Oskari Katajisto

Oskari Katajisto tarttui pulloon yksityiselämän ongelmien takia - AA-kerhosta ei ollut apua: Olen selättänyt ongelmajuomisen läheisteni avulla!

11.09.2017 14:42

Kun Arto Leivon uutuuskirja Oskari Katajisto – Tunnustuksia julkaistiin toissa viikolla, sai lukuisia päärooleja niin teatterin lavalla kuin kameran edessä tehnyt Oskari Katajisto, 51, vastata jälleen kerran kysymyksiin, jotka liittyvät hänen juomiseensa. Aiheesta puhuminen ei tuottanut näyttelijälle ongelmia, sillä hän myönsi jo kolme vuotta sitten kärsivänsä alkoholiongelmasta.

Ensimmäisen kerran juominen riistäytyi Oskarilta käsistä 2000-luvun alussa, kun yksityiselämässä tapahtui ikäviä asioita.

– Elämäni mureni täysin, kun faijani kuoli hyvin yllättäen 57-vuotiaana sydänkohtaukseen. Lisäksi minulle tuli samoihin aikoihin avioero ensimmäisen vaimoni Susannan kanssa, jouduin vakavaan kolariin sekä menetin useita muita läheisiäni. Olin koko ajan kantamassa arkkua Kurikan hautausmaalla. Vaikka työelämässä elin kulta-aikaa, hain yksityiselämän myllerrykseen lohtua juomisesta, Oskari avautuu Seiskalle.

Läheiset auttoivat

Alkoholi on ollut ongelma useammalle Katajiston suvun miehelle, sillä sekä Oskarin isä että hänen isoisänsä ovat kamppailleet ongelmajuomisen kanssa. Yksi Oskarin varhaisimmista muistoista on, kun alkoholisti-isä pahoinpiteli äitiä perheen kotona. Lopulta vanhemmat erosivat, ja Oskari jäi asumaan kahdestaan äitinsä kanssa. Oskari uskoo, että isän alkoholismi on vaikuttanut myös hänen omaan juomiseensa.

– Toivoin pitkään, ettei perheeni joudu kärsimään siitä samasta, mistä minä, veljeni ja äitini jouduimme kärsimään isän juomisen takia. Minulla meni pitkään hyvin ennen kuin korkki aukeni. Sitten se olikin menoa.

– Kävin kahdesti AA-kerhossa, mutta se ei ollut minun paikkani. Juon edelleen, mutta olen selättänyt läheisten avulla ongelmajuomisen.

Potkut teatterista

Oskari oli vuosia yksi Helsingin kaupunginteatterin valovoimaisimmista näyttelijöistä. Hän työskenteli teatterin palveluksessa vuosina 1991–2013, kunnes teatterinjohtaja Asko Sarkola joutui antamaa hänelle potkut. Ennen lopputilin saamista Oskari oli saanut kolme varoitusta alkoholinkäyttönsä takia.

– Potkujen jälkeen olin turta. En ollut hetkeen kokenut enää intohimoa näyttelemiseen, sillä en ollut saanut tarpeeksi hyviä rooleja. Askon päätös oli oikea, sillä olinhan saanut varoituksia. Toivon, etten ole saanut elinkautista, vaan voisin vielä jonain päivänä palata lavalle.

Näyttelijänä Oskari on tottunut antamaan itsestään kaiken. Rooli Helsingin kaupunginteatterin kohutussa Shopping and Fucking -näytelmässä sai Oskarin sairastumaan anoreksiaan vuonna 2000. Ohjaajan kehotuksesta hän laihdutti kolmessa kuukaudessa roolia varten 13 kiloa. Kun esitykset loppuivat, jäi laihdutuskuuri päälle.

– En pystynyt syömään moneen vuoteen lämmintä ruokaa. En näyttänyt enää edes hyvältä, sillä painoin vain 55 kiloa. Äitini oli sitä mieltä, että minun olisi pitänyt hakeutua ongelman takia hoitoon.

Surutyö vielä kesken

Yksi kovimmista paikoista Oskarille on ollut rakkaan äidin Riitta-Maijan menetys vuonna 2010. Äiti oli kuollessaan vain 68-vuotias.

– Olin paikan päällä, kun äitini henkäisi viimeisen henkäyksensä. Minun ja veljen päätöksellä kone, joka piti äitiä hengissä, sammutetiin. En ole vieläkään käsitellyt äidin menetystä täysin, Oskari myöntää.

Onnellinen mies

Kahdesti naimisissa ollut Oskari pui uutuuskirjassa avoimesti naissuhteitaan, kuten vuoden kestänyttä suhdetta kohukaunotar Jasmin Mäntylään. Yhdestäkään ex-kumppanistaan hänellä ei ole pahaa sanottavaa.

– Olen välittänyt kaikista naisista, joiden kanssa olen seurustellut.

Seiskan saaman tiedon mukaan Oskarin välit ex-vaimoon Sanna Vaahtiin ovat lämmenneet uudemman kerran. Oskari ei kuitenkaan koe tarvetta avata tämänhetkistä parisuhdetilannettaan.

– Olen onnellinen mies.

Teksti: Petri Voutilainen
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!