Uutiset

Perhehelvetin traaginen päätös: neliraajahalvaantuneen Sakarin äiti hakattiin kuoliaaksi

03.02.2016 14:02

Haukiputaalla asuvan Sakari Vedmanin, 27, elämä on ollut kaikkea muuta kuin helppoa. 15-vuotiaana hän putosi omakotitalon toisesta kerroksesta ja taittoi niskansa. Sen seurauksena hänestä tuli neliraajahalvaantunut.

– Jouduin aikuistumaan jo ennen vammautumista ja varsinkin sen jälkeen. Olen turtunut elämään aika lailla. Kärsin jo 10-vuotiaana aivokasvaimesta, ja viimeksi elokuussa meni reisiluu poikki, kun putosin pyörätuolista tanssilattialla, Sakari kertoo.

 

 

Kaikkien muiden vaikeuksien lisäksi Sakari joutui vuosia seuraamaan vierestä äitinsä ja tämän uuden miesystävän perhehelvettiä. Helvettiä, joka päättyi toissa vuoden helmikuussa – traagisesti.

 

Ainoa tuki ja turva

Omien ongelmiensa lisäksi Sakari oli äidilleen ainoa tuki ja turva, ja äiti tulikin Sakarin luokse pakoon ainakin pari kertaa kuukaudessa, kun hänet jälleen kerran pahoinpideltiin.

– Sanoin hänelle monta kertaa, että jätä se ukko lopullisesti tai siinä jompikumpi vielä menettää henkensä, mutta se oli ihan sama mitä sanoin. Mikään ei auttanut. Äiti ei vain osannut olla yksin, ja siksi hän otti miehen aina takaisin, Sakari kuvailee.

– Sanoin äidille, että tiedätkö, kuinka paljon minä joudun olemaan yksin. Tule vaikka minun luo, jos on yksinäistä, hän lisää.

 

 

”Ei luottanut poliisiin”

Surullinen kuvio päättyi tragediaan illalla 25. helmikuuta 2014, jolloin äiti tuli Sakarin luokse taas kerran pahoinpideltynä. Esitutkintapöytäkirjojen mukaan hänelle oli tullut riitaa miehensä kanssa toisen miehen lähettämästä tekstiviestistä, ja äitiä oli pahoinpidelty pitkin päivää. Hän lähti poikansa luota, mutta palasi parin tunnin päästä ja kertoi, että mies oli uhannut tappaa hänet, ellei tekstiviestiasiaa selvitetä.

– Pyysin häntä jäämään minun luokseni ja soittamaan hätäkeskukseen, mutta hän ei luottanut poliisiin. Ne olivat käyneet paikalla niin monesti aiemmin, mutta mies sai aina jäädä taloon. Äiti lähti takaisin miehen luo, ja se oli viimeinen kerta, kun näin hänet, Sakari kuvailee.

 

Sakarilla on kädessään yhdessä äidin kanssa suunniteltu tatuointi.

 

Uhkasi ”vetää kylmäksi”

Pahoinpitelyjen jatkuessa kotona Sakarin äiti sai miehen soittamaan itselleen ambulanssin sydänkipuihin vedoten. Hän menehtyi pari tuntia sen jälkeen sairaalassa aivoverenvuotoon. Lisäksi hänellä oli useita luunmurtumia.

– Hän kertoi miehen sanoneen, että jos viestiin ei löydy selvyyttä, hän kerää porukan ja pistää molemmat kylmäksi, paikalle tullut ambulanssimies kertoi poliisille esitutkinnassa.

Sakari sai kuulla äitinsä kuolemasta ennen tämän miestä, ja sen jälkeen tapahtui jotain, mitä hän ei ikinä unohda.

– Kokeilin soittaa äitini miehelle hetken mielijohteesta, kun luulin hänen olevan putkassa. Vereni seisahtui, kun puhelin soikin. Mies haukkui minut vammaiseksi ja uhkaili. Soitin saman tien hätäkeskukseen, että hakekaa se helvetti sieltä koppiin, Sakari muistelee parin vuoden takaista tilannetta.

 

Tappaja naapurissa

Mies otettiin kiinni seuraavana päivänä. Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä ja omaiset vaativat tuomiota taposta. Mies valitti hoviin, mutta oikeus hylkäsi kantelun. Ennen käräjäoikeuden tuomiota mies vastasi syytteisiin vapaana.

– Syy, miksi haluan kertoa tapahtuneesta on se, että on monia, jotka joutuvat käymään läpi vastaavan helvetin eivätkä osaa lähteä siitä pois. Halusin kertoa, millaista on olla omainen tällaisessa tilanteessa. Mies asui teon jälkeen naapurissa, enkä voinut edes mennä kauppaan, kun en halunnut törmätä häneen, Sakari kuvailee.

 

Sakari kantaa äitinsä sormusta kaulassaan.

 

– Vaikka olin äidille tukena, hän oli myös minulle. Saatoin soittaa vaikka keskellä yötä, kun asiat painoivat mieltä. Monta kuukautta kuoleman jälkeen olin ottamassa puhelinta käteen, ennen kuin muistin, että eihän se enää onnistu, hän lisää.

 

Kuvat Markku Ruottinen

 

 

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!