Nyt taistellaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan – julkisuudesta tunnetut kaunottaret näyttävät voimansa: näin vakavaa ongelmaa voidaan kitkeä

Uutiset | 26.11.2020 20:32

Useat julkisuudesta tutut suomalaiset naiset tahtovat kitkeä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tärkeän asian puolesta taistelevat sosiaalisessa mediassa muun muassa Rosanna Kulju, Meeri Koutaniemi, Viivi Altonen, Maria Ohisalo ja Piritta Hagman.

He ovat merkittävä osa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Oranssit päivät -kampanjaa, jolla pyritään huomioimaan järkyttävää asiaa. Kampanja kestää kaksi viikkoa, ja se alkoi eilen keskiviikkona 25. marraskuuta. 

Lue myös: Yllätyspuhelu jäykisti valokuvaaja Meeri Koutaniemen kesken lounaan – kuva! 

Osoittaakseen tukensa kampanjalle useat julkkiskaunottaret julkaisivat kampanjan aloituspäivänä pelottavia totuuksia Instagram-päivityksissään.

- Suomi on naiselle EU:n toiseksi vaarallisin maa elää. Tänään vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Tänä vuonna päivä on entistä tärkeämpi, koska väkivalta naisia kohtaan on pandemian takia lisääntynyt kaikkialla maailmassa. Kriisin tuoma ahdinko, taloudelliset vaikeudet ja elämään tulleet uudet haasteet puretaan nyt entistä helpommin lähelle, yleensä omaan kumppaniin. Väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, taloudellista tai seksuaalista. Väkivallasta puhuttaessa edelleen yksi asia uupuu. Vaikka väkivallan ongelman näkeminen ja hyväksyminen yleistyy, jäävät sen moniulotteiset seuraukset edelleen liian vähälle huomiolle, Meeri Koutaniemi kertoo. 

Oranssit päivät

UN Women -järjestö taistelee oranssilla värillä väkivaltaa vastaan, ja sen mukaan joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Järisyttävä luku kasvaa joissain maissa jopa 70 prosenttiin. 

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta suurin osa tapahtuu kotona, mikä on noussut koronaviruspandemian aikana.  

- Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus, UN Women Suomi tiedotti.

Lue myös: Rosanna Kuljun sokki-ilmoitus: Joutuu sydänoperaatioon - ”Jännittää ihan huolella”  

10 neuvoa

UN Women on luetellut 10 tapaa joilla kitkeä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

1. Kuuntele ja usko, jos joku kertoo kohtaamastaan väkivallasta.

2. Opeta seuraavaa sukupolvea ja opi heiltä: keskustele suostumuksesta, naisten oikeuksista ja sukupuolirooleista.

3. Vaadi asiaankuuluvia vastauksia ja palveluita myös koronapandemian aikana.

4. Ymmärrä, mitä suostumus tarkoittaa.

5. Opettele tunnistamaan väkivallan merkit ja tutustu auttaviin palveluihin.

6. Aloita keskustelu: puhu naisiin kohdistuvasta väkivallasta lähipiirisi kanssa ja sosiaalisessa mediassa. Käytä häshtägejä #oranssitpäivät ja #väkivaltaavastaan.

7. Vastusta raiskauskulttuuria esimerkiksi puuttumalla sitä tukevaan puheeseen. Esimerkiksi “hän kerjäsi sitä” ja huorittelu ovat tapoja vähätellä naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ja ovat omiaan ylläpitämään raiskauskulttuuria.

8. Lahjoita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön ja tue konkreettisia toimia naisten ja tyttöjen suojelemiseksi.

9. Vastuuta itsesi ja muut: pohdi omaa käyttäytymistäsi ja puutu matalalla kynnyksellä esimerkiksi seksuaaliseen häirintään kuten seksuaalissävytteiseen kommentointiin tai viheltelyyn.

10. Tunne aihe ja vaadi lisää tietoa: Jotta voisimme tehokkaasti torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, meidän on ymmärrettävä ilmiötä. UN Women tuottaa tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Lue myös: Miss Suomi Viivi Altosella joulukuussa edessä elämänmuutos – ”Olen todella innoissani” 

 

Teksti:Niki Miettinen
Kuvat:Seiskan toimitus, Instagram
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!