Poikkeuksellinen ja historiallinen maanpako onnistui: Maija-Liisa Lahtinen on vapaa palaamaan Suomeen – muistatko nämä oikeussaagan vaiheet?

Uutiset | 04.10.2017 09:37

Maija-Liisa Lahtista on yritetty yli 20 vuotta saada rikosvastuuseen. Nyt työ on kuitenkin päättynyt, sillä Interpol poisti viime viikolla lehtikeisari Urpo Lahtisen lesken etsintäkuulutettujen listalta. Samalla vanheni myös Maija-Liisan syyte törkeästä kavalluksesta.

LUE LISÄÄ: Interpol peruutti kohuleski Maija-Liisa Lahtisen etsintäkuulutuksen – kavallusepäily vanheni: pakoili ulkomailla 11 vuotta!

Maija-Liisan tapaus on Suomen oikeushistorian mielenkiintoisimpia. Hänen miehensä Urpo oli elämänsä loppuvaiheessa pahasti alkoholisoitunut ja aivohalvausten vuoksi sairas mies.

Ennen kuolemaansa lehtikeisari muutti testamenttiaan ja lahjoitti 34 miljoonaa markkaa eli noin 5,7 miljoonaa euroa Maija-Liisan tilille Sveitsiin. Myöhemmin oikeus katsoi, ettei Urpo tiennyt mitä teki.

Suomen viranomaiset osoittautuivat lopulta Maija-Liisan toiminnan edessä voimattomiksi. Myös valtionsyyttäjä Sahavirta myöntää, että Maija-Liisan maanpako on poikkeuksellinen.

– En osaa sanoa turhauttaako se vai ei. Tällaiset jutut ovat äärimmäisen harvinaisia, enkä ole varma, onko näin koskaan aiemmin käynyt. Nyt näin vain kävi, ja siihen on vain sopeuduttava, Sahavirta kiteyttää.

Oikeussaagan vaiheet

1990: Maija-Liisa ja Urpo Lahtinen tapaavat illanvietossa.

1991: Urpo saa aivoinfarktin, eroaa Hymy-vaimostaan ja avioituu Maija-Liisan kanssa.

1992: Kymmeniä miljoonia markkoja Urpon omaisuutta siirretään Maija-Liisan tilille Sveitsiin.

1994: Urpo kuolee.

1996: Maija-Liisa pidätetään kuolinpesän varojenkäyttöön liittyen.

2005: Maija-Liisa tuomitaan törkeästä kavalluksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Interpol tekee Maija-Liisasta kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

2006: Maija-Liisa tuomitaan törkeästä kavalluksesta Helsingin hovioikeudessa.

2008: Sveitsi ilmoittaa, ettei se aio luovuttaa Maija-Liisaa Suomeen suorittamaan vankeusrangaistustaan.

2009: Maija-Liisa todistaa koskemattomuussuojan turvin tyttärensä oikeudenkäynnissä Tampereella.

2010: Maija-Liisa hakee tuomionsa purkua korkeimmalta oikeudelta. Hakemus hylätään seuraavana vuonna.

2016: Törkeästä kavalluksesta annettu vankeustuomio raukeaa. Maija-Liisalle luetaan uusi syyte törkeästä kavalluksesta, mutta oikeus katsoo, että teko täyttää vain törkeän velallisen epärehellisyyden tunnusmerkistön.

2017: Toisen syytteen syyteoikeus vanhenee. Maija-Liisan kansainvälinen etsintäkuulutus peruutetaan.

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Lehtikuva
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!