fbq
Paloittelumurhaaja Markus Pönkä haastoi Suomen valtion oikeuteen ja hävisi: Eivät maksaneet matkakuluja vankilaan! | Seiska
Uutiset
06.10.2017 16:22
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Markus Pönkä
Paloittelumurhaaja Markus Pönkä haastoi Suomen valtion oikeuteen ja hävisi: Eivät maksaneet matkakuluja vankilaan!
Uutiset
06.10.2017 16:22
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Vuoden 2005 Tallinnan paloittelumurhasta muistettu Markus Pönkä, 33, otettiin elokuussa kiinni Tukholmasta pakoiltuaan poliisia useita kuukausia sen jälkeen, kun hän ei huhtikuun lopulla saapunut suorittamaan hänelle määrättyä vankeusrangaistusta. Pönkä tunnetaan vankina, joka on vuosien varrella tehtaillut mitä erikoisimpia valituksia ja haasteita viranomaisia vastaan.

Tuoreimmassa tapauksessa hän haastoi Suomen valtion ja rikosseuraamuslaitoksen oikeuteen elokuussa liittyen vangitsemiseen, jonka takia hän oli pakosalla. 

Pönkä vaati, että Helsingin käräjäoikeus kieltäisi rikosseuraamuslaitosta panemaan täytäntöön Pöngän kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen, jonka hän sai muun muassa törkeistä petoksista, väärennyksistä ja ampuma-aserikoksista. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että hänet oli Helsingin vankilan sijasta määrätty ilmoittautumaan Riihimäen vankilaan, mutta hänelle ei maksettu matkakustannuksia Helsingistä Riihimäelle. 

Tämän vuoksi Pönkä väittää, ettei vankeusrangaistuksen täytäntöönpano viivästynyt hänen omasta syystään ja vaati, ettei Rikosseuraamuslaitos voisi laillisesti panna rangaistusta täytäntöön ja sen tulisi perua hänestä tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Lisäksi hän vaati valtiota korvaamaan 1500 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Käräjäoikeus kuitenkin päätti, ettei se edes ota Pöngän kannetta tutkivaksi, koska sillä ei ole toimivaltaa asiassa.