Roman Abramovitšin tarina - Ryysyistä rikkauksiin

Roman Abramovitšin tarina - Ryysyistä rikkauksiin

Uutiset | 15.10.2013 16:09

Roman Abramovitš on varhaislapsuudessaan orvoksi jäänyt venäläinen oligarkki, joka nousi miljardööriksi perestroikan yhteydessä tekemiensä oikeiden, häikäilemättömienkin ratkaisujen johdosta.

Saratovissa syntyneen Abramovitšin kasvatti hänen setänsä ja tätinsä perheineen. Hän vietti lapsuutensa Ukhtassa, Komin tasavallassa, ja opiskeli autoalaa Moskovassa. Armeijakomennuksensa jälkeen Abramovitš työskenteli Moskovassa katukauppiaana ja tehdastyöläisenä, kunnes hän perusti lelufirman. Hän alkoi myydä kumiankkoja moskovalaisesta asunnosta, joka oli joidenkin tietojen mukaan hänen kotinsa, toisten mukaan hänen tyttöystävänsä koti. Yhtä kaikki, Abramovitš in ura liikemiehenä alkoi osoittaa merkkejä paremmasta ja hän laajensi toimiaan öljybisnekseen Omskin alueella. Hän perusti viisi yritystä vuosien 1992−1995 välillä ja otti ensimmäiset askeleensa matkalla miljardööriksi.

Jeltsinin kaverin kautta huipulle

Abramovitš tutustui vuonna 1993 Karibialla järjestetyssä venäläisten liikemiesten tapaamisessa Boris Berezovskyyn.  Hän oli Abramovitšille arvokas kontakti ja aukaisi tälle oven öljybisnekseen sekä presidentti Boris Jeltsinin luottopiiriin. Kaverukset ostivat vuonna 1995 Sibneftin, tuolloin noin 2,7 miljardin arvoisen öljy-yhtiön, reilulla sadalla miljoonalla dollarilla. Kauppa oli osa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeistä valtion omaisuuden yksityistämistä, joka tehtiin pilkkahintaan. Abramovitšin lonkerot ulottuivat lentoyhtiö Aeroflotiin, ja hän teki ison tilin voitettuaan "alumiinisodan" ja päästyään vallankahvaan alumiiniteollisuudessa. BBC:n toimittajan John Sweeneyn mukaan alumiinisotaan liittyneet henkirikokset päättyivät Abramovitšin päästyä pakan päällimmäiseksi.

2,5 miljardin leikkikalu

Venäjän ulkopuolella Abramovitš on nostanut tunnettuuttaan eniten Chelsea FC -jalkapallojoukkueen kautta. Hän osti seuran vuonna 2003 lähes 174 miljoonaa euroa vastaavalla summalla ja on sijoittanut seuraan palkkoineen sekä siirtosummineen noin 2,5 miljardia euroa. Jalkapallopiireissä Abramovitšin pakkomielteenä on pidetty jalkapallon Mestarien liigaa, jonka Chelsea voitti kauden 2011−12 päätteeksi. Chelsea on voittanut hänen omistajakaudellaan kolme Englannin Valioliigan mestaruutta ja kaikkiaan 13 pokaalia.

Abramovitš on käyttänyt noin 7,9 miljardia euron arvoista omaisuuttaan Chelsean lisäksi muiden muassa maailman toiseksi suurimpaan jahtiin Eclipseen, Boeing 767 -lentokoneeseen, lähes 800 miljoonan arvoiseen Ilya Kabakovin taidekokoelmaan ja useisiin luksuskoteihin. Hänellä on tiettävästi koteja ainakin Ranskan Rivieralla, St. Bartsilla, Coloradossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa. Abramovitš hallitsee varojaan yrityksensä Millhouse Capitalin kautta.

