Uutiset

Savolainen sinnikkyys palkittiin! Matkailulegenda Eki Mikkonen muistelee päätymistään Spede Pasasen elokuvaan!

28.09.2020 19:04

Värikkäistä vaatteista pitävä Erkki ”Eki” Mikkonen, 73, on yksi Suomen tunnetuimmista matkailualan legendoista. Vuosikymmenten aikana hänen sympaattinen olemuksensa on viihdyttänyt matkailijoita niin opashommissa maailman turistikohteissa kuin Yhdysvalloissa oman matkatoimistobisneksen parissa.

Eki vietti lapsuutensa Sulkavalla. Kotitila sijaitsi Ohonsaaressa, josta piti ensin taittaa matka salmen poikki veneellä. Lopputaival sujui jalkapatikassa, pyörällä tai suksilla yhteensä 11 kilometriä per suunta.

Lue myös: Matkailulegendasta majatalon isäntä! Eki Mikkonen, 73, muutti Miamista Sulkavalle – ”Viihdyin vartin eläkkeellä!”

Sivurooli Spede-leffassa

Ekin tie vei Sulkavalta ravintola-maailmaan. Hän paiski töitä tarjoilijana, baarimikkona ja hovimestarinakin eri kohteissa ympäri Suomea.

1960-luvun lopulla hän päätyi Helsinkiin. Eki pääsi näyttelemään muun muassa Kellariteatterissa ja Helsingin POP-teatterissa. Laulaminenkin sujui, ja nuoren maalaispojan palo esille oli kova.

– Minähän kirjoitin Spede Pasaselle postikortinkin, jossa kerroin, kuinka minulla on kauheasti kokemusta koulunäytelmistä ja haluaisin niin kovasti päästä televisioon esiintymään, lahjakas kun olen! Ei tullut Spedeltä mitään vastausta. Sepä oli kovin kummallista, Eki virnistää.

– Niinpä sitten marssin Speden toimistoon vuosien päästä ja kas kummaa, savolainen sinnikkyys palkittiin.

Eki sai pienen sivuroolin Speden ja Vesa-Matti Loirin tähdittämässä Kahdeksas veljes -elokuvassa (1971), ja lisäksi hän esiintyi lukuisissa tv-ohjelmissa avustajana.

Eki työskenteli Aurinkomatkojen oppaana 1974–88 ympäri maailmaa.
Eki työskenteli Aurinkomatkojen oppaana 1974–88 ympäri maailmaa.

Keihäsen suu tutuksi

Nuoren miehen veri veti kuitenkin ulkomaille.

– Olin niin varma, että jään maailmalle, että laitoin kaikki tavarani varastoon Suomessa, ja matkustin Mallorcalle. Tein hanttihommia tarjoilijana ja baarimikkona. Taisinpa uima-allastakin luvatta kaivaa, mutta vaikka kuinka nojasin lapioon, allaskuoppa ei suurentunut.

Yhdessä Mallorcan suomalaisbaarissa työskennellessään Eki kohtasi sen ajan matkailun suurmiehen Kalevi Keihäsen, jonka keihäsmatkalaiset kävivät kuppilassa murkinalla ja mallasjuomilla.

– Muistan, kuinka Keihänen esitteli ylpeänä uusia hampaitaan ja kyseli minultakin, näyttääkö hyvältä. Aloin seurata yhä enemmän matkaoppaiden töitä ja ihailin, kuinka he jaksoivat hymyillä ja saivat palvella ihmisiä.

Eki piipahti välillä Barcelonassa ja Kanariansaarten Las Palmasissa, missä hän oli jopa luksushotellin sommelierina eli viinituntijana, kunnes 27-vuotiaan nuorukaisen sinnikkyys palkittiin lukuisten hakujen jälkeen syksyllä 1974.

– Minusta tuli Aurinkomatkojen opas, ja sille tielle jäin 14 vuodeksi.

Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:Timo Korhonen, Seiskan arkisto ja Eki Mikkosen albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!