Seiska tuo iloa! Aivoinfarktin kokenut helsinkiläinen Kari sai Seiskalta virvelin: Luonnossa oleminen on parasta terapiaa

Uutiset | 18.08.2020 17:52

Helsingin Mellunmäessä asuva Kari Lahtinen, 66, sai ensimmäisen aivoinfarktin lievänä jo kymmenen vuotta sitten.

– Silloin seuraukset eivät olleet kummoisia, eikä tapaus hätkähdyttänyt minua juurikaan. En muuttanut elintapojani, ja jatkoin alkoholinkäyttöäni. Join viikonloppuisin olutta rentoutumismielessä ja kannoin mökille viinipulloja, Kari sanoo.

Nykyään hän on raivoraitis. Päätös on peruja kahden vuoden takaa, jolloin hän heräsi valtavaan huonovointisuuteen. Oudosta olosta huolimatta hän ei ymmärtänyt, kuinka vakavasta tilasta oli kyse.
Kari nousi sängystä, liukastui omaan oksennukseensa ja löi päänsä vakavin seurauksin.

– Onneksi avovaimoni oli paikalla ja tajusi, ettei kaikki ollut kunnossa. Hän soitti heti ambulanssin.

Kari arvelee, että hänen rakkaansa valpas toiminta pelasti hänet pyörätuolilta.

Näkö säilyi osittain

Sairaalassa herätessään Kari ymmärsi, että nyt oli käynyt pahasti. Hänen vasen kätensä ei toiminut ollenkaan. Karin ambulanssimatka venähti puoli vuotta kestäväksi selviytymistaisteluksi sairaalassa. Hänellä oli ollut massiivinen aivoinfarktitukos takaraivolla näkökeskuksen päällä.

– Nopeasta liuotushoidosta huolimatta tukos vaikutti näkökykyyni. Se oli todella kova kolaus, koska minulla on aina ollut tarkka näkö. Menetin myös ajokorttini.

– Nämä tuntuivat aluksi hirveiltä takaiskuilta. Nyt ymmärrän, että olisi voinut käydä paljon pahemminkin. Hyvä kalakaverini sai pari kuukautta myöhemmin aivoverenvuodon ja istuu nyt pyörätuolissa.

Laihduin 30 kiloa

Sairaalassa samalla osastolla Karilla oli kohtalontovereita, joiden ansiosta hänen mielialansa ei vajonnut mustiin syvyyksiin.

– He olivat huumorimiehiä, ja mieliala pysyi korkealla, vaikka olimme tietysti omilla tahoillamme sokissa ja latistunein mielin. Heidän kanssaan oleminen oli hyvää terapiaa ja vertaistukea parhaimmillaan.

Toisen kohtauksen jälkeen Karin paino on pudonnut yli 30 kiloa. Hän sai fysio- ja toimintaterapiaa, ja hänen apunaan olivat myös psykoterapeutti ja psykologi sekä joukko erikoislääkäreitä.

– Sain parasta mahdollista hoitoa! Lisäksi siskoni on psykoterapeutti, ja häneltä olen saanut aivan valtavasti apua sairaalasta lähdön jälkeen. 

Lääkehoidot jatkuvat edelleen, ja Kari syö päivässä yhdeksää eri lääkettä. Aivoinfarktin estolääkitys on niistä tärkein.

Kari

Sairauslomalta eläkkeelle

Sairaalasta päästyään lääkäri kirjoitti Karille vuoden sairausloman. Myöhemmin todettiin, ettei Karista ole enää työelämään lainkaan.

– Olin toimistosihteerinä kaupungin kiinteistöpuolella, ja kaikki työni tehtiin näyttöpäätteellä. Näkökyvyn heikennyttyä en enää pysty siihen työhön eikä minua voitu uudelleenkouluttaa mihinkään muuhun ammattiin. Sairausloman jälkeen Karille myönnettiin sairauseläke. Silti hän ei ole katkera.

– Olisin voinut sokeutua kokonaan ja jäädä halvaantuneena pyörätuoliin tai vuoteen omaksi. Sen sijaan pystyn liikkumaan itsenäisesti ja näen sen verran, että pystyn käymään kalareissuillakin.

– Elämässä pitää nauttia pienistä asioista, niillä eväillä mitä on, Kari päättää.

Kalamiehelle virveli!

Seiska päätti ilahduttaa kovaa kokenutta helsinkiläistä hänen lempiharrastukseensa sopivalla välineellä.

– Kiitos virvelistä, Seiska! Tämä on kevyt kantaa mukana ja oikein hyvä, kun menee Lappiin eräretkelle.

Virveli

– Rauhallinen miljöö ja kiireetön luonto ovat parasta mielen terapiaa. Perniössä on lyömättömät kalavedet.

Kari

– Vaikka liikkumiseni on edelleen hankalaa, kuljeskelemme hiljakseen 14-vuotiaan lapinkoirani Kiprun kanssa päivittäin. Tarvitsen sekä kauko- että lähilasit, ja liikenteessä minun pitää olla tosi varovainen, sillä infarkti kavensi näkökenttäni.

Tunnista aivoinfarktin oireet

- Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen. Oireet kehittyvät huippuunsa minuuteissa. Jos epäilet aivoinfarktia, soita hätänumeroon 112 heti, sillä nopea hoito on erittäin tärkeää.

- Tukoksen saanut ei itse välttämättä tunnista oireitaan. Voit pyytää häntä nostamaan käsivarsia, toistamaan jonkin yksinkertaisen lauseen tai hymyilemään. Jos kädet ovat voimattomat, puhe puuroutunutta tai vaikeaa tai toinen suupieli roikkuu, on hakeuduttava päivystykseen heti. Merkitse ylös oireiden alkamisaika.

- Nopea soitto hätänumeroon 112, ja kiireellinen kuljetus ambulanssilla sairaalan päivystyspoliklinikalle (ei terveyskeskukseen) ovat tarpeen, sillä mitä nopeammin tukoksen liuotushoito päästään aloittamaan, sitä suurempi hyöty siitä saadaan.
 

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Pasi Murto, Karin kotialbumi
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!