"Pahinta, mitä olen nähnyt"

Hän on joutunut luopumaan ensimmäisestä "leikkikalustaan", Chukotkan alueesta. Abramovitš oli valtavan Venäjän koillisosassa sijaitseva 50 000 asukkaan alueen pormestarina yli 10 vuotta, mutta hän luopui postistaan aikaisemmin tänä vuonna Venäjällä tapahtuneen lakimuutoksen takia. Muutoksen mukaan virkamiehellä ei saa olla osakkeita tai pankkitilejä ulkomailla. Abramovitš ehti sijoittaa karuun alueeseen satoja miljoonia, parantaen täten alueen infrastruktuuria merkittävästi. Hän on kuvannut Chukotkan olleen "pahinta, mitä olen nähnyt".

Chukotka oli viimeisiä linkkejä Abramovitšin ja Venäjän välillä. Yli 10 vuotta Lontoossa asunut, myös New Yorkissa hyvin viihtyvä oligarkki myi syksyllä 2005 72 prosenttiaan öljy-yhtiö Sibneftistä energiajätti Gazpromille yli yhdeksällä miljardilla eurolla. Gazprom teki kaupan hollantilaisen tytäryhtiönsä kautta. Kauppa tarkoitti suurta voittoa Abramovitšille, joka aikanaan osti yksityistämishuutokaupassa 51 prosenttia Sibneftistä. Kyseisen Gazprom-kaupan myötä iso osa hänen varallisuudestaan oli käteisenä. Venäjälle kauppa oli palanen projektissa, jossa suurimpia luonnonvaroja - öljyä ja kaasua -  palautellaan valtion hyppysiin.

Miljardikäräjät mentorin kanssa

Toisin kuin Abramovitš, hänen ennen niin vaikutusvaltainen mentorinsa Berezovsky joutui valtaapitävien silmätikuksi ja muutti vuonna 2003 Englantiin. Hän sai poliittisen turvapaikan ja jatkoi entisten liittolaistensa suomimista - Abramovitšia unohtamatta. Miehet kohtasivatkin korkeimmassa oikeudessa, Englannin historian kalleimmassa yksityiskanteessa. Oikeus antoi päätöksensä elokuussa 2012, ja Abramovitš voitti.

Kanteessa oligarkista Kremlin-kriitikoksi muuttunut Berezovsky väitti, että Abramovitš huijasi häneltä lähes neljä miljardia euroa. Berezovskyn mukaan hänet pakotettiin myymään Sibneft-osakkeensa reiluun alihintaan sen jälkeen, kun hänen välinsä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin katkesivat. Välirikko syntyi Berezovskyn OTR-televisiokanavan kritisoitua Putinia elokuussa 2000 uponneen ydinsukellusvene Kurskin tapauksen hoitamisesta. Kursk upposi Barentsinmerellä torpedo-osaston räjähdyksen takia. Kaikki 188 miehistön jäsentä menehtyivät.

Abramovitš kiisti Berezovskyn väitteet. Hän palkkasi omien sanojensa mukaan Berezovskyn tämän poliittisten suhteiden takia ja rahoitti palkkiona tämän elämäntyylin, joka maksoi ”yli 1,9 miljardia euroa”. Miehet puhuivat oikeudessa kuvainnollisesti täysin eri kieltä, ja hävinnyt Berezovsky valitti Lontoon korkeimman oikeuden kirjoittaneen Venäjän historian uusiksi.

Aseman salaisuus

Berezovsky kuoli Berkshiren kodissaan 23. maaliskuuta. Hän oli käytännössä tehnyt alkoholisoituneesta Boris Jeltsinistä presidentin 1996, löytänyt Vladimir Putinin ja saanut hänestä myöhemmin arkkivihollisensa. Ennen kuolemaansa Berezovsky avautui ja pyysi anteeksi ahneuttaan.

Kolme kertaa naimisissa ollut, nykyisen tyttöystävänsä Dasha Zhukovan kanssa kaksi lasta saanut Abramovitš puolestaan porskuttaa.

−En ole koskaan yrittänyt asettaa painetta hallituksen vaikutusvallalle bisnesmenestykseni kautta. En voi kertoa, mitä muut ovat tehneet, hän kommentoi asemaansa The Guardianin haastattelussa joulukuussa 2006.

Lähteet: The Guardian, The Telegraph, www.russiancapitalists.com

Teksti:Paavo Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!