Ruotsalaisperheen musertava syöpätaistelu: Kun Isolde, 12, alkoi parantua vakavasta aivosyövästä, äiti sairastui mahasyöpään – ”Aloitan hoidot vasta, kun tyttäreni parantunut!”

Uutiset | 03.09.2019 12:01

Syöpä ilmaantui ruotsalaisen Jaqueline Lundborgin, 52, elämään pysyvästi vuonna 2004. Paksusuolen pahanlaatuisen kasvaimen syynä oli geeni, joka aiheuttaa polyyppien liikakasvua suolistossa. Polyypit puolestaan saattavat muuntautua syöpäsoluiksi.

– Ajattelin diagnoosin olevan kuolemaksi. Olin vasta 37-vuotias, ja pelkäsin neljän lapseni jäävän äidittömiksi, Jaqueline muistelee. 

Hän kuitenkin toipui lähes ennalleen ja alkoi haaveilla silloisen miehensä kanssa viidennestä vauvasta. Hän saikin hedelmöityshoitojen avulla kaksoset, Isolde-tytön ja Wiggo-pojan.

Lue myös: Janita Lukkarinen, 26, odottaa tulosta uudesta koepalasta – sytostaattihoidot lopetettiin: ”Jos se on syöpä, mitään ei ole tehtävissä”

Ärhäkkä kasvain

Jaquelinen vanhimmalla pojalla, Alexanderilla todettiin kaksosten syntymän jälkeen äidiltä peritty syöpägeeni, mutta sen kasvattamat polyypit onnistuttiin poistamaan ennen niiden muuttumista syöpäsoluiksi.

Toisin oli kuopustytön, Isolden laita, jolle ei ehditty tehdä geenitestiä ajoissa. 

Taudin ärhäkkyys selvisi, kun Isolde pyörtyi keväällä 2017 koulun pihalle ja kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.

– Paksusuolen syöpä oli levinnyt ja tehnyt puolen sentin mittaisen etäispesäkkeen pikku- ja isojen aivojen väliin. Vain 60 prosenttia potilaista selviää tästä syövästä.

Uutinen oli perheelle musertava. Äiti syytti itseään lapsensa perimästä syövästä. Kaksosveli Wiggolta ei geeniä onneksi löytynyt.

– Halusin käpertyä itkemään, mutta Isolden vuoksi minun piti pysyä vahvana, Jaqueline sanoo. 

Leikkauksen jälkeen Isoldelle aloitettiin säde- ja kemoterapia, jotka olivat hyvin rankkoja. 

– Lääkäri ennusteli, ettei lapsi ehkä selviä hoidoista. Kokoonnuimme jo kerran hyvästelemään hänet, mutta kuin ihmeen voimalla Isolde alkoikin tervehtyä.

Jacqueline ja Isolde

Lue myös: Syöpätaistelun sokkikäänne: Janita Lukkarisen, 26, sytostaattihoidot lopetettiin – ”Valitsin jo hautakiveni!”

Mahasyöpä hoitamatta

Tyttären alkaessa hiljalleen toipua äidin oma vointi yllättäen huonontui. Perhe saikin pian kuulla jo toisen musertavan uutisen. Jaquelinen mahalaukusta löytyi kasvain, joka oli peruja 14 vuoden takaisesta syövästä.

– En halunnut sädehoitoihin, sillä olisin ollut liian huonossa kunnossa hoitaakseni tytärtäni.

Isolden kemoterapia päättyi tasan vuosi sitten, jolloin äiti aloitti omat hoitonsa. Ne eivät valitettavasti ole onnistuneet toivotusti.

– Lääkäri sanoo, että minut pitäisi leikata, mutta en voi maata leikkauspöydällä nyt, kun Isolde tarvitsee minua eniten. Aloitan hoidot vasta, kun lapseni on kokonaan parantunut.

Jaqueline ja Isolde
Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Kai Rehn
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!