Oulun lapsisurmien esitutkinta päättyi: rikosnimike muuttui, motiivi hukassa

Oulun lapsisurmien esitutkinta päättyi: rikosnimike muuttui, motiivi hukassa

04.11.2014 10:35

Oulun poliisi on päättänyt viisi kuukautta kestäneen Oulun lapsisurmien esitutkinnan. Poliisi epäilee 35-vuotiasta naista viidestä murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Oulun poliisi järjesti tiistaina lehdistötilaisuuden, jossa rikosylikomisario Seppo Leinonen ja kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen kertoivat kesäkuun alussa paljastuneiden Oulun lapsisurmien esitutkinnan pääpiirteet. Tapauksen tutkinta on päättynyt, ja asia siirtyy tämän viikon aikana syyteharkintaan.

 

"Epäilty ei itsekään tiedä, miksi toimi näin"

Tapauksen rikosnimike on muuttunut viisi kuukautta kestäneen esitutkinnan aikana. Poliisi epäilee 35-vuotiasta oululaista naista viiden tapon ja hautarauhan rikkomisen sijaan viidesta murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta. Leinonen on skeptinen sen suhteen, että epäilty pystyisi koskaan selittämään tekojaan kunnolla tai kertomaan motiiviaan. Epäilty ei itsekään tiedä, miksi hän toimi kuten toimi.

- Epäilty ei osaa kertoa motiivia, ei osaa selittää. Hän ei osaa selittää, miksi hän on kuljettanut ruumiita mukanaan, eikä haudannut niitä asianmukaisesti. Hän ymmärtää, että hänen olisi pitänyt toimia toisin synnytysten yhteydessä, mutta hän kiistää tahallisen surmaamisen, Leinonen kertoi muun muassa MTV:n suorana nettilähetyksenä näyttämässä lehdistötilaisuudessa.

- Esitutkinnassa jää paljon kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan saada vastauksia. Meillä on hänen kertomansa versio. Miten salasi? Miten toimi? Miten selvisi komplikaatioista? Toinen iso asia, miksi hän on toiminut näin, salannut ja toiminut synnytystilanteissa näin ja miksi hän on käsitellyt ruumiita näin, hän jatkoi.

 

Synnytti yksin

Esitutkinnassa lasten syntymäajankohdiksi varmistuivat 2005, 2007, vuosien 2010 ja 2011 vaihde, 2012 ja 2013. Lapset syntyivät naisen, tämän teini-ikäisen poikansa ja aviomiehen koteihin Rommakkokadulle ja Peltokadulle.

- Epäilty synnytti yksin kotona kenenkään avustamatta. Ei ole tullut ilmi viitteitä, että joku olisi avustanut synnytyksissä. Epäilty pyrki salaamaan raskaudet, hän pukeutui väljästi ja selitti asiaa sairauksilla. Työkaverit huomasivat raskaudet, ja heille hän selitteli niin kuin parhaaksi katsoi, Leinonen selvensi.

Vain 2010 alkanut raskaus oli epäillyn läheisten tiedossa. Hän selitti läheisilleen ja miehelleen raskauden päättyneen keskenmenoon, eikä hänen tarinaansa epäilty. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi, että nainen olisi käynyt neuvolassa raskauksiinsa liittyen. Epäilty oli itsekin hengenvaarassa synnyttäessään.

- En osaa kertoa, miten pää toimii. Tapahtumista on vain hänen kertomus ja siihen joudumme tukeutumaan, Leinonen sanoi.

 

Ruumiit pahoin hajonneet

Poliisin mukaan lapset olivat elinkelpoisia tyttöjä ja poikia. He syntyivät täysiaikaisina lapsina tai lähes täysiaikaisina, mikä tarkoittaa syntymistä noin 37-42 raskausviikon jälkeen. Poliisi ja kihlakunnansyyttäjä eivät kommentoi tässä vaiheessa lasten kuolinsyytä. Poliisi on selvittänyt osittain lasten isät, mutta isäkysymystä ei pidetä tutkinnan kannalta merkittävänä.

- Ruumiit olivat pahoin hajonneet, mikä on vaikeuttaneet kuolinsyyn määrittämistä. En voi kommentoida oikeuslääketieteellisten tutkimusten tuloksia, Leinonen kommentoi ja viittasi syyttäjän työrauhaan sekä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin takaamiseen.

 

"Tällaisia ei koskaan enää"

Tutkinnanjohtaja kuvaili Oulun lapsisurmien tutkintaa raskaaksi prosessiksi.

- Tämä on ollut pitkäkestoinen ja henkisesti vaativa juttu kaikille - poliiseille, syyttäjille, omaisille ja tuttaville. Juttu on aina erilainen tutkittava, kun tutkittavana on puolustuskyvytön lapsi. Toivomme, ettei tällaisia tapahtuisi koskaan enää, tutkinnanjohtaja Seppo Leinonen alusti lehdistötilaisuudessa.

Tapauksessa syytteen nostamisen takaraja on 24. marraskuuta, mutta päivämäärä saattaa muuttua syyttäjän tarpeiden mukaan.

 

Teksti: Paavo Nurmi
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!