Katso videot!
Poliisikoira

Näin koiranpennut valikoituvat ja koulutetaan poliisikoiriksi – 20 prosenttia ei pääse koulutusta läpi: ”Tällaiset koirat yleensä myymme!”

25.08.2019 13:29

Torstaina ilmestynyt Seiska esittelee Hämeenlinnan Rinkelinmäellä sijaitsevaa poliisikoiralaitosta ja sen tuoreinta tulokasta, pientä labradorinnoutajan pentua Kukkaa, josta koulutetaan poliisikoiraa.

Poliisikoiralaitos poikkeaa tyystin perinteisestä viranomaislaitoksesta. Idyllisen metsän ympäröimässä pihassa on yli sata vuotta vanhoja omakotitalomaisia rakennuksia. Vain poliisiautot ja häkeissä köllöttävät saksanpaimenkoirat muistuttavat siitä, että täällä koulutetaan vuosittain ihmisiä ja karvakavereita tärkeisiin tehtäviin.

– Lähtökohtana on, että me koulutamme ihmisiä, jotka puolestaan kouluttavat koiria, ylikomisario Joni Tonteri kertoo Seiskalle.

Lue lisää: Vuh, minusta tulee huumekoira! Labradorinnoutajan pentu Kukka pysäyttää tulevaisuudessa rikollisia – supersöpöt kuvat ja video!

Mistä koirat hankitaan?

Jokaisella poliisiksi valmistuneella on mahdollisuus päästä poliisikoirakoulutukseen.

Koulutukseen on kova tunku, ja oman paikkakunnan yksiköt päättävät, ketkä pääsevät opiskelemaan kyseisiin tehtäviin.

Aloittaessaan kahden ja puolen vuoden kestävän koulutuksen ei poliisilla ole välttämättä edes vielä koiraa, vaan se voidaan hankkia koulutuksen alettua. Koirat hankitaan yksityisistä kenneleistä, jotka syynätään tarkoin. 

Toisinaan koiria hankitaan myös ulkomailta.

– Meillä olisi täällä mahdollisuus myös kenneltoimintaan, mutta viimeksi 1970-luvulla täällä syntyi pentue, Joni kertoo.

Hyllytetäänkö kurssilta?

Koirat omistaa poliisikoiralaitos, joka huolehtii niiden terveydenhoidosta.

Ohjaaja puolestaan vastaa koiransa koulutuksesta ja osaamisen tasosta. Tehtävään tulee olla hyvin sitoutunut, sillä karvakaveri on osa ohjaajan elämää myös vapaa-aikana, koira asuu ohjaajansa kanssa. Ohjaajan työtä voisi kutsua enneminkin elintavaksi.

Noin 20 prosenttia koirista joudutaan jättämään pois kesken koulutuksen. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi rohkeuden puute, arkuus ja terveyteen liittyvät ongelmat. 

– Tällaiset koirat yleensä myymme. Joko ohjaajalle itselleen kotikoiraksi tai ohjaajapoliisin tuttaville, joskus niitä myydään myös nettisivuillamme, mutta se on harvinaisempaa. 

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Jasmin Määttä
Kuvat: Pasi Murto

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!