Sairauden uuvuttama Pave Maijanen elää muistoissa – näin lämpimästi supertähdet muistelivat muusikkolegendaa

Uutiset | 22.01.2021 06:03

Yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista muusikoista Pekka ”Pave” Maijanen kuoli tammikuun 16. päivänä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana vain 70-vuotiaana.

Pave sairasti parantumatonta motoneuronitautia ALSia, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja. Sairaus havaittiin syksyllä 2018. Pave hakeutui lääkäriin, kun alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, että ”potku alkaa hiipua”.

Lue myös: Pave Maijasen sairastama ALS vei myös Jonna Tervomaan muusikkoisä Timo Tervon – harvinainen sairaus rappeuttaa liikehermoja

Wigwam-yhtyeen 50-vuotisjuhlakiertue jäi Paven viimeiseksi. ALS on sairautena raaka ja romahduttaa kunnon nopeasti, ja näin kävi myös Paven kohdalla. Taitavana valokuvaajana tunnettu muusikko osallistui vielä lokakuussa Kuva & valo -näyttelynsä avajaisiin pyörätuolissa istuen eikä pystynyt juuri enää puhumaan.

Ura alkoi 1960-luvulla

Lappeenrannassa syntyneen Paven musiikkiura alkoi vuonna 1964, kun häntä pyydettiin Top Cats -yhtyeeseen rumpaliksi. Tämän jälkeen hän soitti monissa tunnetuissa yhtyeissä, kuten Mielikummitus, Pepe & Paradise, Royals sekä Mistakes. 1980-luvun alkupuolella hän siirtyi soolouralle.

Hänen ikivihreitä hittejään ovat muun muassa Lähtisitkö, Pidä huolta ja Elämän nälkä.

Lue myös: Pave Maijasen kohtalosta järkyttynyt Mikko Alatalo muistelee yhteistyötä: Soitti bassoa kuin Paul McCartney!

Mestarit-kokoonpano Kirkan, Hectorin sekä Pepe Willbergin kanssa nosti hänet jälleen kansan suosioon. Kvartetti järjesti vuonna 1999 loppuunmyydyn konserttisarjan Suomen suurimmissa jäähalleissa. Mestarit Areenalla -levy oli vuoden 1999 myydyin äänite Suomessa.

Pave muistetaan myös suositun Dingo-yhtyeen tuottajana, ja eräässä bändin vaiheessa myös kosketinsoittajana. Hän edusti Suomea Euroviisuissa Yamma Yamma -kappaleella vuonna 1992 ja osallistui Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2015.

Yhteys tekstiviestein

nipa

Paven pitkäaikainen ystävä Pertti ”Nipa” Neumann, 61, suri ystävänsä kohtaloa Seiskassa viime marraskuussa. Neumann kertoi, että heillä on aina ollut Paven kanssa erityisen lämpimät välit. Hän tunnusti itkeneensä usein ystävänsä kohtaloa.

– Vaikeinta on ollut tajuta, ettei hän enää pysty laulamaan eikä soittamaan. Se ottaa luonnon päälle.

– Kirjoittelemme tekstiviesteillä toisillemme kaikenlaista hauskaa. Jos lähettää kuohuvista kolpakoista kuvan, se tarkoittaa, että nähdään, Nipa paljasti ystävysten viestittelystä.

Lue myös: Lähettävät kuvia kuohuvista kolpakoista – Neumann pitää vakavasti sairastuneeseen Pave Maijaseen yhteyttä tekstiviesteillä: ”Kirjoittelemme kaikenlaista hauskaa”

Lopuksi Neumann lähetti vielä ystävälleen terveiset Dingon Sinä ja minä -hittibiisin sanoin.

– On toivo kuin hyvä henki, se virtaa vaan, Nipa sanoi liikuttuneena.

Suuren ystävä- ja fanijoukon lisäksi Pavea jäivät kaipaamaan Liisa-vaimo, kaksi lasta sekä neljä lastenlasta.

Antoi voimaa ja rakkautta

teemu

Jääkiekkoilija Teemu Selänne muisteli Pavea omalla Instagram-tilillään: 

”Sanattomaksi vetää. Hieno mies lähti aivan liian aikaisin. Positiivisin ja hyväsydämisin ihminen, jonka olen koskaan tavannut. Antoi voimaa, virtaa ja rakkautta niin monelle.”

Luuri hiljeni syksyn jälkeen

anssi

Muusikko Anssi Kela julkaisi pitkän päivityksen Facebookissa.

”Pave. Syksyllä vielä viestiteltiin, kunnes linja hiljeni. Tavatessamme Pavella oli tapana levittää kätensä, ja sanoa: ’No, ehkä pieni kontakti.’ Sen perään halaus. Pave, kyllä se kontakti oli joka kerran iso.”

Lähdit liian aikaisin

antti tuisku

Laulaja Antti Tuisku muisteli Pavea Instagramissa.

”Pave. Lähdit ihan liian aikaisin. Sain etuoikeuden tutustua sinuun ja oppia sinulta. Sinun suurta, lämmintä sydäntä jää kaipaamaan niin moni.”

Kulttisuosikin asema

tuomas

Toimittaja Tuomas Enbuske kirjoitti Pavesta päivityksen Twitteriin.

”Fanitin Pave Maijasta. Eikä tämä ole kuolemanjälkeistä gloryhunttausta. Ystäväpiirissäni Pavella oli jonkinlainen kulttisuosikin asema.”

Lepää rauhassa

anni

Poliitikko ja runoilija Anni Sinnemäki esitti osanottonsa Twitterissä.

”Ah, surullista. Lepää rauhassa.”

Enkelin silmin

arja

Laulaja Arja Koriseva jakoi Instagramissa kuvan Paven tuottamasta Me kaksi vain -levystään. 

”Kiitos Pave yhteisestä musiikkimatkasta. Enkelin silmin.”

Lue myös: Näin Suomen musiikkipiirit pysähtyivät muistelemaan legendaarista Pave Maijasta: "Syksyllä vielä viestiteltiin, kunnes linja hiljeni"

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!