Uubee

Poliisilta sokkipaljastus Suomen vankiloista: viranomaiset jatkuvasti väkivallan kohteina, taktista tietoa vuotaa jengiläisille

10.09.2019 10:41

KRP:n maanantaisessa (10.9.) tiedotustilaisuudessa kerrottiin yli vuoden kestäneestä operaatiosta, joka kohdistui United Brotherhood -rikollisjärjestöön. Operaatio toteutettiin laajassa yhteistyössä useiden viranomaistahojen kanssa.

Viranomaisyhteistyöhön osallistuivat KRP, Poliisihallitus, Tulli, poliisilaitokset, Rikosseuraamusvirasto, Valtakunnansyyttäjänvirasto. Kansainvälistä yhteistyötä tehtiin Europolin, Espanjan, Viron, Liettuan ja Kolumbian viranomaisten kanssa.

UUBEE

Poliisi takavarikoi jengiltä runsaasti aseita.

Ykköskohde

Poliisin mukaan United Brotherhood ja sen alajärjestö Bad Union valittiin kohteeksi, koska ne ovat vahingollisin Suomessa toimiva jengi. Viranomaisten tavoitteena on puuttua toimintaan, ennen kuin organisaatio pääsee paisumaan ja vakavoitumaan liikaa. Järjestöltä on löytynyt paljon aseita.

- Näillä ryhmittymillä oli myös liikaa tietoa viranomaisten toiminnasta ja menetelmistä. Muun muassa poliisin suunnalta on vuodettu tietoa rikollisryhmän avainhenkilölle. Viittaan Aarnio-tapaukseen, rikostarkastaja Ari Lahtela kertoi maanantaina.

Avainhenkilöt vangittu

Poliisin arvion mukaan kohteena olleiden rikollisjengien epäillään tehneen huumausainerikoksia, joista on saatu rikoshyötyä noin 2,6 miljoonaa euroa.

- Olemme takavarikoineen 156 asetta, 55 kiloa huumeita ja 151 000 ekstaasitablettia United Brotherhoodilta ja Bad Unionilta, Lahtela kertoo.

Poliisi teki iskuja viime viikolla ympäri Suomea ja otti kiinni useita henkilöitä.

- Meillä on 21 tutkintavankia, joiden joukossa on sekä United Brotherhoodin että Bad Unionin avainhenkilöt, Lahtela sanoo.

Vankilassa useita hyökkäyksiä

United Brotherhoodin jäseniä on poliisin mukaan vankiloissa enemmän kuin minkään muun rikollisjärjestön, ja heillä on suuri vaikutus muihin vankeihin.

- UB päättää kuka saa mennä asumaan millekin osastolle tai osallistua työtoimintaan, rikosseuraamusviraston erityisasiantuntija Sami Peltovuoma kertoi tiedotustilaisuudessa.

Arvion mukaan vankilassa on 80-90 suoraan UB:n toiminnassa mukana olevaa henkilöä. 

- UB pakottaa muita vankeja ja heidän läheisiään tuomaan huumeita vankilaan. Vankeja ja heidän läheisiä on uhkailtu ja kiristetty ja heille on määrätty velkoja maksettavaksi.

Väkivalta on lisääntynyt vankiloissa.

- Viime viikkoina on ollut myös useita vankilaviranomaisiin kohdistuneita päällekarkauksia ja muita väkivallantekoja. Tänään vankiloissa on ratsattu lähes sata selliä, Peltovuoma sanoo.

UB

Poliisin tiedotustilaisuus 9.9 suuresta jengioperaatiosta keräsi runsaasti mediahuomiota. 

Lakkautus uhkaa

Poliisihallitus kertoi julkisuuteen tiistaina, että se vaatii UB:n määräämistä toimintakieltoon. Käytännössä se tarkoittaa, että jengi itsessään julistettaisiin laittomaksi ja siihen kuuluminen kriminalisoitaisiin. Kanne asiasta on jätetty Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen 6. syyskuuta. 

- Kyseessä on rekisteröimätön yhdistys, jonka oikeus voi yhdistyslain perusteella lakkauttaa. Suomessa ei ole aiemmin tehty vastaavaa kannetta, mutta ulkomailla on rikollisjärjestöjä lakkautettu oikeuden päätöksellä. Viesti on se, mitä yhteiskunnassa saa tehdä ja mitä ei, poliisi summasi kanteen merkitystä.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Mia Jussinniemi
Kuvat: Poliisi, Mia Jussiniemi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!