fbq
Uutiset
10.12.2020 16:04
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto
Janita Lukkarinen Jari Peltomäki
Päätoimittajalta: Pilkattu kuolema – Janita Lukkarinen maksoi avoimuudestaan kalliin hinnan
Uutiset
10.12.2020 16:04
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan arkisto

Jo oli aikakin (voitonmerkki)! Kuolisi jo pois (hymiö). Ei se oikeasti ole sairas, rahastaa vaan (itkunauruhymiö).

Näin suomalaiset sosiaalisen median käyttäjät kommentoivat Janita Lukkarisen syöpää ja kuolemaa. Nuori nainen teki kuolemaa, ja aikuiset ihmiset alentuivat julmaan ilkeilyyn. Niitä lukiessa hävettää olla suomalainen tai ylipäänsä ihminen.

Ymmärtävätkö pilkkaajat hävetä? Tuskin. Ei yksi kuollut tosi-tv-kaunotar riitä muuttamaan meidän ihmisten somekäytöstä. Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että siellä lauotaan asioita, joita ei naamatusten kehdattaisi koskaan sanoa.

27-vuotiaana menehtynyt Janita sai kuolintaistelussaan enemmän moskaa niskaansa kuin kukaan julkkis koskaan ennen – ja toivottavasti ei tämän jälkeen. Mikä saa keski-ikäisen miehen kirjoittamaan kuolevalle kanssaihmiselle: Oot pelkkä tyrkky. Saat kestää paskan. Ihan oikein että kuolet kun raha ja julkisuus vaan mielessä.

Janita joutui koko kahden vuoden syöpätaistelunsa ajan todistelemaan, että on oikeasti sairas. Myönnän itsekin aprikoineeni sairauden vakavuutta, kun Janita pääsi kertaalleen pois Terhokodin saattohoidosta. Toisaalta ennätin ilahtua mahdollisesta parantumisen pilkahduksesta.

On sanottu, että hän antoi syövälle kasvot, mutta ne kasvot olivat liian kauniit. Eihän kuoleva voi meikata! Mihin se hiustenpidennystä tarvii? Janita halusi elää viimeiset hetkensä kuin kuka tahansa ikäisensä nuori: näyttää hyvältä, poseerata somessa, kokea olevansa normaali.

Hän ei häpeillyt sairauttaan. Se saattoi olla avunhuudon sekaista huomiohakuisuutta, mutta ennen kaikkea se osoitti rohkeutta. Janita avautui somessa ja mediassa, antoi syöpänsä koko kansan eteen. Avomielisyydestään hän maksoi kalliin hinnan, jota en soisi kenellekään: törkeän somekiusaamisen ja suoranaisen vihan. Hän eli ja kuoli kuin Big Brotherissa: kaikkien silmien alla, kaikkien kommentoitavana.

Ymmärrän, että hänen avoimuutensa myös hämmensi. Siksikö häneen oli helppo purkaa somessa pahaa oloa ja ivata?

Seiska seurasi Janitan matkaa tiiviisti. Teimme juttumme yhteistyössä ja täydessä ymmärryksessä Janitan ja hänen omaistensa kanssa. Tänä syksynä Janita halusi jättää jäähyväisensä videon muodossa, ja syntyi koskettava Omin sanoin -minidokumentti. Videolla selvästi tuskainen, mutta kivuistaan huolimatta selväpäinen Janita vastaa sairautensa epäilijöille itkien: ”Haluaisin vain sanoa niille, että tulee kokeilemaan mun kenkiin… ei tään näin pitänyt mennä. Mä tulen kuolemaan 27-vuotiaana.”

Suosittelen jokaista katsomaan tuon vajaan viisiminuuttisen dokumentin. Se todella avaa silmät.

Janita myös kirjoitti jäähyväiskirjeen perheelleen ja halusi senkin julkiseksi. Kirjeen teksti oli niin tunteellinen, ettei Janita kyennyt lukemaan sitä ääneen, vaan pyysi äitinsä apuun. Äidin lukema kirje on nyt Janitan pyynnöstä julkaistu seiska.fi:ssä.

Kaikki me kohtaamme kuoleman. Janita kohtasi sen urheasti, pää pystyssä, omalla tavallaan. Hänellä oli siihen oikeus.

Olkoon se tämän tarinan opetus: kohdellaan maailman jokaista Janitaa inhimillisesti, kunnioittaen ja hyväksyen, eläessä ja kuollessa.

Jari Peltomäki

vastaava päätoimittaja

Seiska

Tilaa Seiskan uutiskirje! »