fbq
Uutiset
18.10.2018 07:24
Teksti: Mariama BAH|Kuvat: 7 veljestä- 20 vuotta rähinää -kirja
rähinä
Poliisi vei Elastisen putkaan suunsoiton vuoksi - Uniikki joutui leikkauspöydälle! Uutuuskirja paljastaa suomalaisräppärien käsittämättömän sairaala- ja putkareissun!
Uutiset
18.10.2018 07:24
Teksti: Mariama BAH|Kuvat: 7 veljestä- 20 vuotta rähinää -kirja

Suomiräpin pioneeriyhtyeen Fintelligensin eli Elastisen (Kimmo Laiho),´ja Iso H:n (Henrik Rosenberg) sekä heidän ystäviensä 20 vuotta kestänyt menestystarina kellarin kasvateista musiikkimaailman monitoimimiehiksi on nidottu 300 sivuiseksi kirjaksi, joka kantaa nimeä 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää

Konkreettisesti Rähinä Records on ystäväporukan perustama levy-yhtiö. Seitsemän veljestä taas kiteyttää liudan suomalaisia räppipäitä: Elastisen, Iso H:n, Asan (joka myös Avaimena ja Matti Salona tunnetaan), Uniikin (Dan Tolppanen), Tasiksen (Markku Wettenranta), Andun (Anders Westerholm) ja Jussi Valuutan.

Mikko Aaltosen luoma rap-historiikki sisältää muun muassa tarinoita keikkamatkoilta, joista ainakin yksi äityi suuren luokan putkareissuksi. 

uniikki
Fried Musicin parkkipaikalla Vartiokylässä Kapasiteettiyksikön Näyttää Hyvältä -singlen nauhoitusten jälkeen vuonna 2002. Mukana Ruotsin-vahvistukset Pro len ja Eye N ́I.

Uniikki joutui leikkauspöydälle

Vuonna 2005 ilmestyi Uniikin ensimmäinen soololevy. Aika Ei Venaa Ketään -albumin mukaan nimettiin myös Uniikin tähdittämän Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen kiertue.

Pitkäksi venyneen bileillan jälkeisenä päivänä poppoo saapui Tampereelle tarkoituksenaan esiintyä YO-talolla. Uniikki voi kuitenkin niin huonosti, että päätyi sairaalaan. Lääkärit kertoivat miehen kärsivän akuutista umpisuolentulehduksesta.

Uniikki joutui leikkaukseen ja miehen ystävät tulivat sairaalaan tervehtimään potilasta. Vakuuttavien puhelahjojen ansiosta sairasvuoteelle pääsivät ainoastaan Elastinen ja Timo Pieni Huijaus (Timo Snellman), muiden matka oli tyssännyt epämääräisen käytöksen vuoksi. 

Kimmo oli ryhtynyt selostamaan, että kun Rähinän kiertuebussi oli kaartanut keskussairaalan pihaan, kulkuväylällä oli ollut henkilöauto pysäköitynä niin, ettei bussilla ollut päässyt oven eteen. Kimmo, Andu, Markku ja pari muuta voimamiestä olivat katsoneet parhaaksi nostaa henkilöauto pois Rähinän bussin tieltä käsivoimin. Henkilöauto oli nostettu sivuun, ja bussi oli täräyttänyt suoraan sairaalan pääoven eteen. Ovella vastassa olivat olleet sairaalan turvamiehet. 

Kuten arvata saattaa, turvamiehet olivat ilmoittaneet, ettei poppoolla ollut mitään asiaa sairaalaan. Miesten käskettiin busseineen poistumaan sairaalan alueelta kahdessa minuutissa tai seuraavaksi asiaa selvittäisi poliisi.

arvinainen kuva 7 Veljeksestä vuodelta 2004 Mikkelin Vaakunan takahuoneessa. Tasis, Asa, Jussi Valuutta, Elastinen, Uniikki, Iso H ja Andu.
Harvinainen kuva 7 Veljeksestä vuodelta 2004 Mikkelin Vaakunan takahuoneessa. Tasis, Asa, Jussi Valuutta, Elastinen, Uniikki, Iso H ja Andu.

Maijaan talutettiin paavi sekä murhaaja

Tampereelta matka jatkui kohti Jyväskylää, tosin ilman Uniikkia, joka makasi edelleen sairaalassa. Vedetyn keikan jälkeen artisteilla ystävineen oli kiire jatkobileisiin, joissa kunnioitettiin perinteitä naamiaisten merkeissä. 

Ravintolaan sisään asteli värikäs joukko riehakkaalla mielellä olevia nuoria miehiä. Joukosta olivat paikannettavissa muun muassa Gorilla, Batman, Hämähäkkimies ja Zorro. Kimmo oli sonnustautunut Scream-elokuvien tappajaksi, Andu Paaviksi, Spekti Jeesukseksi ja Hoo vangiksi. 

Kun matkan oli tarkoitus jatkua hotellille, vahvasti humaltuneet rähinäläiset törmäsivät poliisiin, joka etsi paikallista bommaajaa, eli toisin sanoen laitonta katutaitelijaa. 

Jeesukseksi pukeutunut Spekti päätti kertoa virkavallalle mielipiteensä graffititaiteisiin kannustamisesta eikä siitä rankaisemisesta. Poliisi oli ymmärtänyt Spektin kommentista, että hän oli mies, jota he etsivät, joten ei mennyt kauaa, kun poliisi talutti humalaista Jeesusta maijan takakonttiin.

Siinä tilanteessa hihat paloivat useammalta jäseneltä. Maijaan päätyivät nimittäin Spektin sijasta paaviksi pukeutunut Andu sekä Scream-murhaajaa esittävä Elastinen.

Matkalla putkaan muistan kertoneeni poliiseille, että minulla on seuraavana päivänä radiohaastattelu YleX:n kanssa, ja aion kertoa siinä, kuinka Jyväskylän poliiseilla on tapana käyttäytyä, Elastinen muistelee 

Jatkotkin levisivät käsiin

Porukan muut jäsenet painuivat hotelliin jatkoille. Henkilökunta sai kuitenkin valituksia ja paikalle vaadittiin jälleen virkavalta.

Ikkunasta hän näki, kuinka Jyväskylän poliisi systemaattisesti tyhjensi hotellia Rähinä-ryhmästä ulkona odottaviin maijoihin. Siinä meni Hate. Siinä menivät Trilogian KT ja Wretch. Siinä meni Fille, Henkasta, eli Iso H:sta kerrotaan. 

Seuraavaksi maijaan vietiin Asa ja Jussi Valutta. 

Aamulla Rähinän kiertuebussi seisoi odottamassa Jyväskylän poliisiaseman oven edessä. Yksi kerrallaan räppäreitä ja näiden kavereita vapautettiin virkavallan huostasta. Vähitellen bussi alkoi täyttyä. Vii- meisten joukossa kyytiin nousi Trilogia-yhtyeen Spekti, joka valitteli ”pirullista kylmyyttä”. Se ei ollut ihme. Räppärin yllä oli ainoastaan kalsarit. Kaikki muu oli jäänyt hotellihuoneeseen, kun poliisit olivat tulleet ja taluttaneet kovaonnisen poskisolistin ulos maijaan. Kun Spekti oli päässyt putkasta, saatavaksi omaisuudeksi oli kuitattu ainoastaan ”kaulakoru, jossa on R-kirjain kehyksissä.