Satudarah

Neljä Satudarah MC -moottoripyöräkerhon jäsentä vangittuna – uusi liivijengi ahtaalla!

21.08.2017 10:22

Suomessa uutisoitiin helmikuussa laajasti, että rikolliseksi luokiteltu moottoripyöräkerho Satudarah MC on rantautunut Suomeen. Liivijengin erikoisuutena pidetään sitä, että se ottaa jäsenikseen ihmisiä ilman etnisiä rajoituksia. Maailmalla kerho tunnetaan huumekaupan ja väkivaltaisuutensa vuoksi.

Poliisi tiedotti viime perjantaina (18.8.), että se on tutkinut Satudarahin Suomen-vallotusta alkuvuodesta lähtien. Nyt kerrottiin, että liivijengin jäseniä epäillään useista vakavista rikoksista. Kerholaisia epäillään muun muassa törkeästä varkaudesta, törkeästä ryöstöstä, törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. Neljä Satudarahin jäsentä on ollut tutkintavankeudessa toukokuusta alkaen.

– Kokonaisuuden perusteella vaikuttaa siltä, että epäillyissä rikoksissa on pyritty keräämään varoja jengin pyörittämiseen. Tarkkaa rikoksilla saatua rahasummaa en pysty kommentoimaan, mutta puhutaan joistakin tuhansista, tutkinnanjohtaja Timo Luoto kertoo.

Kymmenkunta jäsentä

Satudarah-kokonaisuuden vakavin rikosnimike on törkeä ryöstö, joka tapahtui toukokuun lopulla. Keski-Uusimaa on uutisoinut, että neljän miehen joukko pakotti kaksi nuorta maastoauton kyytiin Järvenpäässä.

Autossa epäiltyjen kerrotaan kiristäneen nuorten kotiosoitteen ja asunnosta vietiin arvokkaita elektroniikkalaitteita, passit ja verkkopankkitunnukset. Lehden mukaan epäillyt yrittivät myös pakottaa nuoria ottamaan pikavippejä.

– Kerhon toiminta on keskittynyt pääkaupunkiseudulla, ja sillä on noin kymmenkunta jäsentä. Juttukokonaisuudessa epäiltyjä rikoksia on tapahtunut Järvenpään lisäksi Mäntsälässä, Keravalla ja Hyvinkäällä. Varsinaista kerhotilaa sillä ei ole ollut, Luoto toteaa.

– Satudarahin toiminta ei juuri poikkea muista liivijengeistä. Jengin sisällä on selkeä organisaatiorakenne, käskyvaltasuhteet ja roolit.

Presidentti menehtyi

Poliisi arvioi, että tutkinta on vaikeuttanut merkittävästi Satudarahin rantautumista Suomeen ainakin tässä vaiheessa. Jengin presidentti menehtyi toukokuun alussa liikenneonnettomuudessa.

– Aika näyttää, jatkuuko kerhon toiminta vai hiipuuko se pois. Nyt toimintaedellytykset ovat heikohkot, kun useita johtojäseniä on kopissa. Kokonaisuudessa on sen verran kovia rikosnimikkeitä, että jonkinlaisia vankeusrangaistuksia saattaa tulla. Vankilasta olisi huomattavan vaikeaa pyörittää tällaista porukkaa, Luoto arvioi.

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Poliisi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!