Uutiset

Petoeläin jahtasi lenkkeilijää Kankaanpäässä! Asiantuntija rauhoittelee susipelkoa: ”Arka metsän asukki, joka pyrkii välttämään ihmistä!”

09.12.2019 17:01

Susi, canis lupus, puhuttaa säännöllisin väliajoin ympäri Suomea. Tänä syksynä korpimetsien kunnioitetusta ja pelätystä petoeläimestä on tehty huolestuttavia havaintoja Pohjois-Satakunnan Kankaanpäässä, jossa hukan on uutisoitu jahdanneen lenkkeilijää.

Samanlaisia kauhunhetkiä lenkkipolulla koettiin väitetysti myös vuosi sitten. Tuolloin Pohjanmaan Laihialla peräti kahden suden kerrottiin piirittäneen lenkkeilijän, ärisseen ja näyttäneen tälle hampaitaan. Nyt syyskuussa susi tappoi pystykorvan Kainuun Kuhmossa.

– Ääritilanteita on toki mahdollista syntyä, mutta lähtökohtaisesti susi on kuitenkin arka metsän asukki, joka pyrkii aina väistämään ja välttämään ihmistä, Ähtärin eläinpuiston intendentti Heini Niinimäki korostaa Seiskalle.

Lue myös: Susia lemmikkeinä pitävä perhe harmittelee: Vieraamme pelkäävät niitä!

Ähtärin eläinpuiston intendentti Heini Niinimäki muistuttaa suden olevan luonnostaan ihmistä välttävä petoeläin.
Ähtärin eläinpuiston intendentti Heini Niinimäki muistuttaa suden olevan luonnostaan ihmistä välttävä petoeläin.

Poikkeava käytös

Tiettävästi viimeisin tapaus, kun suomalainen on kirjaimellisesti joutunut sudensuuhun, juontaa juurensa vuoteen 1881. Mitään lempiherkkua ihmisliha ei siis hukille ole. Susiasiantuntija ei kuitenkaan halua väheksyä kansalaisten kasvavaa huolta.

– Ihmisten tunteita ja pelkoja täytyy kuunnella, ja niistä pitää pystyä myös puhumaan. Vähättely ei ole ratkaisu, vaan avoimen kommunikaation lisääminen, Heini nyökkää.

– Satunnainen susihavainto ei vielä ole merkki poikkeavasta käytöksestä, toistuva hakeutuminen ihmisen läheisyyteen sen sijaan kyllä. Sellaisessa tilanteessa poliisi on se viranomainen, joka tekee päätökset.

Lue myös: Susien kasvattama mies pettyi ihmisiin!

Harvinaisia vaaratilanteita

Milloin susi sitten saattaa olla ihmiselle vaarallinen? Jos kyseessä ei ole epänormaalisti käyttäytyvä hukka, kuumottavia tilanteita syntyy aniharvoin.

– Tämänkaltainen tilanne voisi olla esimerkiksi sellainen, jolloin susi kokee olevansa ahdistettuna ja vieläpä niin, ettei se pääse pakenemaan, Heini valaisee.

Uskaltautuisitko siis Kuhmossa yksin iltalenkille?

– Kyllä uskaltaisin! En tosin välttämättä päästäisi koiraani vapaaksi sellaisella alueella, jossa on tehty tuoreita näköhavaintoja.

Teksti:Eetu Ampuja, Ähtäri
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!