Mirka-äidin koettelemus: Säde-vauvalla oli puolen kilon kasvain!

Uutiset | 17.12.2014 16:31

Mirka Karmakka, 30, palasi viime maaliskuussa sairaalasta kolmannen lapsensa Säteen kanssa. Säde oli melkein kympin tyttö. Mirka, hänen miehensä ja perheen kaksi- ja seitsemänvuotiaat lapset vasta tutustuivat uuteen kääröön ja tämän tapoihin, kun Mirka huomasi jotain outoa: Säde ei itkenyt nälkäänsä.

Kolmen kuukauden ikään mennessä Säde oli lopettanut syömisen lähes kokonaan, eikä rintaruokintakaan enää onnistunut. Sitten tytön vatsaan ilmestyi suurehko patti.

 

Ilmeet vakavoituivat

Löydös sivuutettiin neuvolassa ensin vatsa- tai ruoansulatusongelmana. Hoitaja suositteli vatsajumppaa. Seuraavalla neuvolakäynnillä, kun Säde oli neljä kuukautta, ilmeet jo vakavoituivat, ja neuvolalääkäri kirjoitti lähetteen Etelä-Karjalan keskussairaalaan Lappeenrantaan.

Säteen ongelmat alkoivat selvitä.

– Säteelle tehtiin keskussairaalassa ultraäänitutkimus, jossa hänen vatsastaan löytyi kiinteä möhkäle, Mirka-äiti kertaa viime elokuun tapahtumia.

Tieto muutti viisihenkisen uusperheen elämän. Mirka ohjeistettiin hakemaan tarvittavat tavarat perheen kotoa Joutsenosta ja tilaamaan taksin Helsinkiin. Lähtöön oli aikaa puolitoista tuntia.

 

Diagnoosi Helsingissä

Mirka, hänen miehensä ja Säde saapuivat Lastenklinikan K6-osastolle myöhään samana iltana. Tutkimukset jatkuivat Helsingissä, ja Säteen diagnoosiksi varmistui Wilmsin tuumori eli lapsuusiän munuaiskasvain.

Säteen kasvain oli 11 senttiä leveä, 10 senttiä korkea, 8,5 senttiä syvä ja se painoi 475 grammaa. Se oli harvinaisen suuri potilaan kokoon nähden. Kasvain painoi vauvan vatsalaukkua ja paksusuolta, mikä vastasi osaltaan itkuttomuuskysymykseen.

– Diagnoosin kuultuani minusta tuntui kuin minua olisi lätkäisty märällä kalalla suoraan naamaan, Mirka kuvailee.

 

Voit lukea Säteen tarinan 18. joulukuuta ilmestyneestä Seiskan tuplanumerosta!

Teksti:Paavo Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!