Katso kuvat!
Bodomin murhapaikalla tehdään kaivauksia.

Ratkeavatko Bodom-murhat?! Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden paljastanut tutkija uskoo verijäljen selvittävän Suomen tunnetuimman rikosmysteerin!

07.06.2019 03:01

Lähes päivälleen 59 vuotta sitten, helluntaina 5. kesäkuuta 1960, neljä nuorta pystytti teltan Bodominjärven rannalle Espooseen. Seuraavana aamuna vain yksi heistä, Nils Gustafsson, oli hengissä.

Bodominjärven surmat on Suomen rikoshistorian suurimpia mysteerejä, koska tekijää ei ole saatu kiinni. Tapahtumapaikka vetää yhä puoleensa, ja ihmiset haluavat telttailla murhaniemessä.

– En itse valitsisi tätä kohdetta telttailulle, Emmi Karvinen Helsingin yliopistosta sanoo.

Emmi johtaa Bodominjärven murhaniemellä tehtäviä kaivauksia, joissa etsitään merkkejä ihmisten leiriytymisestä alueella.

– Kun tulimme paikalle, täällä telttaili lapsiperhe.

Toukokuussa tehdyissä kaivauksissa alueelta löytyi telttakiiloja, pyöränavain, vanhoja pullonkorkkeja ja lasinsiruja.

Kolmoismurhan tapahtumapaikka oli espoolaisten uteliaisuuden kohteena helluntaina 1960. Vainajien haudat avattiin dna-näytteiden ottoa varten 2004.
Kolmoismurhan tapahtumapaikka oli espoolaisten uteliaisuuden kohteena helluntaina 1960. Vainajien haudat avattiin dna-näytteiden ottoa varten 2004.

Murhayönä vilkasta

Kesäkuussa vuonna 1960 tapahtumapaikan läheisyydessä oli yllättävän paljon ihmisiä, jotka tekivät havaintoja läpi yön. Murhaniemen vieressä sijaitsee samanlainen niemenkärki, jolla nähtiin yöllä onkija. Kukaan ei kuitenkaan ole kertonut nähneensä murhia tai kuulleensa niistä väistämättä aiheutuneita ääniä.

Poliisi selvitti myöhemmin, että tekijä oli katkaissut ensin teltannarut, jolloin nuoret olivat jääneet satimeen lysähtäneen teltan sisälle. Heidät surmattiin useilla puukoniskuilla.

Verityö tehtiin varhain aamulla. Silminnäkijöiden mukaan kello kuuden aikaan teltta ei ollut enää pystyssä, ja vaalean miehen nähtiin poistuvan sen vierestä. Häntä ei koskaan tavoitettu.

Tiia Niemelä ja Vesa Perttola Helsingin yliopistosta tekevät murhaniemellä kaivauksia.
Tiia Niemelä ja Vesa Perttola Helsingin yliopistosta tekevät murhaniemellä kaivauksia.

 

Lue myös: Joko mysteeri vihdoin ratkeaa? Arkeologian opiskelijat tutkivat Bodomin Murhaniemen!

Tuntematon henkilö

Juuri tehdyt kaivaukset eivät ehkä tuo lisätietoa murhista, mutta nykyteknologia saattaa auttaa selvittämään murhaajan henkilöllisyyden, tai ainakin ulkonäön.

– Murhaajaa ei saatu heti selville siksi, että 1960-luvulla poliisin tutkimusmenetelmät ja tavat toimia olivat paljon nykyistä alkeellisemmat. Murhapaikkaa ei esimerkiksi eristetty riittävän hyvin ja pitkäksi aikaa, dna-tutkija Jari Louhelainen Liverpoolin yliopistosta arvelee.

Bodomin murhateltan vierestä löytyi tyynyliina, jossa oli seurueeseen kuulumattoman, toistaiseksi tuntemattoman henkilön verta ja siemennestettä. Tämä henkilö saattaa olla murhaaja.

– On mahdollista rakentaa tämän tuntemattomaksi jääneen henkilöt kasvot verestä ja siemennesteestä saadun dna:n avulla. Ruotsissa menetelmää on jo käytetty, Jari kertoo.

Jari Louhelainen selvitti Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden vuonna 2014 juuri dna-näytteistä ja on halukas yrittämään samaa Bodom-mysteerissä.

– Poliisi on luonut dna-profiilin, mutta se ei riitä. Minun pitäisi saada oikeaa dna:ta tyynyliinasta, jotta voisin yrittää kasvojen rakentamista, Jari sanoo.

Toistaiseksi Louhelainen ei ole saanut poliisilta toimeksiantoa Bodom-tutkimuksiin.

Tutkija Jari Louhelainen ratkaisi Viiltäjä- Jackin mysteerin vuonna 2014.
Tutkija Jari Louhelainen ratkaisi Viiltäjä- Jackin mysteerin vuonna 2014.

 

Lue myös: Ohjaaja kertoo Bodom-elokuvan ongelmista: Projekti lähti heti väärille raiteille!

Selviytyjälle syyte

Henkiin jäänyttä Nils Gustafssonia epäiltiin teosta yli 40 vuotta myöhemmin. Vuonna 2005 häntä vastaan nostettiin syytteet kolmesta murhasta.

– Minä olen syytön, ja sillä sipuli, Nils Gustafsson lausui medialle tuolloin.

Oikeudenkäynnissä kuultiin todistajana muun muassa naista, joka kertoi olleensa murhayönä samalla alueella telttailemassa ja tavanneensa tuolloin Nils Gustafssonin ja surmansa saaneen Seppo Boismanin.

Oikeus ei pitänyt naisen kertomusta Nilsin ja Sepon riitelystä luotettavana, koska hänen kertomuksessaan oli huomattavia epätarkkuuksia.

Taika-Tuuli Kaivo käy läpi maastoa kohdasta, jossa nuoret surmattiin telttaan 59 vuotta sitten.
Taika-Tuuli Kaivo käy läpi maastoa kohdasta, jossa nuoret surmattiin telttaan 59 vuotta sitten.

Tunnustiko Nils Gustafsson murhat?

Rikosylikonstaapeli Markku Tuominen oli vuonna 2005 Nils Gustafssonia vastaan syytteisiin johtaneen jutun tutkija. Tuomista kuultiin tuolloin oikeudessa todistajana, sillä hän väitti saaneensa Gustafssonilta tunnustuksen murhista.

– Hän sanoi: ”Tehty mitä tehty, 15 vuotta tuli", Tuominen kertoi oikeudessa.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana rikosylikonstaapelin kertomusta, koska väitetystä tunnustuksesta ei löytynyt minkäänlaisia kirjauksia.

– Ei ole uskottavaa, että tunnustamiseksi katsottava tai edes siihen viittaavaa lausumaa ei lainkaan merkittäisi mihinkään tutkinta-asiakirjoihin, Espoon käräjäoikeus perusteli tuomiossaan, jolla Gustafsson vapautettiin kaikista syytteistä.

Gustafsson sai vahingonkorvauksia 44 900 euroa henkisistä kärsimyksistä, joita sekä vangitseminen että oikeudenkäynnin saama julkisuus olivat hänelle aiheuttaneet.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!

Teksti: Mia Jussinniemi
Kuvat: Mia Jussinniemi ja Lehtikuva

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!