 27 vuoden ajan lukemattomia juttuja – tosin eivät ne ”lukemattomia”olleet, vaan aina niitä luetuimpia. Juttujen tarkkaa lukumäärää on hankala edes arvioida, mutta satamäärin niitä on.

Kyse oli molemminpuolisesta sopimuksesta, josta hyötyivät sekä Matti että lehti. Ei Matti vahingossa Seiskan kannessa ja lööpeissä teutaroinut ja tilittänyt. Lukijat tykkäsivät, vaikka välillä juttujen kierrokset tosielämän tapahtumien mukaisesti kävivätkin liian kovina.

Ja vaikka urbaani legenda toista väittääkin, Matti ei saanut Seiskalta kuukausipalkkaa, vaan normaalit haastattelu- ja kuvauspalkkiot. Kyllä niilläkin leiville löi, kun tarpeeksi tapahtui.

Lue myös: Seiskan tekijät muistelevat Matti Nykästä: Olympiavoittaja juoksi poliisiautoa karkuun Karibian hiekkarannalla!

Seiskan pitkäaikainen päätoimittaja ja Allerin julkaisujohtaja Eeva-Helena ”Betsy” Jokitaipale kohtasi Matin ensimmäisen kerran 80-luvun loppupuolella Seura-lehdessä, jossa Betsy oli siihen aikaan toimituspäällikkönä.

– Ensivaikutelmani Matista oli kohtelias ja ujo. Huikean mäkihyppyuran tehnyt Matti oli Seuralle loistava yhteistyökumppani: upeita urheilusaavutuksia ja vauhdikkaita yksityiselämän käänteitä riitti. Toimittaja Isto Lysmä kirjoitti Matista yli 80 juttua, joista suurin osa oli supermyyntimenestyksiä. Niistä nauttivat taloudellisesti Yhtyneet Kuvalehdet ja tietenkin myös Matti itse, ex-päätoimittaja muistelee.

Seiskan ex-päätoimittaja Eeva-Helena "Betsy" Jokitaipale oli Matin ystävä ja yhteistyökumppani 30 vuoden ajan.
Seiskan ex-päätoimittaja Eeva-Helena "Betsy" Jokitaipale oli Matin ystävä ja yhteistyökumppani 30 vuoden ajan.

 

Kun Seuran päätoimittaja Heikki Parkkonen siirtyi luotsaamaan 7 päivää -lehteä, oli Betsyn mukaan luonnollista, että hänen Seuralle neuvottelemansa hedelmällinen yhteistyö jatkui Seiskassa. Päätoimittajat ja toimittajat vaihtuivat, mutta Matin ja Seiskan läheinen suhde pysyi hänen kuolemaansa saakka.

Lue myös: Muusikko Jussi Niemi kiersi 28 vuotta Matti Nykäsen kanssa – ”Riitelimme kuin vanha aviopari!”

"Tunsi oman arvonsa"

Jokitaipale sanoo, että kolmen vuosikymmenen kuluessa Matista tuli myös hänelle läheinen.

– Tapaamisten välillä hän soitteli kuulumisiaan, kertoi iloistaan ja huolistaan. Ensivaikutelma ei pettänyt. Minulle Matti oli aina kohtelias ja ystävällinen mutta kertoi myös suoraan, jos jokin asia ei häntä miellyttänyt, Betsy sanoo.

– Neuvottelijana Matti oli tiukan itsepäinen. Hän tunsi oman arvonsa ja tiesi mitä tahtoi. Ja yleensä sai sen. Pidin myös kovin paljon hänen ainutlaatuisesta huumorintajustaan ja siitä, miten Matti itsekin nautti sukkeluuksistaan.

Lue myös: Tule katsomaan! Seiskalta upea valokuvanäyttely Matti Nykäsestä – yleisöllä vapaa pääsy!

Eläkepäivistään nauttiva Betsy sanoo, että suuri yleisö rakasti Mattia.

– Hänessä oli karismaa, joka syntyi ristiriidasta: Matti oli mäkihyppääjänä kaikkien aikojen maailman paras ja sen vastakohtana inhimillisten ongelmien kanssa kamppaileva mies, Jokitaipale kuvaa.

– Katsoin Keski-Euroopassa Matin hautajaisia Seiskan ja iltapäivälehtien netistä ja itkien jätin mielessäni hänelle lopulliset jäähyväiset.

Lue lisää Seiskan tekijöiden muistoja Matista Seiskan extra-lehdestä!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »