Uutiset

Neliraajahalvaantunut laulaja Jari Grek kuntouttaa itseään sinnikkäästi – ”Kunhan saisin käteni kunnolla toimimaan!”

10.04.2019 16:01

Tammikuussa 2016 Jari Grek, 56, heräsi teho-osastolta Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Edellisiltana hän oli istunut iltaa ravintolassa ja liukastunut kotiin lähtiessään jäisellä parkkipaikalla. Tunnetun tanssimuusikon ja laulajan kohtaloksi koituivat liukkaat lakerikengät ja huono tuuri.

Sairaalasängyn vierellä valvonut Mia-vaimo, 45, paljasti karun totuuden miehelleen: Jari on neliraajahalvaantunut, kaularanka on murtunut.

Lue lisää: Laulaja Jari Grek liukastui pää edellä päin pitsa-autoa: Neliraajahalvaus ja kaularanka murtui – ”Pää liikkui vain sentin!”

Nyt Jari istuu pyörätuolissaan Invalidiliiton mukavassa vuokra-asunnossa Tampereen Hervannassa. Hoitaja on napin painalluksen päässä.

– Aloin kuntouttaa itseäni heti sairaalasängystä ylös päästyäni. Se on ollut sinnikästä puurtamista. Teen joka aamu käsijumppaa, ja päivittäin avustaja jumppauttaa minua lisää. Harjoittelen seisomista telineen avulla, ja allasterapiassa kävelen valjailla vedessä. Se on mahtavaa!

Jari treenaa yhä joka päivä. Neliraajahalvaus on jo helpottanut vain osittaiseksi. Kuvassa hän harjoittelee seisontatelineen kanssa.
Jari treenaa yhä joka päivä. Neliraajahalvaus on jo helpottanut vain osittaiseksi. Kuvassa hän harjoittelee seisontatelineen kanssa.

 

Lue myös: Neliraajahalvaantunut muusikko Jari Grek: Mielialassa nousuja ja laskuja – ”Lopetin lääkityksen vuosi sitten!”

Käteni suoristuvat

Kolmen vuoden sisukas yritys on tuottanut tulosta. Jari on enää osittain neliraajahalvaantunut. Kädet ovat koppurasta suoristuneet, ja hän pystyy liikuttamaan jopa jalkojaan hitusen.

– Kunhan saisin käteni vielä kunnolla toimimaan, se auttaisi paljon. Pystyn toki jo itse antamaan vauhtia pyörätuoliini, ja se on voimistanut käsilihaksiani entisestään. Sähköistä pyörätuolia käytän kaupungilla ja keikoilla.

Jari sanoo, että musiikki on hänen intohimonsa ja energiakaivonsa, josta hän ammentaa halua kuntoutua.

Halvaantumisesta neljän kuukauden kuluttua hän jo lauloi ystäviensä kanssa. YouTubesta löytyvää kotivideota on riemastuttava katsoa.

– Ottaen huomioon, että sairaalassa menetin kahdeksi viikoksi tammikuussa kokonaan ääneni, oli ällistyttävää päästä laulamaan huhtikuussa. Kesällä 2016 minulle järjestettiin tukikonsertteja Tampereella, ja silloin päätin, että vielä keikkailen itsekin.

Jari Grek on sinnikkyyden perikuva. – Päätin, etten anna periksi, kolme vuotta sitten liukastumisen seurauksena halvaantunut laulaja sanoo kotonaan Tampereella.
Jari Grek on sinnikkyyden perikuva. – Päätin, etten anna periksi, kolme vuotta sitten liukastumisen seurauksena halvaantunut laulaja sanoo kotonaan Tampereella.

 

Lue myös: Neliraajahalvaus suisti laulaja Jari Grekin perhe-elämän raiteiltaan: ”Kaikki meni uusiksi!”

Kiitollinen Kyöstille

Grek onkin keikkaillut oman Sydänten liekki -orkesterinsa kanssa yhden–kahden keikan kuukausitahtia. Yhtyeessä kitaraa soittaa oma Waltteri-poika.

– On hieno tunne, kun saa oman pojan kanssa laulaa. Hän auttaa minut pyörätuolilla lavalle.

Muut tanssi- ja tangotähdet tukevat Jaria. Kuvassa Leif Lindeman ja Benjamin Enroth.
Muut tanssi- ja tangotähdet tukevat Jaria. Kuvassa Leif Lindeman ja Benjamin Enroth.

 

Ensi kesänä Grek tekee ainakin kolme lavakeikkaa tangokuningas Kyösti Mäkimattilan ja Varjokuva-orkesterin kanssa.

– Kyösti on ollut iso, tärkeä tukijani. Olen saanut häneltä ja Varjokuvalta pyyteetöntä apua äänentoistossa ja miksauksessa. Olen kiitollinen Kyöstille, että häneltä löytyy ymmärtäväisyyttä. Tiedän, että olen vammainen, vaikka välillä en itse sitä haluakaan hyväksyä, Jari sanoo.

– Jotkut ovat paheksuneet sitä, että kehtaan esiintyä. Mutta valtava osa palautteesta on kehuvaa ja tukevaa. Ollaan realisteja, en minä maratoneja koskaan juokse. Haluan tehdä vain sitä, mitä rakastan: laulaa. Ja mitä enemmän saan tehtyä hoitajia työttömiksi, sitä parempi minun tapauksessani!

Teksti:Kalle Kangas
Kuvat:Matti Matikainen ja Jari Grekin albumi
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!