Oho! Näin lennokkaan tapahtuman kautta syntyi Uuno Turhapuro -elokuvien hahmo Härski Hartikainen!

Uutiset | 17.01.2021 11:03

Keskellä Lapin erämaata Muonion Torassieppijärven rannalla sijaitsee kelohonkamökki, jolla on merkittävä rooli kotimaisen elokuvan historiassa.

Pallastunturin kupeessa komeileva Mesopotamia kuului vuosikymmeniä viihdepioneeri Pertti ”Spede” Pasaselle.

– Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa. Hän rakasti Pallasta ja laski siellä päivät mutkamäkeä. Illan tullen hän vetäytyi tänne Mesopotamiaan kirjoituskoneensa ääreen, mökin nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa, 72, selostaa Seiskalle takkatulen loimussa.

tauluSpeden piilopirtti on hyvissä käsissä. Siitä pitävät huolen torniolaispariskunta Arja ja Kyösti Rantamaa.

Inspiraatio johtajasta

On kuitenkin taivahan tosi, että Lappi oli Spedelle ehtymätön inspiraatio. Esimerkiksi Uuno-elokuvien Härski Hartikaisen tosielämän vastine löytyi muoniolaiselta sähkölaitokselta. Sen johtajana toimi muuan Voitto Hartikainen, joka tutustui Spedeen.

– 1960-luvun lopulla täällä ei vielä ollut sähköjä, joten Spede pestasi Voiton vetämään ne tänne. Voitto Hartikainen kävi myös aina pistämässä sähkölämmityksen päälle, kun Spede oli tulossa Mesopotamiaan, Kyösti kertoo.

– Kerran Spede harjoitteli Speedy Gonzalesin rooliaan ja ammuskeli pistoolilla kaljatölkkejä kuistilta. Jokainen kuti osui. Vaan Voittopa arvasi, ettei Spede ampunutkaan luoteja, vaan haulikon hauleja! Oli kuulemma ensimmäinen, joka sen tempun äkkäsi.

uunoSpede rakastui Lapin luontoon jo varhain. Viihdepioneeri oli tuttu näky Pallaksella mutkamäessä jo 1960-luvulla.

”Härski temppu!”

Myöhemmin haulikollekin tuli käyttöä. Kyöstin mukaan Spede oli harmitellut Voitolle, kuinka järvenselällä kitui haavoittunut telkkä.

– Kovana metsämiehenä Voitto riensi hakemaan takakontistaan haulikon ja lossautti sillä telkän kertalaakista selälleen. Spede oli siitä niin otettu, että lätkäisi sähkötehtaan johtajaa olkapäähän ja tokaisi: ”Olipa härski temppu!”

– Niin syntyi Härski Hartikaisen hahmo. Tämäkin tarina on tosi, Kyösti vakuuttaa sormeaan heristäen.

saunaRantasaunan seinää koristaa Härski Hartikaisen kirveellä veistetyt kasvot. Täällä Spede tykkäsi saunoa joka päivä.

KATSO PIILOPIRTTIVIDEO:

Lue myös: Vesa-Matti Loiri lataa totuuden nukahtamisestaan Spede Pasasen piilopirtin halkolaatikkoon!

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Timo Korhonen ja MTV
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!