Hyppää pääsisältöön
Raine Sievälä kertoo poliisin tietolähdetoiminnasta.

Poliisin ex-tietolähde Raine Sievälä avaa poliisin kiisteltyä toimintaa: Rekisteröinnistä puhuttiin, mutta paljastumiseen olisi ollut liikaa mahdollisuuksia – ”Kyse on ihmishengistä!”

Huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion tynnyrivyyhdistä tuomittu Raine Sievälä avasi Seiskan haastattelussa kiisteltyä poliisin tietolähdetoimintaa. Sievälän mukaan valtio pystyi säästämään hänen avullaan yli miljoona euroa tutkintakuluissa ja rikosten yhteiskunnalle aiheuttamissa kustannuksissa.

Lue lisää: Huumepoliisin ex-tietolähde Raine Sievälä teki paljastuksen poliisin kiistellystä tietolähdetoiminnasta: Valtio säästi avullani yli miljoona euroa!

Raine Sievälä oli poliisin tietolähde lähes 15 vuotta. Hän ryhtyi tietolähteeksi, koska halusi päästä eroon rikollisesta elämästään. Sitä hän ei olisi tehnyt, jos rekisteröintiä olisi vaadittu.

– Rekisteröinnistä puhuttiin, mutta paljastumiseen olisi ollut liikaa mahdollisuuksia. Alamaailman kohdalla vahinko olisi jo tapahtunut, vaikka joku jäisi kiinni luvattomasta rekisterin käytöstä. Silloin kyse on ihmishengistä.

Lue myös: Rikostoimittajan kommentti: Tämän takia poliisin tietolähteiden rekisteröinti on täysin älytöntä - jopa hengenvaarallista! Raine Sievälän kohtalo on kylmäävä esimerkki!

”Se on turhaa”

Rekisteröintivaatimusta perustellaan osapuolten oikeusturvalla ja poliisin tietolähteiden käytön valvonnalla. Sievälän mielipiteen jakavat myös Seiskan jututtamat kentällä työskentelevät poliisit.

– Sillä yritetään estää poliisin sotkeutuminen rikoksiin. Totuus on, että jos poliisi on epärehellinen, niin ei hän epärehellisyyksiään mihinkään kirjaa, Sievälä nauraa.

Lue myös: Nyt puhuu huumepoliisin tietolähteeksi paljastettu Raine Sievälä: vapautui vankilasta – pelkää alamaailman kostoa! ”Vaihdan piilopaikkaani jatkuvasti!”

Sievälä on Suomen tunnetuimman rikollispomon Raimo Tienhaaran veli, ja hän oli itsekin vuosikymmeniä osa alamaailman kovaa ydintä. Sievälän tapaiset tietolähteet ovat harvassa, ja heiltä saadut tiedot ovat olennaisia suuren luokan rikosten torjunnassa.

– En ole viime aikoina nähnyt uutisia isoista huumejutuista samalla tavalla kuin ennen. Epäilen, että se johtuu rekisteröintipakosta, Sievälä sanoo.

Lue myös: Huumepoliisin entinen tietolähde Raine Sievälä tilittää Seiskalle – ihmettelee istumaansa tuomiota yhä ja pelkää henkensä edestä: ”En luota enää kehenkään!”

”Rekisterit eivät auta”

Rekisteröimällä haluttaan tietolähteitä myös hyödyntää laajemmin. Todellisuudessa tietolähdetoiminta perustuu usein vuosien aikana rakennettuihin henkilökohtaisiin suhteisiin. Rikolliset kun eivät yleensä luota poliiseihin.

– Poliisit tapaavat tietolähteitään, jotta näkevät, miten nämä voivat ja missä kunnossa nämä ovat. Siinä eivät mitkään rekisterit auta vaan ammattitaito, jota poliisilla joko on tai ei ole, Sievälä kuvailee.


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
Seiskan arkisto

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!