Uutiset

Musiikkineuvos Gugi Kokljuschkin uransa pahimmasta hetkestä: Stevie Wonder pelasti konkurssilta!

21.11.2020 19:04

Musiikkineuvos Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin, 73, innostui laulamisesta jo pikkupoikana, kun hänen isovanhempansa sanoivat hänen muistuttavan italialaislaulaja Robertino Loretia.

– Tykkäsin laulaa jo koulussa. Kaikissa juhlissakin halusin olla aina lavalla.

1960–1970-luvuilla muusikkona työskennellyt Gugi teki kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan pitkän uran levy-yhtiön johtajana. Hän jäi eläkkeelle 2010, minkä jälkeen muusikon ura alkoi jälleen kiinnostaa.

– Ehkä minulla oli joku intohimo koko ajan piilossa, että pääsenköhän joskus samoille lavoille esiintymään kuin nämä suuret idolit, Gugi naurahtaa.

Kun Gugi haki Finnlevylle töihin, hänen työhaastattelunsa kesti puoli vuotta. – Haastattelijoina olivat muun muassa Toivo Kärki ja Vexi Salmi. Topi halusi olla varma, että saa oikean tyypin.
Kun Gugi haki Finnlevylle töihin, hänen työhaastattelunsa kesti puoli vuotta. – Haastattelijoina olivat muun muassa Toivo Kärki ja Vexi Salmi. Topi halusi olla varma, että saa oikean tyypin.

Lue myös: Muistatko Kisu Jernströmin? Kirkan jättihitin säveltäjä pyörittää kyläkauppaa Inkoossa!

Kohtalo johdatti

Ensi askeleet muusikon uraan alkoivat teini-iässä, kun hän tutustui Remu Aaltoseen ja Suntsi Järviseen. Lopullisen läpimurtonsa hän teki vuonna 1964 perustetussa Topmost-yhtyeessä.

– Soitimme ensin koulubileissä, ne olivat siihen aikaan iso juttu. Olimme todella suosittuja, ja esiinnyimme usein myös Tukholmassa maailmantähtien lämmittelybändinä.

Gugi treenaa laulamista säännöllisesti. – Tekee muistillekin hyvää, kun treenaa 30 kappaleen tekstit ulkoa. Äänialani on edelleen sama kuin 20-vuotiaana, Gugi sanoo.  Vuonna 2006 Topmost teki keikan Kisu Järnströmin possujuhlilla.
Gugi treenaa laulamista säännöllisesti. – Tekee muistillekin hyvää, kun treenaa 30 kappaleen tekstit ulkoa. Äänialani on edelleen sama kuin 20-vuotiaana, Gugi sanoo. Vuonna 2006 Topmost teki keikan Kisu Järnströmin possujuhlilla.

 

Suosiota kesti neljä vuotta, kunnes bändin toiminta tyrehtyi. Gugi aloitti opiskelut ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa, mistä valmistui diplomi-ekonomiksi vuonna 1974.

– Valmistumisen jälkeen aloitin Finnlevyllä kotimaisen musiikin tuotepäällikkönä. Siitä kohtalo vei eri paikkoihin ja lopulta Suomen Universal Music Oy:n toimitusjohtajaksi.

– Yksi pahimmista hetkistä urallani oli, kun johtamani Discophon oli aivan konkurssin partaalla. Sattumalta juuri silloin Stevie Wonderilta tuli hittibiisi I Just Called To Say I Love You, ja päätimme pistää kaikki likoon. Pelastuimme tuon kappaleen ansiosta. Tuolloin pienet firmat olivat joskus yhden hitin varassa.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen, All Over Press, Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!