Hyppää pääsisältöön
Pentti Karvonen hoiti narkomaneja.

Narkomaaneja auttanut Subutex-lääkäri Pentti Karvonen menetti lääkärinoikeutensa – ”Olen kahdesti anonut niitä takaisin!”

Lääkäri Pentti Karvonen menetti vuosituhannen alussa työnsä, omaisuutensa ja vapautensa, kun hän auttoi narkomaaneja korvaushoidolla, jotta nämä pysyisivät irti aineista ja säilyttäisivät toimintakykynsä.

76-vuotias Pentti viettää eläkepäiviään Helsingin Ruoholahdessa ja seuraa aktiivisesti yhteiskunnan tapahtumia. Nykyään hänen ajamaansa huumeiden korvaushoitoa toteutetaan koko maassa, mutta lääkärinlupiaan Pentti ei saa enää takaisin.

– Olen kahdesti anonut niitä takaisin. En ole kuitenkaan suostunut luopumaan eettisistä periaatteistani ja tottelemaan ohjeistoa, joka ei mielestäni kuntouta potilaita. En kai ole ollut riittävän kiltti ja tottelevainen lääkäriksi.

SEISKA 7/1998 Heroinisti kertoi Seiskassa Pentti Karvosen kohulääkehoidosta talvella 1998.
SEISKA 7/1998 Heroinisti kertoi Seiskassa Pentti Karvosen kohulääkehoidosta talvella 1998.

Lue lisää: Muistatko 2000-luvun alun kohulääkärin Pentti Karvosen – tältä lääkärilupansa menettänyt Subutex-Karvonen näyttää nyt!

Lupia ei palauteta, koska viranomaiset vaativat, ettei hän saa antaa korvaushoitoa.

Pentti kertoo näkevänsä painajaisia. Niissä hän on lääkärinä, mutta unessakaan hänellä ei oli oikeuksia kirjoittaa reseptiä.

Narkomaaneja Pariisiin

Kaikki alkoi 1980-luvulla, kun Pentti antoi yksityisklinikallaan narkomaaneille korvaushoitoa, eli heroiinin sijaan käyttäjille annettiin esimerkiksi Temgesic-lääkettä, jotta he pysyivät toimintakunnossa.

1990-luvulla hän keksi lennättää narkomaaneja Pariisiin hakemaan lääkkeitä, ja hän itse salakuljetti Temgesiciä Thaimaasta matkalaukussaan.

Suomessa Subutexriippuvaisille määrätään hoidoksi myös metadonia, jolloin joudutaan ojasta allikkoon, Karvonen arvelee.
Suomessa Subutexriippuvaisille määrätään hoidoksi myös metadonia, jolloin joudutaan ojasta allikkoon, Karvonen arvelee.

Lue myös: Kohulääkäri Pentti Karvonen etsii potilaansa äitiä – ”Tiesin, että joudun vaikeuksiin!”

Toiminta vei hänet lopulta vankilaan, monet kollegat käänsivät hänelle selän ja häntä pidettiin huumediilerinä. Pentti menetti lääkärinoikeutensa ja ajautui vararikkoon suurten korvausvaatimusten vuoksi.


Teksti:
Mia Jussinniemi
Kuvat:
Mia Jussinniemi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!